Analiza: Prelazni rok u Italiji

Biznis na „dođem ti“, gladni Roma i Inter, preambiciozna Sampdorija i mučenik Milan! Juve mirno pratio šta rivali rade, Fiorentina najviše zaradila i pri tome dobila tri solidna pojačanja, Napoli završio pijacu pre nego što je i počela, Lacio bez završnog udarca.

Fudbal 05.02.2015 | 18:40
Analiza: Prelazni rok u Italiji

Pare nisu problem - para nema! Nekada najmoćnija liga sveta, sada je samo predsoblje spektakla i glamura. Ali, kolika god da je finansijska kriza u Italiji, prelazni rok na Apeninima ne može da bude dosadan. Trgovina je urezana u DNK lukavim Latinima. Bitno je da se nešto dešava i da se neke pare obrću. Kada se svi masovno u to uključemn, onda se to dođe do jednog prilično zanimljivog irkusa.

Kriza i finansijski fer plej su poslednjih godina potpuno sasekli krila Italijanima da pariraju klubovima iz najmoćnijih evropskih liga, ali italijanska prednost je što u nekim klubovima postoje ljudi poput Marote, Galijanija, Sabatinija, Soljana ili Pradea koji su 100 odsto u materiji i sposobni su da izvuku maksimum sa malo para koje imaju na raspolaganju.

Tako je zimski prelazni rok u Italiji prošao u spekulacijama, tračevima , najavama, ponekim pristojnim transferom, brdom pozajmica i trampi...

JUVENTUS

Šampion nije imao potrebu da se ozbiljnije uključi u zimsku fudbalsku pijacu. Bingo je trebalo da bude neki ofanzivni vezista poput Šaćirija, Mhitarjana ili Snajdera, ali se to nije desilo jer Juve nije želeo da ulaže veliki novac. Rešili su se Đovinka i doveli Alegrijevog ljubimca Matrija, a radilo se i na planovima za budućnost. Talentovani vezista Struraro je aktiviran iz Đenove pre previđenog roka, a za naredno leto je otkupljen ceo ugovor mladog štopera Ruganija. Jurili su i Montoju iz Barse, ali kada je sjajni Lihtštajner produžio ugovor, priča o Montoji je otišla u arhivu. Prave poteze Juventusa očekujte tek sledećeg leta kada bi Simone Zaza konačno trebalo da dobije priliku u dresu Bjankonera.

ROMA

Najaktivniji klub u Italiji, ali nije ostvareno sve što je planirano. Sabatini je ceo januar proveo jureći pojačanja na nekoliko strana. Dolazak napadača kakav je Sejdu Dumbija je svakako sjajan potez iako je Luiz Adrijano izgledao kao za nijansu bolja opcija. Sve pohvale zaslužuje i dovođenje Viktora Ibarba koji bi mogao da bude ubojito oružje Vučice u nastavku sezone. Kolumbijac je ogroman potencijal i možda bolje rešenje od prvobitne mete Salaha. Ali, Sabatinijev minus je što nije doveo adekvatna pojačanja u odbrani koja je Romina rak rana. Potera za štoperom preko Nastasića, Kirikeša, Munjoza ili Kabula, završila se kupovinom Spolija iz Katanije!? Nije doveden ni novi igrač na mestu levog beka gde je takođe duvala promaja u jesenjem delu sezone. A, zdravstveno stanje Strotmana je nalagalo i kupovinu nekog igrača u veznom redu. Međutim, na kraju nije bilo ništa ni od dolazaka Mavube, Kapua ili Kucke. Čini se da se Roma rasplinula na previše strana i da je zbog toga prošla lošije nego što je mogla. Uostalom, bila je jedan od retkih klubova na Apeninima koji je imao novac za trošenje. Dobro su prošli kada su pogodili jaku cenu za Destra, ali i što su se konačno rešili Borijela i njegove visoke plate jednom za sva vremena.

NAPOLI

Za razliku od prethodnih prelaznih rokova, ovoga puta su Napolitanci završili posao čak i pre nego što je počeo prelazni rok. Nisu žalili novca za odličnog Gabijadinija iz Sampdorije, a poziciju levog beka su rešili sa Hrvatom Strinićem za kojeg nisu platili obeštećenje. Time su praktično i završili prelazni rok. U prethodnim prelaznim rokovima su mnogo trošili, sada su morali da povuku ručnu. Možda se očekivalo jedno pojačanje u veznom redu, ali takvog igrača za male pare nije bilo na tržištu.

