Kako se troši novac građana u BiH?

Postojeći Zakon o javnim nabavkama definitivno ne opravdava smisao svog postojanja, upozoravaju poslodavci i predstavnici nevladinog sektora. Osnovini problem je što dozvoljava netransparentnost i manipulacije prilikom milionskih poslova javnih nabavki koje na kraju finansiraju građani Bosne i Hercegovine i zato ga hitno treba mijenjati, kategorični su iz nevladinog sektora.

Bosna i Hercegovina 04.02.2015 | 21:06
Kako se troši novac građana u BiH?

U novodonesenom zakonu su propusti koji ostavljaju prostor za zloupotrebu i diskriminaciju među učesnicima u javnim nabavkama.

“Mi nemamo transparentan, odgovoran, nediskriminirajući zakon, mi nemamo konkurentan sistem javnih nabavki”, kaže Mervin Miraščija iz Fonda za otvoreno društvo BiH

Veliki je problem, kažu u nevladinom sektoru, što ionako loš zakon nije usklađen sa ostalim zakonima na entitetskom i bh. nivou.

Niz propusta u Zakonu uopšte ne tjera učesnike da budu transparentni u procesu kroz koji se troše milioni maraka novca poreskih obveznika.

“Zakon pominje plan nabavke, koji su dužni ugovorni organi da objave 60 dana nakon budžeta, to nije dobro. Treba ga objaviti kad i budžet”, smatra Aleksandra Martinović iz Transparensi internešnala.

Zakon o javnim nabavkama sporan je i za poslovnu zajednicu. Većini poslodavaca praktično je onemogućeno da ravnopravno učestvuju u javnim nabavkama, jer se više od polovine poslova dogovara sistemom direktnog dogovora.

“Sedamdesetpet odsto ugovora se zaključuje direktno, što onemogućuje poslodavce da učestvuju, smao 25 odsto se vrši regularnim oglasima”, napominje director Asocijacije poslodavaca BiH Alija Remzo Bakšić.

Zato će, čim bude formiran novi Savjet ministara BiH, insistirati na hitnim izmjenama Zakona, koje bi trebalo da dovedu do racionalnijeg trošenja budžetskog novca, jer je, kažu u nevladinom sektoru - to osnovni smisao postojanja Zakona o javnim nabavkama.

(BN TV)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

mojsije sa istoka

04.02.2015 22:28

Trosi se nenamjenski, neko ukrade manje a neko vise, ali opet svima je potaman ova drzava

ODGOVORITE
Name

Md

05.02.2015 05:33

Mulja se u normalnim drustvima i drzavama a da nece kod nas gdje smo svi navikli muljati,a uvijek je bilo ko je blizi vatri on su uvijek vise ogrije

ODGOVORITE