Прича: Ово су клинци које ће обиљежити будућност фудбала!

Дибала и Погба предводе нови талас, чекамо Јунуса Малија, Мајка Кина...Чемберлен и Мора противницима ломе чланке, Верати и Ерискен излуђују сигурношћу, Иско визијом, а Јунајтед би могао да озбиљно зажали за јануарском продајом.

Фудбал 07.02.2015 | 08:20
Прича: Ово су клинци које ће обиљежити будућност фудбала!

Палермо тврди да Пауло Дибала вреди 40.000.000 евра, Јувентус да заинтересовани клубови морају да спреме 100.000.000 евра ако желе Пола Погбу у својим редовима, али не – ово није само маркетиншки трик. Делује да Серија А заиста има два највећа и потенцијално најуноснија бисера пошто се и изузетно поштовани Центар за спортске студије (ЦИЕС) из Нојшатела сагласио са оценом да су Погба и Дибала два најкомплетнија фудбалера у конкуренцији оних рођених после 1. јануара 1992. у топ пет лига Европе.

Институт је анализирао игре фудбалера из најјачих европских првенстава којима минутажа прелази барем 50 одсто и онда рангирао њихов учинак у шест категорија на основу бројних статистичких података, а само су се Француз и Италијан нашли међу 12 најбољих у три подручја игре која их је прославила.

Златни дечак за 2013. годину Погба истакао се у успешности додавања лопте, прецизности шутирања лопте и дриблању, слично као и Дибала који је уместо у сигурности пас игре бриљирао у стварању изгледних прилика саиграчима. Али ни Погба ни Дибала нису успели да буду први у једној од шест статистичких категорија. Палермов Бисерје био најближи да понесе круну најбољег дриблера, али је Арсеналов Алекс Окслејд Чемберлен превише пута до врхунца еластичности довео чланке бекова на Острву да би се то десило, док је ПСЖ-ов Лукас Мора ломио по Лиги 1 и уз уздахе публике на Парку принчева дошао до треће позиције.

Исти ти навијачи на стадиону шампиона Француске су могли да буду најсмиренији када њихов тим има посед лопте пошто Марко Верати ради оно због чега је купљен и сталожено креира игру Светаца, диктира темпо и ретко поклања лопту противницима, односно има највећи проценет успешности додавања. Французима ће сигурно импоновати податак да је и на другом месту листе играч којег могу да гледају уживо сваког викенда – Ђанели Имбула (Марсељ). Част остатка Старог континента – а у ствари највише Ајаксове школе фудбала – брани Кристијан Ериксен пошто он комплетира топ три играча који би могли да наследе Ћавија, Инијесту, Пирла и Алонса.

Али проценат успешности додавања је једно, а стварање шанси саиграчима друго. У том подручју краљ је фудбалер Краљевског клуба Иско - седам пута су фудбалери Реала везистине лопте проследили иза противничких голмана. Шпанца на листи изненађујуће прати вероватно и најнепознатији фудбалер који се нашао међу три најбоља играча у некој категорији – Јунус Мали, још један везиста из Бундеслиге (Мајнц). Рођен у Немачкој, турског порекла... Изгледа одлична комбинација за врхунске везисте? Није очекивано ни да нападач Валенсије Пако Алкасер буде на трећем месту, али је тако, млади Шпанац уме да постиже голове, али и да их намешта те није ни чудо што је дебитовао за сениорску репрезентацију шампиона Европе.

Када су у питању дефанзивни задаци, односно одузимање лопте противнику у непосредном дуелу, не би требало бити тешко погодити из ког клуба долази момак који доминира над противницима. Наравно, у питању је Атлетиков Хозе Хименез. Дијего Симеоне је 20-годишњака научио да не преза и не чека да крене на лопту па чак и ако је она у поседу Кристијана Роналда, Лионела Месија или земљака Луиса Суареза. Није лош учинак дечка којем су у домовини поручили да фудбал није баш за њега и да не би требало да траћи време. Навијачи Манчестер Јунајтеда боље да прескоче остатак овог пасуса пошто њихова екипа и даље није пронашла правог штопера да избалансира задњу линију, шансе су добили Блекет и Мекнер, а другог најбољег младог дефанзивног дуел играча су овог јануара продали Барнлију за око 2.600.000 евра после полусезоне на позајмици – Мајка Кина. А иако је Енглез због величине клуба у којем игра често био тестиран и приморан да се брани, то не умањује његов учинак, поготово зато што је рангиран испред трећепласираног, ПСЖ-овог Бразилца Маркињоса, прескупе и недостижне мете Црвених ђавола у тек завршеном прелазном року.

Али када не желите да допустите противнику да стане на лопту морате се ослонити на играче који добро читају намере супарничких офанзиваца, предвиђају и секу пасове ривала, а по Институту најбољи кандидат за тај посао је Левин Курзава из Монака. Прате га Бајернов Давид Алаба и Јунајтедов Фил Џоунс, а ови момци имају нешто заједничко – иако су млади играју на врхунском нивоу већ годинама и прикупили су доста искуства, какви ће тек бити када зараде још по неку бору...

За крај посластица и једна очекивана сигурица – Барселонина звезда Нејмар је неприкосновен у домену директне опасности по гол, односно прецизних шутева, што потврђује и једноставнија статистика од оне на коју се позива Институт пошто је Бразилац 15 пута тресао мрежу у Примери. Од играча који имају приближан број свећица на торти као и капитен Бразила само Тотенхемова нада Хари Кејн може да каже како није био инфериоран у односу на хероја јужноамеричке нације - константан проблем премијерлигашким голманима, 10 голова у првенству и друго место на листи највећих напасти. Треће место иде човеку који није нападач по занимању, али је показао колико је опасан испред гола још летос у финалу Мундијала, његовим голом је Немачка је освојила шампионат, наравно у питању је Марио Геце.

Неки од ових момака већ харају Старим континентом, иако су се релативно скоро отарасили суфикса "наест" у броју година, а како ли ће тек играти када иза себе буду имали још 100 или 200 утакмица? Једва чекамо да видимо.

Коментари / 0

Оставите коментар