INTER

Klub koji je obeležio prelazni rok u Italiji. Dolasci Podolskog i Šaćirija su na Čizmi odjeknuli kao bombe. Za italijanske uslove, to su velika imena. Međutim, čudno je zašto Manćini nije insistirao na dovođenju „devetke“ kada je već puklo na relaciji sa Osvaldom. Šta ako se povredi Ikardi? Takođe, Inter je u finišu prelaznog roka bio u ofanizivi na dovođenje štopera i zadnjeg veznog. Brozović može da odigra ovu drugu ulogu, ali se tražio i neki iskusniji fudbaler na ovoj poziciji poput Lukasa Leive, Lasane Dijare ili Ledezme koji se pominjao u finišu. Nije došao niko od njih. Posebna priča je jurnjava za štoperom koja je trajala od početka pijace. Nastasić je bio glavna meta, ali je finansijski bilo neizvodljivo jer je klub osigurao pozajmice Šaćirija i Podolskog koje će u budućnosti biti ozbiljan izdatak za klupski budžet kada dođe na red otkup ugovora. Pokušavali su Nerazuri na još nekoliko strana, poslednjeg dana prelaznog roka su vođeni višečasovni pregovori sa Portom oko Rolanda koji je na kraju završio u Anderlehtu. Inter je izvisio za štopera... I to je najveći minus za njihov prelazni rok.

MILAN

Bez ozbiljnog novca sa bremenom očajnih rezultata u januaru, Galijani je manevrisao i dovodio igrače B produkcije. Počelo je trampom Tores za Ćerćija i vreme će pokazati ko je bolje prošao. Potera za „devetkom“ se završila dovođenjem Destra na pozajmicu s obaveznim otkupom ugovora. Retko kada Galijani preplati nekog igrača, ovoga puta mu se to desilo sa Destrom. Ostala pojačanja poput Antonelija, Palete, Susa ili Boketija nisu koštala mnogo, ali se od njih i ne očekuje mnogo. Čini se da je Milan samo nagomilao igrače i da nije doveo nekog konkretnog fudbalera koji može da povuče ekipu. Uglavnom, startna postava Milana će od svih u Seriji A verovatno pretrpeti najveće promene posle prelaznog roka. Rezultati će pokazati da li bilo ko od ovih iz B produkcije i dalje može da odigra neku vrhunsku ulogu.

SAMPDORIJA

Sampdorija nije mirovala u prelaznom roku, gotovo svakog dana su vođeni neki pregovori. Više pod pritiskom predsednika Ferera nego trenera Mihajlovića koji je verovatno morao da proguta neke predsednikove želje. Jer, Sampdorija je imala sasvim pristojnu ekipu koja je rasla kako je sezona odmicala, a onda je Ferero odlučio da se malo pravi važan na fudbalskoj pijaci. Matorac Samuel Eto, talentovani, ali povredama ophrvani Luis Murijel i Ezekijel Munjoz koji će samo šest meseci provesti u klubu nisu „sigurice“ u perspektivi. Jedino pojačanje od kojeg bi klub trebalo da im dugogodišnju korist je mladi Argentinac Korea o kojem u domovini pričaju bajke. Verovatno bi Mihajlović više voleo da je zadržao Gabijadinija nego što je dobio sve gore pomenute.

FIORENTINA

Huan Kvadrado, još jedan talenat koji je eksplodirao u Firenci je poput Jovetića ili Nastasića otišao na Ostrvo. Fiorentina je zaradila ogroman novac i dobila Salaha. Ako se tome dodaju veterani Đilardino i Dijamanti, onda se može reći da je Viola više nego dobro prošla. Hendikep je što nisu doveli neko ozbiljnije pojačanje u odbrani.

