Успјешан Центар за лијечење зависности

У Требињу је прије неколико мјесеци почео са радом Центар за опијатско-супституциону терапију - ОСТ центар, у коме се примјењује метадонска терапија за лијечење зависника о дрогама. За ово кратко вријеме резултати су и више него добри.

Република Српска 04.02.2015 | 20:17
Успјешан Центар за лијечење зависности

У програму који проводи Центар за ментално здравље, односно ОСТ центра, тренутно се лијечи око 30 хероинских зависника из Требиња и херцеговачке регије, те сусједних градова Црне Горе.

Начелник Центра за ментално здравље, психијатар Зоран Радовић, задовољна је резултатима супституционе терапије, која је захваљујући овој установи бесплатна годину дана, а у којој се користи лијек “субоксон”. Примјера ради, најминалнија седмична терапија која се у другим градовима плаћа кошта око 40 конвертибилних марака.

“Показао се као врло успјешно и позитивно и пацијенти су врло задовољни, психомоторно стабилни, породице изузетно задовољне када ви видите, знате једну породицу 10-15 година, када ви видите да мајка од корисника дође први пут насмијана све вам говори и сваки комантра је сувишан. Ово је друштвени бенефит. Имате ви у старту психомоторну стабилност пацијента, задовољство породице, трећа ствар смањен број лежања херионских зависника у болници, а знате који су то трошкови Фонда и здравствених установа. Имате смањену стопу криминала, мање криминала у граду, мање интервениције полиције, мање интервенције судства”, каже начелник Центра за ментално здравље Требиње Зоран Радовић.

Радовић сматара да је број корисника хериона на подручју града Требиња у паду, али да је све више оних који користе синтетичке дроге.

“Мој неки лични утисак је да је, ако могу тако да кажем, мисли да је ипак тренд смањења када је херион у питању. Сада постоје неке друге дроге из другог спектра, направити једну другу емисју да се народ упозна и треба радити строго превентивни рад у школома, да се упозанају дјеца и родитељи са опасностима ко крене тим путем. Велики проблем представља конкретно у Требињу чувени “спид” и то је просто и не само овдје са професионалног мјеста, ово је мали град, све се сазна велики број омладине узима тај “спид”, мјеша са алкохолом и то је начин живота, функционисања, ноћног живота и за сада је то један од великих проблема”, додаје Радовић.

Супституциона терапија за лијечење хероинских зависника, поред Требиња, у Републици Српској постоји само још у Бањалуци и Добоју.

(БН ТВ)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

др

04.02.2015 21:46

Постоји и у Сокоцу,од недавно се даје супституциона терапија и у ЦМЗ Соколац.

ОДГОВОРИТЕ