Анализа: Прелазни рок у Италији

Бизнис на „дођем ти“, гладни Рома и Интер, преамбициозна Сампдорија и мученик Милан! Јуве мирно пратио шта ривали раде, Фиорентина највише зарадила и при томе добила три солидна појачања, Наполи завршио пијацу пре него што је и почела, Лацио без завршног ударца.

Фудбал 05.02.2015 | 18:40
Анализа: Прелазни рок у Италији

Паре нису проблем - пара нема! Некада најмоћнија лига света, сада је само предсобље спектакла и гламура. Али, колика год да је финансијска криза у Италији, прелазни рок на Апенинима не може да буде досадан. Трговина је урезана у ДНК лукавим Латинима. Битно је да се нешто дешава и да се неке паре обрћу. Када се сви масовно у то укључемн, онда се то дође до једног прилично занимљивог иркуса.

Криза и финансијски фер плеј су последњих година потпуно сасекли крила Италијанима да парирају клубовима из најмоћнијих европских лига, али италијанска предност је што у неким клубовима постоје људи попут Мароте, Галијанија, Сабатинија, Сољана или Прадеа који су 100 одсто у материји и способни су да извуку максимум са мало пара које имају на располагању.

Тако је зимски прелазни рок у Италији прошао у спекулацијама, трачевима , најавама, понеким пристојним трансфером, брдом позајмица и трампи...

ЈУВЕНТУС

Шампион није имао потребу да се озбиљније укључи у зимску фудбалску пијацу. Бинго је требало да буде неки офанзивни везиста попут Шаћирија, Мхитарјана или Снајдера, али се то није десило јер Јуве није желео да улаже велики новац. Решили су се Ђовинка и довели Алегријевог љубимца Матрија, а радило се и на плановима за будућност. Талентовани везиста Струраро је активиран из Ђенове пре превиђеног рока, а за наредно лето је откупљен цео уговор младог штопера Руганија. Јурили су и Монтоју из Барсе, али када је сјајни Лихтштајнер продужио уговор, прича о Монтоји је отишла у архиву. Праве потезе Јувентуса очекујте тек следећег лета када би Симоне Заза коначно требало да добије прилику у дресу Бјанконера.

РОМА

Најактивнији клуб у Италији, али није остварено све што је планирано. Сабатини је цео јануар провео јурећи појачања на неколико страна. Долазак нападача какав је Сејду Думбија је свакако сјајан потез иако је Луиз Адријано изгледао као за нијансу боља опција. Све похвале заслужује и довођење Виктора Ибарба који би могао да буде убојито оружје Вучице у наставку сезоне. Колумбијац је огроман потенцијал и можда боље решење од првобитне мете Салаха. Али, Сабатинијев минус је што није довео адекватна појачања у одбрани која је Ромина рак рана. Потера за штопером преко Настасића, Кирикеша, Муњоза или Кабула, завршила се куповином Сполија из Катаније!? Није доведен ни нови играч на месту левог бека где је такође дувала промаја у јесењем делу сезоне. А, здравствено стање Стротмана је налагало и куповину неког играча у везном реду. Међутим, на крају није било ништа ни од долазака Мавубе, Капуа или Куцке. Чини се да се Рома расплинула на превише страна и да је због тога прошла лошије него што је могла. Уосталом, била је један од ретких клубова на Апенинима који је имао новац за трошење. Добро су прошли када су погодили јаку цену за Дестра, али и што су се коначно решили Боријела и његове високе плате једном за сва времена.

НАПОЛИ

За разлику од претходних прелазних рокова, овога пута су Наполитанци завршили посао чак и пре него што је почео прелазни рок. Нису жалили новца за одличног Габијадинија из Сампдорије, а позицију левог бека су решили са Хрватом Стринићем за којег нису платили обештећење. Тиме су практично и завршили прелазни рок. У претходним прелазним роковима су много трошили, сада су морали да повуку ручну. Можда се очекивало једно појачање у везном реду, али таквог играча за мале паре није било на тржишту.