LACIO

Mnogo započeli, malo završili. Proveli su januar jureći štopera i na kraju su dobili Veslija Huda iz AZ Alkmara. Ali, tek od sledećeg leta. Zato je tu Maurisio kao plan B. Za narednu sezonu su dogovorili i kontroverznog Ravela Morisona. Međutim, minus je što nisu doveli nekog napadača koji će nadoknaditi odsustvo povređenog Đorđevića. Čekao se Bergesio do poslednjeg minuta prelaznog roka, ali je celu stvar uprskao Ederson koji se „napravio lud“ i nije želeo da se javlja na telefon ceo dan, kako ne bi bio poslat u Sampdoriju. Mršav posao Lacijala...

OSTALI

Atalanta je dobila dva iskusna pojačanja Pinilju i Emanuelsona i što je najvažnije zadržala ja Baselija kojeg su želeli Milan, Fiorentina i Sampdorija. Kaljari je ostao bez najboljeg igrača, ali je Zola dobio pristojna pojačanja poput Brkića, M'Pokua, Čopa i Huzbauera koji je trebalo da dođe na Sardiniju još prošlog leta. Kjevo je opet bio skroman i sakupljao „sitnu boraniju“, a iznenađenje je da je pasivan bio gradski rival Verona. Doduše, njima su najveća pojačanja igrači koji su se oporavili od povreda. Ni Sasuolo se nije mnogo aktivirao na pijaci i fokusirao se na zadržavanju najboljih igrača poput Zaze, Berardija i Sansonea. I uspeli su u tome! Baš kao i Palermo koji je ostao bez Munjoza, ali je zadržao bisere Vaskeza i Dibalu za koje će sledećeg leta moći lagano da inkasira 50.000.000 evra. Nešto aktivniji je bio Empoli koji je doveo neafirmisane talente poput Saponare i Briljantea.

Po običaju, Đenova je trgovala, pozajmljivala, menjala... I nije se nešto preterano pojačala. Umesto Matrija, sada je tu Borijelo. Preciozi voli da dovodi talente koji nisu prošli u ostalim klubovima, pa je tako rešio da se kocka sa Nijangom i Laksalom. Ozbiljno pojačanje je Tino Košta. U Udinezeu po običaju nije bilo većih uzbuđenja. Posebna priča je Parma koja je u većem delu prelaznog roka jurila ozbiljna imena poput Adebajora, Lisandra, Osvalda, dovela je „Sebolju“ Rodrigeza, Noćerina i Varelu koji su pravi igrači ako se juri opstanak, da bi se na kraju ispostavilo da je klub na ivici finansijskog kraha i počeo je egzodus fudbalera sa Tardinija. Torino je dobio iskusne igrače poput Gonzalesa i Maksija Lopeza, a izvisio je u pokušaju da angažuje Iličića i Kurtića. Jedini klub koji nije doveo nijedno pojačanje je skromna Ćezena. Ako ostanu u ligi, svaka im čast!

ATALANTA
Došli: Pinilja (Kaljari), Emanuelson (Roma)
Otišli: Molina (Karpi), Spinacola (Vićenca)

KALJARI
Došli: Alehandro Gonzales (Verona), M'Poku (Al Arabi), Čop (Dinamo Zagreb), Huzbauer (Sparta Prag), Brkić (Udineze)
Otišli: Erikson (Geteborg), Ibrabo (Roma), Kapelo (Vareze), Benedeti (Bari)

ĆEZENA
Došli: -
Otišli: Almeida (Kubanj), Garitano (Modena), Kopola (Katanija), Macota (Katanija)

KJEVO
Došli: Kristijansen (Nordsjeland), Fetfacis (Đenova), Matijelo (Juventus), Vajuši (Liteks), Poci (Parma)
Otišli: Kupiš (Ćitadela), Edimar (Kordoba), Maksi Lopez (Torino), Belomo (Bari), Lazarević (Sasuolo), Mangani (Anžer)

EMPOLI
Došli: Saponara (Milan), Soma (Roma), Briljante (Fiorentina)
Otišli: Šekiladze (Sudtirol), Moro (Salernitana), Pertikone (Trapani), Agire (Udineze), Bjanketi (Sapecija), Laksal (Đenova)

FIORENTINA
Došli: Dijamanti (Gvangžu), Đilardino (Gvangžu), Salah (Čelsi), Rosi (Đenova), Rosati (Napoli)
Otišli: Kvadrado (Čelsi), Briljante (Empoli), Egazi (Peruđa), Jakovenko (Den Hag)

