Trećina Crnogoraca u strankama

Crnogorci su kroz istoriju prepoznati kao narod koji voli da "bistri politiku", evidentno je i da su shvatili da se preko članstva u partiji dolazi do brojnih privilegija, pa s toga ne čudi podatak da je trećina odraslog stanovništva učlanjena u neku od političkih stranaka, navodi Radio Slobodna Evropa.

Region 05.02.2015 | 16:40
Trećina Crnogoraca u strankama

Nedavno su crnogorski mediji objavili podatak prema kojem preko 150 hiljada građana ima partijsku knjižicu, što znači da je trećina odraslog, odnosno birački sposobnog stanovništva u političkim partijama.

Prvi komentari i ocene javnosti zašto je svaki treći građanin u strankama govorili su da je razlog tome interes, jer se smatra da se u Crnoj Gori do raznih privilegija, posla, stana ili otvaranja nekog biznisa najlakše dolazi preko članstva u politickoj partiji, u najvećem broju u onim vladajućim.

Direktorka Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević kaže da crnogorsko društvo već dugo ima "partitokratiju kao dijagnozu" i da je to značajna prepreka za demokratski razvoj Crne Gore.

"Naravno da takva klima uvodi dominatno loš obrazac ponašanja u kojem se građani opredeljuju za članstvo u političkim partijama ne na bazi programa tih partija ili učinaka u reformi društva, već na bazi pretpostavljene koristi", navodi Uljarević.

Prema njenom mišljenju, na taj način se dalje proizvodi jedan začarani krug u kojem se ni same partije ne razvijaju kvalitativno, jer nemaju potrebu da se na tržistu istču programima ili učincima, ili doprinose unapređenju javnih politika i praksi, već njihov fokus ostaje samo na samoodržanju, što rade preko zarobljavanja institucija kojima hrane svoju partijsku infrastrukturu.

Da li su interesi i jedini, preovlađujući razlog što je tako veliki broj građana uključen u politički život Crne Gore priča je, kako navodi RSE, koja definitivno ima širi kontekst.

Književnik i publicista Rajko Cerović tumačeći moguće druge razloge za to ističe da taj refleks "da ako si blizu vlasti nešto si privilegovan" u velikoj meri postoji, ali postoje i nešto drugo - da Crnogorci ne pristaju na banalnost, ne pristaju da budu samo zemljoradnici i stočari i zanatalije, nego hoće da pripadaju nekim elitama.

"Otuda i to veliko prisustvo građana u političkim partijama. Oni, možda, nisu ni svesni toliko koliko to nema baš nekog velikog značaja ali pripadaju nekome, imaju svoje lidere i tako dalje", objašnjava Cerović.

Da je dobra okolnost što su Crnogorci u tolikom broju zainteresovani za politiku smatra profesor Fakulteta političkih nauka Ratko Božović, koga oni podsećaju na antičke Grke i njihov doživljaj učešća građana u političkom životu.

"No, kada u celu priču uđu preterane političke strasti i idolopoklonstvo onda to ne valja, primećuje profesor i dodaje da se "boji da ponekad te strasti mogu biti neumerene", a loše je kada nema mere u svemu tom, jer onda ne može da bude ni odgovornosti.

Inače, poslednji podaci koje je portal CDM dobio od partija u Crnoj Gori pokazuju da Demokratska partija socijalista ima najveći broj partijskih članova, i to preko 100.000, u manjoj članici vladajuće koalicije - Socijaldemokratskoj partiji nešto više od 10.000 članova, dok je u opozicionim partijama značajno manji broj građana.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Đuks

05.02.2015 17:43

"CRNOGORCI" kao 'NAROD'??? Isto kao kad kažem "Krajišnici ili Šumadinci kao narod"!!!

ODGOVORITE