ИНТЕР

Клуб који је обележио прелазни рок у Италији. Доласци Подолског и Шаћирија су на Чизми одјекнули као бомбе. За италијанске услове, то су велика имена. Међутим, чудно је зашто Манћини није инсистирао на довођењу „деветке“ када је већ пукло на релацији са Освалдом. Шта ако се повреди Икарди? Такође, Интер је у финишу прелазног рока био у офанизиви на довођење штопера и задњег везног. Брозовић може да одигра ову другу улогу, али се тражио и неки искуснији фудбалер на овој позицији попут Лукаса Леиве, Ласане Дијаре или Ледезме који се помињао у финишу. Није дошао нико од њих. Посебна прича је јурњава за штопером која је трајала од почетка пијаце. Настасић је био главна мета, али је финансијски било неизводљиво јер је клуб осигурао позајмице Шаћирија и Подолског које ће у будућности бити озбиљан издатак за клупски буџет када дође на ред откуп уговора. Покушавали су Неразури на још неколико страна, последњег дана прелазног рока су вођени вишечасовни преговори са Портом око Роланда који је на крају завршио у Андерлехту. Интер је извисио за штопера... И то је највећи минус за њихов прелазни рок.

МИЛАН

Без озбиљног новца са бременом очајних резултата у јануару, Галијани је маневрисао и доводио играче Б продукције. Почело је трампом Торес за Ћерћија и време ће показати ко је боље прошао. Потера за „деветком“ се завршила довођењем Дестра на позајмицу с обавезним откупом уговора. Ретко када Галијани преплати неког играча, овога пута му се то десило са Дестром. Остала појачања попут Антонелија, Палете, Суса или Бокетија нису коштала много, али се од њих и не очекује много. Чини се да је Милан само нагомилао играче и да није довео неког конкретног фудбалера који може да повуче екипу. Углавном, стартна постава Милана ће од свих у Серији А вероватно претрпети највеће промене после прелазног рока. Резултати ће показати да ли било ко од ових из Б продукције и даље може да одигра неку врхунску улогу.

САМПДОРИЈА

Сампдорија није мировала у прелазном року, готово сваког дана су вођени неки преговори. Више под притиском председника Ферера него тренера Михајловића који је вероватно морао да прогута неке председникове жеље. Јер, Сампдорија је имала сасвим пристојну екипу која је расла како је сезона одмицала, а онда је Фереро одлучио да се мало прави важан на фудбалској пијаци. Маторац Самуел Ето, талентовани, али повредама опхрвани Луис Муријел и Езекијел Муњоз који ће само шест месеци провести у клубу нису „сигурице“ у перспективи. Једино појачање од којег би клуб требало да им дугогодишњу корист је млади Аргентинац Кореа о којем у домовини причају бајке. Вероватно би Михајловић више волео да је задржао Габијадинија него што је добио све горе поменуте.

ФИОРЕНТИНА

Хуан Квадрадо, још један таленат који је експлодирао у Фиренци је попут Јоветића или Настасића отишао на Острво. Фиорентина је зарадила огроман новац и добила Салаха. Ако се томе додају ветерани Ђилардино и Дијаманти, онда се може рећи да је Виола више него добро прошла. Хендикеп је што нису довели неко озбиљније појачање у одбрани.

ЛАЦИО

Много започели, мало завршили. Провели су јануар јурећи штопера и на крају су добили Веслија Худа из АЗ Алкмара. Али, тек од следећег лета. Зато је ту Маурисио као план Б. За наредну сезону су договорили и контроверзног Равела Морисона. Међутим, минус је што нису довели неког нападача који ће надокнадити одсуство повређеног Ђорђевића. Чекао се Бергесио до последњег минута прелазног рока, али је целу ствар упрскао Едерсон који се „направио луд“ и није желео да се јавља на телефон цео дан, како не би био послат у Сампдорију. Мршав посао Лацијала...