ĐENOVA
Došli: Tino Košta (Spartak Moskva), Nijang (Đenova), Laksal (Empoli), Arijaudo (Sasuolo), Pavoleti (Sasuolo), Borijelo (Roma), Bergdiš (Valjadolid)
Otišli: Antoneli (Milan), Pinilja (Atalanta), Fetfacis (Kjevo), Matri (Juventus), Greko (Verona), Musis (San Lorenco), Tambe (Kortrijk), Struraro (Juventus), Santana (Frozinone), Štraser (Livorno), Rosi (Fiorentina)

INTER
Došli: Podolski (Arsenal), Šaćiri (Bajern), Santon (Njukasl), Brozović (Dinamo Zagreb)
Otišli: Mbaje (Bolonja), Krhin (Kordoba), M'Vila (Rubin)

JUVENTUS
Došli: Sturaro (Đenova), Matri (Đenova), De Ćelje (Parma)
Otišli: Đovinko (Toronto), Matijelo (Kjevo), Mota (slobodan igrač)

LACIO
Došli: Maurisio (Sporting Lisabon), Perea (Peruđa)
Otišli: Alvaro Gonzales (Torino)

MILAN
Došli: Ćerći (Atletiko), Antoneli (Đenova), Boketi (Spartak Moskva), Paleta (Parma), Suso (Liverpul), Destro (Roma)
Otišli: Tores (Atletiko Madrid), Saponara (Empoli), Nijang (Đenova)

NAPOLI
Došli: Strinić (Dnjipro), Gabijadini (Sampdorija), Uvini (Santos)
Otišli: Rosati (Fiorentina), Radošević (Rijeka)

PALERMO
Došli: Jajalo (Rijeka), Ortiz (Sero Portenjo), Rispoli (Parma)
Otišli: Aronika (Ređina), Bamba (Lidsa), N'Goji (Lids), Pizano (Verona), Fedal (Parma), Munjoz (Sampdorija)

PARMA
Došli: Lila (Pas Janjina), Noćerino (Torino), Rodrigez (Atletiko Madrid), Varela (VBA), Bajza (Krotone), Fedal (Palermo)
Otišli: Kasano (slobodan igrač), De Ćelje (Juventus), Paleta (Milan), Rispoli (Palermo), Poci (Kjevo), Felipe (slobodan igrač), Akva (Sampdorija), Ristovski (Latina), Kordaz (Krotone), Lukaš Souza (Moreirense)

ROMA
Došli: Dumbija (CSKA), Ibarbo (Kaljari), Spoli (Katanija), Mendez (Penjarol)
Otišli: Mendez (Peruđa), Destro (Milan), Emanuelson (Atalanta), Borijelo (Đenova), Soma (Empoli)

SAMPDORIJA
Došli: Korea (Estudijantes), Eto (Everton), Murijel (Udineze), Munjoz (Palermo), Akva (Parma)
Otišli: Gabijadini (Napoli), Sansone (Bolonja), Krstičić (Bolonja), Gastaldelo (Bolonja), Da Košta (Bolonja), Fornasije (Peskara)

SASUOLO
Došli: Lazarević (Kjevo)
Otišli: Manfredini (Vićenca), Aijaudo (Đenova), Pavoleti (Đenova)

TORINO
Došli: Maksi Lopez (Kjevo), Ikaco (Danubio), Alvaro Gonzales (Lacio)
Otišli: Noćerino (Parma), Žile (Katanija), Larondo (Tigre), Perez (Granada)

UDINEZE
Došli: Perica (NAK Breda), Agire (Empoli)
Otišli: Rijera (slobodan igrač), Brkić (Kaljari), Murijel (Sampdorija), Koda (Sampdorija), Žadi (Latina), Faraoni (Peruđa), Alhasan (Latina), Belmonte (Katanija)

VERONA
Došli: Greko (Đenova), Fernandinjo (Gremio), Pizano (Palermo)
Otišli: Alehandro Gonzales (Kaljari), Nene (Specija), Luna (Specija)

Komentari / 0

Ostavite komentar