Privrednici između želja i politike

Inspekcija Carinskog saveza Ruske Federacije objektima iz BiH, koji su zainteresovani za izvoz na područje tog saveza, najavljena je za drugi kvartal ove godine, zbog ostvarivanja izvoza proizvoda životinjskog porijekla u Rusiju, Bjelorusiju i Kazahstan. Prema našim informacijama kontrolom će biti obuhvaćeno 12 mljekara i jedna mesna industrija i to iz Republike Srpske.

Bosna i Hercegovina 05.02.2015 | 22:44
Privrednici između želja i politike

Poznato je od ranije da većina mljekara želi i radi na tome da počnu izvoziti na ovo tržište, pa su zato i tražili od Kancelarije za veterinarstvo BiH da pokrene ovu priču.

" Mi smo od prvog dana, čak i prije ove krize i dešavanja u Rusiji, nakon uvođenja embarga bili zainteresovani za plasman naših proizvoda u Rusiju jer znamo da kolege iz Srbije već godinama izvoze na to tržište i posao im dobro ide. Podnijeli smo aplikaciju Kancelariji za veterinarstvo koja nam je izašla u susret i ostvarili su komunikaciju sa ruskim pandanom naše veterinarske kancelarije koja treba doći u BiH, pregledati objekte za preradu namirnica životinjskog porijekla i odobriti izvoz u Rusiju, kazao je za Oslobođenje direktor mljekare Milkos iz Sarajeva Adin Fakić, te dodao kako su prije nekoliko dana dobili poziv da se prijave za učešće za dolazak inspekcije.

Da je i Mljekara Livno na spisku za kontrolu potvrdio nam je Željko Marijan, direktor ove mljekare, koji je podsjetio da su ranije dobili i certifikat za izvoz u EU.

"Već šest mjeseci radimo na tome da možemo izvoziti u Rusiju, već smo uradili i etikete na ruskom jeziku, a certifikovali smo se i u ruskim laboratorijama, te smo dobili i njihov kod i broj, istakao je Marijan.

Međutim, iako je ideja o izvozu u Rusiju dobra za mljekare, ta im mogućnost zadaje i male glavobolje. Naime, Bosna i Hercegovina nema mogućnost transporta preko zemalja Evropske unije, pa je na taj način proizvođačima onemogućeno da distribuišu svoje proizvode u zemlje kao što je Švajcarska, zbog te zabrane ne mogu ni da dođu do Turske kopnenim putem već moraju brodom.

"Problem je i ako dobijemo dozvolu za izvoz što ne možemo tako lako doći do Rusije jer nam je putni pravac težak, a da ne pominjem i političku situaciju gdje EU ne želi da mi izvozimo u Rusiju. Dakle, privrednici se nalaze u procjepu između politike, želja i realnih mogućnosti. Mi imamo rješenje, dobili smo dozvolu od turske veterinarske kancelarije za izvoz u Tursku, ali ne izvozimo tamo iz istog problema - transport robe. Morskim putem nam je preskupo, čak duplo skuplje nego kopnenim, a putovanje traje i duže od mjesec. Ukoliko ne možemo doći u ove zemlje kopnenim putem to se ne isplati raditi jer onda nećemo biti konkurentni sa cijenom, kazao je Fakić.

Mljekara Livno, kako je kazao Marijan, nema tih problema. Već imaju dogovorenog kupca, kao i način transporta robe u Rusiju, samo čekaju dozvolu za izvoz.

"Sa kupcem iz Sankt Peterburga smo dogovorili da mu robu isporučujemo brodom, što je dobro rješenje, a ni avion nije previše skup. Mi smo mnogo toga do sada napravili i dogovorili i kada dođe ta inspekcija očekujemo da neće biti nikakvih problema da nam odobre izvoz, dodao je Marijan.

Kontaktirali smo i Mesnu industriju Brajlović gdje su nam kazali kako nisu ni znali za dolazak ruske inspekcije, te da ih niko nije obavijestio. I ranije su, kako je kazao Samir Brajlović, direktor marketinga, pokušavali da uđu na rusko tržište, ali nisu uspjeli. Međutim, ono što iz ove firme očekuju jeste izvoz na Kosovo, koji bi trebao početi uskoro.

"Problem su bili međudržavni odnosi BiH i Kosova, jedan vremenski period nisu se nikako mogli izvoziti proizvodi animalnog porijekla na Kosova, sada je taj problem riješen i očekujemo da u narednim danima počnemo sa izvozom. Mi smo spremni, imamo dozvolu i sve izvozne certifikate, kazao je Brajlović.

Brajlović je istakao kako čekaju i na dozvolu za izvoz u Tursku, te kako, ukoliko bi im to bilo odobreno, ne bi ni imali kapaciteta da izvoze i u Rusiju.

Izvor: Oslobođenje

Komentari / 0

Ostavite komentar