Привредници између жеља и политике

Инспекција Царинског савеза Руске Федерације објектима из БиХ, који су заинтересовани за извоз на подручје тог савеза, најављена је за други квартал ове године, због остваривања извоза производа животињског поријекла у Русију, Бјелорусију и Казахстан. Према нашим информацијама контролом ће бити обухваћено 12 мљекара и једна месна индустрија и то из Републике Српске.

Босна и Херцеговина 05.02.2015 | 22:44
Привредници између жеља и политике

Познато је од раније да већина мљекара жели и ради на томе да почну извозити на ово тржиште, па су зато и тражили од Канцеларије за ветеринарство БиХ да покрене ову причу.

" Ми смо од првог дана, чак и прије ове кризе и дешавања у Русији, након увођења ембарга били заинтересовани за пласман наших производа у Русију јер знамо да колеге из Србије већ годинама извозе на то тржиште и посао им добро иде. Поднијели смо апликацију Канцеларији за ветеринарство која нам је изашла у сусрет и остварили су комуникацију са руским панданом наше ветеринарске канцеларије која треба доћи у БиХ, прегледати објекте за прераду намирница животињског поријекла и одобрити извоз у Русију, казао је за Ослобођење директор мљекаре Милкос из Сарајева Адин Факић, те додао како су прије неколико дана добили позив да се пријаве за учешће за долазак инспекције.

Да је и Мљекара Ливно на списку за контролу потврдио нам је Жељко Маријан, директор ове мљекаре, који је подсјетио да су раније добили и цертификат за извоз у ЕУ.

"Већ шест мјесеци радимо на томе да можемо извозити у Русију, већ смо урадили и етикете на руском језику, а цертификовали смо се и у руским лабораторијама, те смо добили и њихов код и број, истакао је Маријан.

Међутим, иако је идеја о извозу у Русију добра за мљекаре, та им могућност задаје и мале главобоље. Наиме, Босна и Херцеговина нема могућност транспорта преко земаља Европске уније, па је на тај начин произвођачима онемогућено да дистрибуишу своје производе у земље као што је Швајцарска, због те забране не могу ни да дођу до Турске копненим путем већ морају бродом.

"Проблем је и ако добијемо дозволу за извоз што не можемо тако лако доћи до Русије јер нам је путни правац тежак, а да не помињем и политичку ситуацију гдје ЕУ не жели да ми извозимо у Русију. Дакле, привредници се налазе у процјепу између политике, жеља и реалних могућности. Ми имамо рјешење, добили смо дозволу од турске ветеринарске канцеларије за извоз у Турску, али не извозимо тамо из истог проблема - транспорт робе. Морским путем нам је прескупо, чак дупло скупље него копненим, а путовање траје и дуже од мјесец. Уколико не можемо доћи у ове земље копненим путем то се не исплати радити јер онда нећемо бити конкурентни са цијеном, казао је Факић.

Мљекара Ливно, како је казао Маријан, нема тих проблема. Већ имају договореног купца, као и начин транспорта робе у Русију, само чекају дозволу за извоз.

"Са купцем из Санкт Петербурга смо договорили да му робу испоручујемо бродом, што је добро рјешење, а ни авион није превише скуп. Ми смо много тога до сада направили и договорили и када дође та инспекција очекујемо да неће бити никаквих проблема да нам одобре извоз, додао је Маријан.

Контактирали смо и Месну индустрију Брајловић гдје су нам казали како нису ни знали за долазак руске инспекције, те да их нико није обавијестио. И раније су, како је казао Самир Брајловић, директор маркетинга, покушавали да уђу на руско тржиште, али нису успјели. Међутим, оно што из ове фирме очекују јесте извоз на Косово, који би требао почети ускоро.

"Проблем су били међудржавни односи БиХ и Косова, један временски период нису се никако могли извозити производи анималног поријекла на Косова, сада је тај проблем ријешен и очекујемо да у наредним данима почнемо са извозом. Ми смо спремни, имамо дозволу и све извозне цертификате, казао је Брајловић.

Брајловић је истакао како чекају и на дозволу за извоз у Турску, те како, уколико би им то било одобрено, не би ни имали капацитета да извозе и у Русију.

Извор: Ослобођење

Коментари / 0

Оставите коментар