Uspješan Centar za liječenje zavisnosti

U Trebinju je prije nekoliko mjeseci počeo sa radom Centar za opijatsko-supstitucionu terapiju - OST centar, u kome se primjenjuje metadonska terapija za liječenje zavisnika o drogama. Za ovo kratko vrijeme rezultati su i više nego dobri.

Republika Srpska 04.02.2015 | 20:17
Uspješan Centar za liječenje zavisnosti

U programu koji provodi Centar za mentalno zdravlje, odnosno OST centra, trenutno se liječi oko 30 heroinskih zavisnika iz Trebinja i hercegovačke regije, te susjednih gradova Crne Gore.

Načelnik Centra za mentalno zdravlje, psihijatar Zoran Radović, zadovoljna je rezultatima supstitucione terapije, koja je zahvaljujući ovoj ustanovi besplatna godinu dana, a u kojoj se koristi lijek “subokson”. Primjera radi, najminalnija sedmična terapija koja se u drugim gradovima plaća košta oko 40 konvertibilnih maraka.

“Pokazao se kao vrlo uspješno i pozitivno i pacijenti su vrlo zadovoljni, psihomotorno stabilni, porodice izuzetno zadovoljne kada vi vidite, znate jednu porodicu 10-15 godina, kada vi vidite da majka od korisnika dođe prvi put nasmijana sve vam govori i svaki komantra je suvišan. Ovo je društveni benefit. Imate vi u startu psihomotornu stabilnost pacijenta, zadovoljstvo porodice, treća stvar smanjen broj ležanja herionskih zavisnika u bolnici, a znate koji su to troškovi Fonda i zdravstvenih ustanova. Imate smanjenu stopu kriminala, manje kriminala u gradu, manje intervenicije policije, manje intervencije sudstva”, kaže načelnik Centra za mentalno zdravlje Trebinje Zoran Radović.

Radović smatara da je broj korisnika heriona na području grada Trebinja u padu, ali da je sve više onih koji koriste sintetičke droge.

“Moj neki lični utisak je da je, ako mogu tako da kažem, misli da je ipak trend smanjenja kada je herion u pitanju. Sada postoje neke druge droge iz drugog spektra, napraviti jednu drugu emisju da se narod upozna i treba raditi strogo preventivni rad u školoma, da se upozanaju djeca i roditelji sa opasnostima ko krene tim putem. Veliki problem predstavlja konkretno u Trebinju čuveni “spid” i to je prosto i ne samo ovdje sa profesionalnog mjesta, ovo je mali grad, sve se sazna veliki broj omladine uzima taj “spid”, mješa sa alkoholom i to je način života, funkcionisanja, noćnog života i za sada je to jedan od velikih problema”, dodaje Radović.

Supstituciona terapija za liječenje heroinskih zavisnika, pored Trebinja, u Republici Srpskoj postoji samo još u Banjaluci i Doboju.

(BN TV)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

dr

04.02.2015 21:46

Postoji i u Sokocu,od nedavno se daje supstituciona terapija i u CMZ Sokolac.

ODGOVORITE