ОСТАЛИ

Аталанта је добила два искусна појачања Пиниљу и Емануелсона и што је најважније задржала ја Баселија којег су желели Милан, Фиорентина и Сампдорија. Каљари је остао без најбољег играча, али је Зола добио пристојна појачања попут Бркића, М'Покуа, Чопа и Хузбауера који је требало да дође на Сардинију још прошлог лета. Кјево је опет био скроман и сакупљао „ситну боранију“, а изненађење је да је пасиван био градски ривал Верона. Додуше, њима су највећа појачања играчи који су се опоравили од повреда. Ни Сасуоло се није много активирао на пијаци и фокусирао се на задржавању најбољих играча попут Зазе, Берардија и Сансонеа. И успели су у томе! Баш као и Палермо који је остао без Муњоза, али је задржао бисере Васкеза и Дибалу за које ће следећег лета моћи лагано да инкасира 50.000.000 евра. Нешто активнији је био Емполи који је довео неафирмисане таленте попут Сапонаре и Бриљантеа.

По обичају, Ђенова је трговала, позајмљивала, мењала... И није се нешто претерано појачала. Уместо Матрија, сада је ту Боријело. Прециози воли да доводи таленте који нису прошли у осталим клубовима, па је тако решио да се коцка са Нијангом и Лаксалом. Озбиљно појачање је Тино Кошта. У Удинезеу по обичају није било већих узбуђења. Посебна прича је Парма која је у већем делу прелазног рока јурила озбиљна имена попут Адебајора, Лисандра, Освалда, довела је „Себољу“ Родригеза, Ноћерина и Варелу који су прави играчи ако се јури опстанак, да би се на крају испоставило да је клуб на ивици финансијског краха и почео је егзодус фудбалера са Тардинија. Торино је добио искусне играче попут Гонзалеса и Максија Лопеза, а извисио је у покушају да ангажује Иличића и Куртића. Једини клуб који није довео ниједно појачање је скромна Ћезена. Ако остану у лиги, свака им част!

АТАЛАНТА
Дошли: Пиниља (Каљари), Емануелсон (Рома)
Отишли: Молина (Карпи), Спинацола (Вићенца)

КАЉАРИ
Дошли: Алехандро Гонзалес (Верона), М'Поку (Ал Араби), Чоп (Динамо Загреб), Хузбауер (Спарта Праг), Бркић (Удинезе)
Отишли: Ериксон (Гетеборг), Ибрабо (Рома), Капело (Варезе), Бенедети (Бари)

ЋЕЗЕНА
Дошли: -
Отишли: Алмеида (Кубањ), Гаритано (Модена), Копола (Катанија), Мацота (Катанија)

КЈЕВО
Дошли: Кристијансен (Нордсјеланд), Фетфацис (Ђенова), Матијело (Јувентус), Вајуши (Литекс), Поци (Парма)
Отишли: Купиш (Ћитадела), Едимар (Кордоба), Макси Лопез (Торино), Беломо (Бари), Лазаревић (Сасуоло), Мангани (Анжер)

ЕМПОЛИ
Дошли: Сапонара (Милан), Сома (Рома), Бриљанте (Фиорентина)
Отишли: Шекиладзе (Судтирол), Моро (Салернитана), Пертиконе (Трапани), Агире (Удинезе), Бјанкети (Сапеција), Лаксал (Ђенова)

ФИОРЕНТИНА
Дошли: Дијаманти (Гвангжу), Ђилардино (Гвангжу), Салах (Челси), Роси (Ђенова), Росати (Наполи)
Отишли: Квадрадо (Челси), Бриљанте (Емполи), Егази (Перуђа), Јаковенко (Ден Хаг)

