Како се троши новац грађана у БиХ?

Постојећи Закон о јавним набавкама дефинитивно не оправдава смисао свог постојања, упозоравају послодавци и представници невладиног сектора. Основини проблем је што дозвољава нетранспарентност и манипулације приликом милионских послова јавних набавки које на крају финансирају грађани Босне и Херцеговине и зато га хитно треба мијењати, категорични су из невладиног сектора.

Босна и Херцеговина 04.02.2015 | 21:06
Како се троши новац грађана у БиХ?

У новодонесеном закону су пропусти који остављају простор за злоупотребу и дискриминацију међу учесницима у јавним набавкама.

“Ми немамо транспарентан, одговоран, недискриминирајући закон, ми немамо конкурентан систем јавних набавки”, каже Мервин Мирашчија из Фонда за отворено друштво БиХ

Велики је проблем, кажу у невладином сектору, што ионако лош закон није усклађен са осталим законима на ентитетском и бх. нивоу.

Низ пропуста у Закону уопште не тјера учеснике да буду транспарентни у процесу кроз који се троше милиони марака новца пореских обвезника.

“Закон помиње план набавке, који су дужни уговорни органи да објаве 60 дана након буџета, то није добро. Треба га објавити кад и буџет”, сматра Александра Мартиновић из Транспаренси интернешнала.

Закон о јавним набавкама споран је и за пословну заједницу. Већини послодаваца практично је онемогућено да равноправно учествују у јавним набавкама, јер се више од половине послова договара системом директног договора.

“Седамдесетпет одсто уговора се закључује директно, што онемогућује послодавце да учествују, смао 25 одсто се врши регуларним огласима”, напомиње дирецтор Асоцијације послодаваца БиХ Алија Ремзо Бакшић.

Зато ће, чим буде формиран нови Савјет министара БиХ, инсистирати на хитним измјенама Закона, које би требало да доведу до рационалнијег трошења буџетског новца, јер је, кажу у невладином сектору - то основни смисао постојања Закона о јавним набавкама.

(БН ТВ)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

мојсије са истока

04.02.2015 22:28

Троси се ненамјенски, неко украде мање а неко висе, али опет свима је потаман ова дрзава

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

05.02.2015 05:33

Муља се у нормалним друствима и дрзавама а да неце код нас гдје смо сви навикли муљати,а увијек је било ко је близи ватри он су увијек висе огрије

ОДГОВОРИТЕ