KAN: Haos i sramota, pa prolaz Gane u finale!

Ekvatorijalna Gvineja sramo je izbacila Tunis u četvrtfinalu, ali domaćinu Afričkog kupa nacija nije bilo spasa u polufinalu, zbog čega su izbili neredi! 

Fudbal 05.02.2015 | 23:45
KAN: Haos i sramota, pa prolaz Gane u finale!

Navijači Ekvatorijalne Gvineje kamenjem su gađali fanove Gane posle 0:3 na semaforu. 

Poraz u polufinalu Afričkog kupa nacija, koji Ekvatorijalna Gvineja nije trebalo ni da organizuje, ni da igra, teško je pao razularenim navijačima.

Kada je Gana dala i treći gol i praktično osigurala plasman u finale, gde će se sastati sa Obalom Slonovače, ljudi na tribinama stadiona u Bati su počeli da preskaču ograde, uleću u teren, pokušavaju da se domognu dela tribina gde su bili fanovi gostujuće reprezentacije, a onda su i poletele kamenice ka njima.

Nesrećni navijači Gane morali su da uđu u teren i priđu golovima, kako bi se spasli od kiše kamenja koja je letela ka njima.

Utakmica je prekinuta, deo tribina ispražnjen, policija je intervenisala čak i helikopterima, a nemiri su nastavljeni ispred stadiona. Sve se to odigralo na 10 minuta pre kraja susreta.

Deo navijača Gane uveden je u novinarske lože, deo u svlačionice i prostorije na stadionu, a deo je ostao na tribinama, okružen jakim policijskim snagama.

Jedan od navijača koji su uleteli na teren udario je pomoćnog sudiju.

Ekvatorijalna Gvineja dobila je turnir zato što se strahovalo od Ebole u Maroku, iako je zbog švercovanja igrača izbačena iz kvalifikacija. Nekako su se domaćini provukli kroz grupu sa dva remija, a onda uz pomoć sudije pokrali i izbacili Tunis u četvrtfinalu, zbog čega je arbitar Sečurn suspendovan na šest meseci iz fudbala.

Kada Gani fudbalski nisu mogli ništa, usledilo je nasilje, a oko pola sata kasnije odlučeno je da utakmica ne bude nastavljena.

Golovima braće Džordana i Andrea Ajeva, sinova čuvenog Abedija Pelea, i u međuvremenu Vakasa Mubaraka, Gana se plasirala u finale AKN u kojem će se, u nedelju u 20 časova, sastati sa velikim lokalnim rivalom, Obalom Slonovače.

Ubedljive "Crne zvezde" ovog četvrtka uveče - 3:0 (2:0).

Gana je četvorostruki prvak Crnog kontinenta, ali reprezentacija koju je u novembru preuzeo bivši trener Partizana Avram Grant, nije podigla trofej od 1982. godine. Obala Slonovače, koja je u polufinalu rutinski pobedila Demokratsku Republiku Kongo (3:1) ima jednu titulu, osvojenu 1992. godine, ali i dva skorašnja poraza u finalima, 2006. od Egipta na penale (0:0, 4:2) i 2012. od Zambije na penale (0:0, 8:7).

Gana je poslednje finale odigrala 2010. godine i izgubila od Egipta rezultatom 1:0.

Skromne domaćine, koje je u prvo polufinale u istoriji uveo Havijer Balboa, prvo pogotkom sa bele tačke u 94. minutu posle izmišljenog penala, a potom i divnim golom iz slobodnjaka u 102. minutu produžetka, Gana je načela u finišu prvog poluvremena.

Nakon što je Ovono oborio Kvesija Apijaha, a mlađi od braće koja igraju za Marsej, Džordan, bio siguran sa bele tačke. Igrao se 42. minut.

Do poluvremena već je bilo 0:2, jer je na sjajan pas Kristijana Atsua smiren bio Mubarak.

"Tačku na i" u 75. minutu stavio je stariji Ajev na pas Apijaha.

Komentari / 0

Ostavite komentar