ЂЕНОВА
Дошли: Тино Кошта (Спартак Москва), Нијанг (Ђенова), Лаксал (Емполи), Аријаудо (Сасуоло), Паволети (Сасуоло), Боријело (Рома), Бергдиш (Ваљадолид)
Отишли: Антонели (Милан), Пиниља (Аталанта), Фетфацис (Кјево), Матри (Јувентус), Греко (Верона), Мусис (Сан Лоренцо), Тамбе (Кортријк), Струраро (Јувентус), Сантана (Фрозиноне), Штрасер (Ливорно), Роси (Фиорентина)

ИНТЕР
Дошли: Подолски (Арсенал), Шаћири (Бајерн), Сантон (Њукасл), Брозовић (Динамо Загреб)
Отишли: Мбаје (Болоња), Крхин (Кордоба), М'Вила (Рубин)

ЈУВЕНТУС
Дошли: Стураро (Ђенова), Матри (Ђенова), Де Ћеље (Парма)
Отишли: Ђовинко (Торонто), Матијело (Кјево), Мота (слободан играч)

ЛАЦИО
Дошли: Маурисио (Спортинг Лисабон), Переа (Перуђа)
Отишли: Алваро Гонзалес (Торино)

МИЛАН
Дошли: Ћерћи (Атлетико), Антонели (Ђенова), Бокети (Спартак Москва), Палета (Парма), Сусо (Ливерпул), Дестро (Рома)
Отишли: Торес (Атлетико Мадрид), Сапонара (Емполи), Нијанг (Ђенова)

НАПОЛИ
Дошли: Стринић (Дњипро), Габијадини (Сампдорија), Увини (Сантос)
Отишли: Росати (Фиорентина), Радошевић (Ријека)

ПАЛЕРМО
Дошли: Јајало (Ријека), Ортиз (Серо Портењо), Рисполи (Парма)
Отишли: Ароника (Ређина), Бамба (Лидса), Н'Гоји (Лидс), Пизано (Верона), Федал (Парма), Муњоз (Сампдорија)

ПАРМА
Дошли: Лила (Пас Јањина), Ноћерино (Торино), Родригез (Атлетико Мадрид), Варела (ВБА), Бајза (Кротоне), Федал (Палермо)
Отишли: Касано (слободан играч), Де Ћеље (Јувентус), Палета (Милан), Рисполи (Палермо), Поци (Кјево), Фелипе (слободан играч), Аква (Сампдорија), Ристовски (Латина), Кордаз (Кротоне), Лукаш Соуза (Мореиренсе)

РОМА
Дошли: Думбија (ЦСКА), Ибарбо (Каљари), Споли (Катанија), Мендез (Пењарол)
Отишли: Мендез (Перуђа), Дестро (Милан), Емануелсон (Аталанта), Боријело (Ђенова), Сома (Емполи)

САМПДОРИЈА
Дошли: Кореа (Естудијантес), Ето (Евертон), Муријел (Удинезе), Муњоз (Палермо), Аква (Парма)
Отишли: Габијадини (Наполи), Сансоне (Болоња), Крстичић (Болоња), Гасталдело (Болоња), Да Кошта (Болоња), Форнасије (Пескара)

САСУОЛО
Дошли: Лазаревић (Кјево)
Отишли: Манфредини (Вићенца), Аијаудо (Ђенова), Паволети (Ђенова)

ТОРИНО
Дошли: Макси Лопез (Кјево), Икацо (Данубио), Алваро Гонзалес (Лацио)
Отишли: Ноћерино (Парма), Жиле (Катанија), Ларондо (Тигре), Перез (Гранада)

УДИНЕЗЕ
Дошли: Перица (НАК Бреда), Агире (Емполи)
Отишли: Ријера (слободан играч), Бркић (Каљари), Муријел (Сампдорија), Кода (Сампдорија), Жади (Латина), Фараони (Перуђа), Алхасан (Латина), Белмонте (Катанија)

ВЕРОНА
Дошли: Греко (Ђенова), Фернандињо (Гремио), Пизано (Палермо)
Отишли: Алехандро Гонзалес (Каљари), Нене (Специја), Луна (Специја)

Коментари / 0

Оставите коментар