Priča: Ovo su klinci koje će obilježiti budućnost fudbala!

Dibala i Pogba predvode novi talas, čekamo Junusa Malija, Majka Kina...Čemberlen i Mora protivnicima lome članke, Verati i Erisken izluđuju sigurnošću, Isko vizijom, a Junajted bi mogao da ozbiljno zažali za januarskom prodajom.

Fudbal 07.02.2015 | 08:20
Priča: Ovo su klinci koje će obilježiti budućnost fudbala!

Palermo tvrdi da Paulo Dibala vredi 40.000.000 evra, Juventus da zainteresovani klubovi moraju da spreme 100.000.000 evra ako žele Pola Pogbu u svojim redovima, ali ne – ovo nije samo marketinški trik. Deluje da Serija A zaista ima dva najveća i potencijalno najunosnija bisera pošto se i izuzetno poštovani Centar za sportske studije (CIES) iz Nojšatela saglasio sa ocenom da su Pogba i Dibala dva najkompletnija fudbalera u konkurenciji onih rođenih posle 1. januara 1992. u top pet liga Evrope.

Institut je analizirao igre fudbalera iz najjačih evropskih prvenstava kojima minutaža prelazi barem 50 odsto i onda rangirao njihov učinak u šest kategorija na osnovu brojnih statističkih podataka, a samo su se Francuz i Italijan našli među 12 najboljih u tri područja igre koja ih je proslavila.

Zlatni dečak za 2013. godinu Pogba istakao se u uspešnosti dodavanja lopte, preciznosti šutiranja lopte i driblanju, slično kao i Dibala koji je umesto u sigurnosti pas igre briljirao u stvaranju izglednih prilika saigračima. Ali ni Pogba ni Dibala nisu uspeli da budu prvi u jednoj od šest statističkih kategorija. Palermov Biserje bio najbliži da ponese krunu najboljeg driblera, ali je Arsenalov Aleks Okslejd Čemberlen previše puta do vrhunca elastičnosti doveo članke bekova na Ostrvu da bi se to desilo, dok je PSŽ-ov Lukas Mora lomio po Ligi 1 i uz uzdahe publike na Parku prinčeva došao do treće pozicije.

Isti ti navijači na stadionu šampiona Francuske su mogli da budu najsmireniji kada njihov tim ima posed lopte pošto Marko Verati radi ono zbog čega je kupljen i staloženo kreira igru Svetaca, diktira tempo i retko poklanja loptu protivnicima, odnosno ima najveći procenet uspešnosti dodavanja. Francuzima će sigurno imponovati podatak da je i na drugom mestu liste igrač kojeg mogu da gledaju uživo svakog vikenda – Đaneli Imbula (Marselj). Čast ostatka Starog kontinenta – a u stvari najviše Ajaksove škole fudbala – brani Kristijan Eriksen pošto on kompletira top tri igrača koji bi mogli da naslede Ćavija, Inijestu, Pirla i Alonsa.

Ali procenat uspešnosti dodavanja je jedno, a stvaranje šansi saigračima drugo. U tom području kralj je fudbaler Kraljevskog kluba Isko - sedam puta su fudbaleri Reala vezistine lopte prosledili iza protivničkih golmana. Španca na listi iznenađujuće prati verovatno i najnepoznatiji fudbaler koji se našao među tri najbolja igrača u nekoj kategoriji – Junus Mali, još jedan vezista iz Bundeslige (Majnc). Rođen u Nemačkoj, turskog porekla... Izgleda odlična kombinacija za vrhunske veziste? Nije očekivano ni da napadač Valensije Pako Alkaser bude na trećem mestu, ali je tako, mladi Španac ume da postiže golove, ali i da ih namešta te nije ni čudo što je debitovao za seniorsku reprezentaciju šampiona Evrope.

Kada su u pitanju defanzivni zadaci, odnosno oduzimanje lopte protivniku u neposrednom duelu, ne bi trebalo biti teško pogoditi iz kog kluba dolazi momak koji dominira nad protivnicima. Naravno, u pitanju je Atletikov Hoze Himenez. Dijego Simeone je 20-godišnjaka naučio da ne preza i ne čeka da krene na loptu pa čak i ako je ona u posedu Kristijana Ronalda, Lionela Mesija ili zemljaka Luisa Suareza. Nije loš učinak dečka kojem su u domovini poručili da fudbal nije baš za njega i da ne bi trebalo da traći vreme. Navijači Mančester Junajteda bolje da preskoče ostatak ovog pasusa pošto njihova ekipa i dalje nije pronašla pravog štopera da izbalansira zadnju liniju, šanse su dobili Bleket i Mekner, a drugog najboljeg mladog defanzivnog duel igrača su ovog januara prodali Barnliju za oko 2.600.000 evra posle polusezone na pozajmici – Majka Kina. A iako je Englez zbog veličine kluba u kojem igra često bio testiran i primoran da se brani, to ne umanjuje njegov učinak, pogotovo zato što je rangiran ispred trećeplasiranog, PSŽ-ovog Brazilca Markinjosa, preskupe i nedostižne mete Crvenih đavola u tek završenom prelaznom roku.

Ali kada ne želite da dopustite protivniku da stane na loptu morate se osloniti na igrače koji dobro čitaju namere suparničkih ofanzivaca, predviđaju i seku pasove rivala, a po Institutu najbolji kandidat za taj posao je Levin Kurzava iz Monaka. Prate ga Bajernov David Alaba i Junajtedov Fil Džouns, a ovi momci imaju nešto zajedničko – iako su mladi igraju na vrhunskom nivou već godinama i prikupili su dosta iskustva, kakvi će tek biti kada zarade još po neku boru...

Za kraj poslastica i jedna očekivana sigurica – Barselonina zvezda Nejmar je neprikosnoven u domenu direktne opasnosti po gol, odnosno preciznih šuteva, što potvrđuje i jednostavnija statistika od one na koju se poziva Institut pošto je Brazilac 15 puta tresao mrežu u Primeri. Od igrača koji imaju približan broj svećica na torti kao i kapiten Brazila samo Totenhemova nada Hari Kejn može da kaže kako nije bio inferioran u odnosu na heroja južnoameričke nacije - konstantan problem premijerligaškim golmanima, 10 golova u prvenstvu i drugo mesto na listi najvećih napasti. Treće mesto ide čoveku koji nije napadač po zanimanju, ali je pokazao koliko je opasan ispred gola još letos u finalu Mundijala, njegovim golom je Nemačka je osvojila šampionat, naravno u pitanju je Mario Gece.

Neki od ovih momaka već haraju Starim kontinentom, iako su se relativno skoro otarasili sufiksa "naest" u broju godina, a kako li će tek igrati kada iza sebe budu imali još 100 ili 200 utakmica? Jedva čekamo da vidimo.

Komentari / 0

Ostavite komentar