Трећина Црногораца у странкама

Црногорци су кроз историју препознати као народ који воли да "бистри политику", евидентно је и да су схватили да се преко чланства у партији долази до бројних привилегија, па с тога не чуди податак да је трећина одраслог становништва учлањена у неку од политичких странака, наводи Радио Слободна Европа.

Регион 05.02.2015 | 16:40
Трећина Црногораца у странкама

Недавно су црногорски медији објавили податак према којем преко 150 хиљада грађана има партијску књижицу, што значи да је трећина одраслог, односно бирачки способног становништва у политичким партијама.

Први коментари и оцене јавности зашто је сваки трећи грађанин у странкама говорили су да је разлог томе интерес, јер се сматра да се у Црној Гори до разних привилегија, посла, стана или отварања неког бизниса најлакше долази преко чланства у политицкој партији, у највећем броју у оним владајућим.

Директорка Центра за грађанско образовање Далиборка Уљаревић каже да црногорско друштво већ дуго има "партитократију као дијагнозу" и да је то значајна препрека за демократски развој Црне Горе.

"Наравно да таква клима уводи доминатно лош образац понашања у којем се грађани опредељују за чланство у политичким партијама не на бази програма тих партија или учинака у реформи друштва, већ на бази претпостављене користи", наводи Уљаревић.

Према њеном мишљењу, на тај начин се даље производи један зачарани круг у којем се ни саме партије не развијају квалитативно, јер немају потребу да се на тржисту истчу програмима или учинцима, или доприносе унапређењу јавних политика и пракси, већ њихов фокус остаје само на самоодржању, што раде преко заробљавања институција којима хране своју партијску инфраструктуру.

Да ли су интереси и једини, преовлађујући разлог што је тако велики број грађана укључен у политички живот Црне Горе прича је, како наводи РСЕ, која дефинитивно има шири контекст.

Књижевник и публициста Рајко Церовић тумачећи могуће друге разлоге за то истиче да тај рефлекс "да ако си близу власти нешто си привилегован" у великој мери постоји, али постоје и нешто друго - да Црногорци не пристају на баналност, не пристају да буду само земљорадници и сточари и занаталије, него хоће да припадају неким елитама.

"Отуда и то велико присуство грађана у политичким партијама. Они, можда, нису ни свесни толико колико то нема баш неког великог значаја али припадају некоме, имају своје лидере и тако даље", објашњава Церовић.

Да је добра околност што су Црногорци у толиком броју заинтересовани за политику сматра професор Факултета политичких наука Ратко Божовић, кога они подсећају на античке Грке и њихов доживљај учешћа грађана у политичком животу.

"Но, када у целу причу уђу претеране политичке страсти и идолопоклонство онда то не ваља, примећује професор и додаје да се "боји да понекад те страсти могу бити неумерене", а лоше је када нема мере у свему том, јер онда не може да буде ни одговорности.

Иначе, последњи подаци које је портал ЦДМ добио од партија у Црној Гори показују да Демократска партија социјалиста има највећи број партијских чланова, и то преко 100.000, у мањој чланици владајуће коалиције - Социјалдемократској партији нешто више од 10.000 чланова, док је у опозиционим партијама значајно мањи број грађана.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ђукс

05.02.2015 17:43

"ЦРНОГОРЦИ" као 'НАРОД'??? Исто као кад кажем "Крајишници или Шумадинци као народ"!!!

ОДГОВОРИТЕ