Србима вратити статус конститутивног народа

Предсједник Демократске странке Србије /ДСС/ Санда Рашковић Ивић заложила се данас да се Србима у Хрватској врати статус конститутивног народа.

Регион 04.02.2015 | 13:45
Србима вратити статус конститутивног народа

"Квалификовање "Олује" /у пресуди Међународног суда правде/, као акције која је за планирани и жељени циљ имала протјеривање Срба из Хрватске намеће потребу и да се Србима у Хрватској врати статус конститутивног народа", оцијенила је Рашковић Ивић у писаној изјави.

Она је подсјетила на то да је српски народ Хрватску у данашњим границама градио вијековима и да зато етничко чишћење и злочини који су извршени под командом хрватског вођства, стварају моралну и политичку обавезу те државе.

Рашковић Ивић оцијенила је да хрватска држава након пресуде Међународног суда правде има обавезу да се активно, а не само декларативно ангажује на повратку Срба и обезбјеђивању свих права која из тога произилазе.

Према њеним ријечима, хрватски политичари морају да се суоче са чињеницом да је суд утврдио да су током "Олује" и након ње почињени бројни злочини над Србима.

"Последњи је тренутак да власт у Србији у билатералним односима са Хрватском изађе из улоге кривца, која јој је била наметнута, и да бројна нерешена питања и статус конститутивности, решава брже и уз веће уважавање српских интереса", закључила је предсједник ДСС-а.

Међународни суд правде јуче је у цијелости одбио међусобне тужбе и Србије и Хрватске за геноцид.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

СРБИН

04.02.2015 12:50

НЕ ЖИВИМ У ХРВАТСКОЈ, АЛ САМА ПОМИСАО ДА НЕКИ ОД СРБА МОРАЈУ ДА ЖИВЕ У ТОЈ ДРЖАВИ ЖАЛОСНО?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

04.02.2015 13:38

Не мора данас нико да живи гдје није добро дошао ником не треба такав живот! Срамота прави смо дивљаци није ни чудо што се Југославија распала сами смо себи гроб копали али га нисмо до краја ископали на пола смо стали или га затрпавати или ископати до краја неће бити треће како Хрвате не дира нико у БИХ још хрватске заставе, странке, па ништа.

ОДГОВОРИТЕ