КАН: Хаос и срамота, па пролаз Гане у финале!

Екваторијална Гвинеја срамо је избацила Тунис у четвртфиналу, али домаћину Афричког купа нација није било спаса у полуфиналу, због чега су избили нереди! 

Фудбал 05.02.2015 | 23:45
КАН: Хаос и срамота, па пролаз Гане у финале!

Навијачи Екваторијалне Гвинеје камењем су гађали фанове Гане после 0:3 на семафору. 

Пораз у полуфиналу Афричког купа нација, који Екваторијална Гвинеја није требало ни да организује, ни да игра, тешко је пао разулареним навијачима.

Када је Гана дала и трећи гол и практично осигурала пласман у финале, где ће се састати са Обалом Слоноваче, људи на трибинама стадиона у Бати су почели да прескачу ограде, улећу у терен, покушавају да се домогну дела трибина где су били фанови гостујуће репрезентације, а онда су и полетеле каменице ка њима.

Несрећни навијачи Гане морали су да уђу у терен и приђу головима, како би се спасли од кише камења која је летела ка њима.

Утакмица је прекинута, део трибина испражњен, полиција је интервенисала чак и хеликоптерима, а немири су настављени испред стадиона. Све се то одиграло на 10 минута пре краја сусрета.

Део навијача Гане уведен је у новинарске ложе, део у свлачионице и просторије на стадиону, а део је остао на трибинама, окружен јаким полицијским снагама.

Један од навијача који су улетели на терен ударио је помоћног судију.

Екваторијална Гвинеја добила је турнир зато што се страховало од Еболе у Мароку, иако је због шверцовања играча избачена из квалификација. Некако су се домаћини провукли кроз групу са два ремија, а онда уз помоћ судије покрали и избацили Тунис у четвртфиналу, због чега је арбитар Сечурн суспендован на шест месеци из фудбала.

Када Гани фудбалски нису могли ништа, уследило је насиље, а око пола сата касније одлучено је да утакмица не буде настављена.

Головима браће Џордана и Андреа Ајева, синова чувеног Абедија Пелеа, и у међувремену Вакаса Мубарака, Гана се пласирала у финале АКН у којем ће се, у недељу у 20 часова, састати са великим локалним ривалом, Обалом Слоноваче.

Убедљиве "Црне звезде" овог четвртка увече - 3:0 (2:0).

Гана је четвороструки првак Црног континента, али репрезентација коју је у новембру преузео бивши тренер Партизана Аврам Грант, није подигла трофеј од 1982. године. Обала Слоноваче, која је у полуфиналу рутински победила Демократску Републику Конго (3:1) има једну титулу, освојену 1992. године, али и два скорашња пораза у финалима, 2006. од Египта на пенале (0:0, 4:2) и 2012. од Замбије на пенале (0:0, 8:7).

Гана је последње финале одиграла 2010. године и изгубила од Египта резултатом 1:0.

Скромне домаћине, које је у прво полуфинале у историји увео Хавијер Балбоа, прво поготком са беле тачке у 94. минуту после измишљеног пенала, а потом и дивним голом из слободњака у 102. минуту продужетка, Гана је начела у финишу првог полувремена.

Након што је Овоно оборио Квесија Апијаха, а млађи од браће која играју за Марсеј, Џордан, био сигуран са беле тачке. Играо се 42. минут.

До полувремена већ је било 0:2, јер је на сјајан пас Кристијана Атсуа смирен био Мубарак.

"Тачку на и" у 75. минуту ставио је старији Ајев на пас Апијаха.

Коментари / 0

Оставите коментар