Srbima vratiti status konstitutivnog naroda

Predsjednik Demokratske stranke Srbije /DSS/ Sanda Rašković Ivić založila se danas da se Srbima u Hrvatskoj vrati status konstitutivnog naroda.

Region 04.02.2015 | 13:45
Srbima vratiti status konstitutivnog naroda

"Kvalifikovanje "Oluje" /u presudi Međunarodnog suda pravde/, kao akcije koja je za planirani i željeni cilj imala protjerivanje Srba iz Hrvatske nameće potrebu i da se Srbima u Hrvatskoj vrati status konstitutivnog naroda", ocijenila je Rašković Ivić u pisanoj izjavi.

Ona je podsjetila na to da je srpski narod Hrvatsku u današnjim granicama gradio vijekovima i da zato etničko čišćenje i zločini koji su izvršeni pod komandom hrvatskog vođstva, stvaraju moralnu i političku obavezu te države.

Rašković Ivić ocijenila je da hrvatska država nakon presude Međunarodnog suda pravde ima obavezu da se aktivno, a ne samo deklarativno angažuje na povratku Srba i obezbjeđivanju svih prava koja iz toga proizilaze.

Prema njenim riječima, hrvatski političari moraju da se suoče sa činjenicom da je sud utvrdio da su tokom "Oluje" i nakon nje počinjeni brojni zločini nad Srbima.

"Poslednji je trenutak da vlast u Srbiji u bilateralnim odnosima sa Hrvatskom izađe iz uloge krivca, koja joj je bila nametnuta, i da brojna nerešena pitanja i status konstitutivnosti, rešava brže i uz veće uvažavanje srpskih interesa", zaključila je predsjednik DSS-a.

Međunarodni sud pravde juče je u cijelosti odbio međusobne tužbe i Srbije i Hrvatske za genocid.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

SRBIN

04.02.2015 12:50

NE ŽIVIM U HRVATSKOJ, AL SAMA POMISAO DA NEKI OD SRBA MORAJU DA ŽIVE U TOJ DRŽAVI ŽALOSNO?

ODGOVORITE
Name

Crni

04.02.2015 13:38

Ne mora danas niko da živi gdje nije dobro došao nikom ne treba takav život! Sramota pravi smo divljaci nije ni čudo što se Jugoslavija raspala sami smo sebi grob kopali ali ga nismo do kraja iskopali na pola smo stali ili ga zatrpavati ili iskopati do kraja neće biti treće kako Hrvate ne dira niko u BIH još hrvatske zastave, stranke, pa ništa.

ODGOVORITE