Na današnji dan: Minhenska tragedija Bezbijevih beba!

Posle meča sa crveno-belima u četvrtfinalu Kupa šampiona kompletna ekipa Mančester junajteda poginula pri povratku za Ostrvo prilikom pada aviona.

Fudbal 06.02.2015 | 12:40
Na današnji dan: Minhenska tragedija Bezbijevih beba!

Kada je govorio o veličini Beograda čuveni srpski novinar Bogdan Tirnanić odapeo je jednu rečenicu koja se i danas prepričava u sportskim krugovima:

„ Kada mi kažu da je Njujork značajniji grad od Beograda ja se samo nasmejem. Pa ljudi moji, nije Real Madrid dobio četiri komada na Menhetnu nego na Topčiderskom brdu. Jedna od najčuvenijih generacija Mančester junajteda nije poginula u Minhenu vraćajući se sa meča protiv Njujork Jenkisa, nego Crvene zvezde“, u dahu je pričao Bogdan Tirnanić.

Danas se navršava tačno 58 godina od dana kada je kompletan fudbalski svet jecao nad sudbinom slavnog engleskog kluba. Legendarni Met Bezbi selektirao je sjajan tim koji je su u Engleskoj poigravao sa rivalima, skupljao trofeje, i bio predoređen da dugi niz godina vlada Starim kontinentom. Ispostaviće se da je ta generacija Junajteda svoj poslednji veliki meč odigrala u glavnom gradu Srbije.

Tog fatalnog 6. februara 1958. igrali su u Beogradu četvrtfinale Kupa šampiona protiv Crvene Zvezde. Vodili su sa 3:0, ali je Zvezda izjednačila. U poslednjih pola sata nije bilo golova pa je meč završen 3:3 i s obzirom da je Junajted u prvom meču slavio 2:1 zasluženo prošao u polufinale. Ideolog Zvezdine igre Dragoslav Šekularac u finišu meča promašio je čist zicer. Da je tada postigao gol verovatno bi spasao živote mladim fudbalerima Junajteda koji bi bili primorani da ostanu u Beogradu i sačekaju odluku o trećem meču.
"Da sam pogodio stopostotnu priliku, igrala bi se majstorica, verovatno tri dana kasnije u Italiji, a oni se ne bi vraćali kući. Što nisam bio bolji golgeter, svi ti momci bi ostali živi“, rekao je svojevremeno Dragoslav Šekularac.

Engleska ekipa je krenula prema Ostrvu, a u Minhen su sleteli kako bi natočili gorivo. Let je trebalo da bude otkazan zbog problema sa motorima, a i vreme je bilo vrlo loše. Sneg i zaleđena pista bili su fatalni... Dva pokušaja bila su neuspešna, a treći je značio kraj. Avion se podigao, ali je počeo da gubi brzinu i zakačio je ogradu, udario u zgradu, a zatim u kamion pun benzina.
"To je najcrnji dan u klupskoj istoriji, neizbrisiv deo naše istorije. Kao i Sir Met Bezbi, koji je sagradio novu odličnu ekipu koja je osvojila Kup šampiona 10 godina kasnije. Nikad nećemo zaboraviti" piše na Junajtedovom sajtu.

Ploča na Old Trafordu postavljena je u čast stradalih u Minhenskoj tragediji na kojoj su ispisana imena poginulih fudbalera Mančester junajteda. A to su: Dankan Edvards, Rodžer Birn, Mark Džons, Tomi Tejlor, Dejvid Peg, Džef Bent, Edi Kolman, Liam Vilan.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

перо ложач

06.02.2015 14:06

Било како је било, ал' данас је 57 година од тада!

ODGOVORITE