Цијена родног листа скаче са 2 на 5 КМ

Становници Бањалуке могли би убудуће родне листове и било који извод из матичних књига умјесто досадашње двије плаћати пет марака, а исту цијену имаће и до сада бесплатна изјава пред матичарем.

Република Српска 04.02.2015 | 12:18
Цијена родног листа скаче са 2 на 5 КМ

Да ли ће поскупјети административне таксе у Градској управи, одлучиће одборници Скупштине града пред којима ће се на наредној сједници, 17. фебруара, наћи Приједлог одлуке о измјенама и допунама Одлуке о градским административним таксама.

На основу овог приједлога до повећања цијене таксе могло би доћи и за одобрење музичког програма, прецизније живе музике са тренутних десет на 20 марака.

Шеф Одсјека за послове пријемне канцеларије Биљана Бирач рекла је да цијена таксе за изводе из матичних књига није мијењана од 2001. године.

"Тренутна цијена такси у Бањалуци, када се упореди са другим општинама у Републици Српској, далеко је мања, а према приједлогу она би била изједначена са градовима као што су Бијељина, Добој, Приједор, Теслић, Градишка, Дервента и Нови Град", објаснила је Бирач за Глас Српске.

Она је додала да ће по Приједлогу одлуке о измјенама плаћања таксе грађани слабог имовинског стања, лица којима је признато својство члана породице погинулих, умрлих, несталих или заробљених бораца те предузетници у поступку трајног и привременог престанка обављања предузетничке дјелатности бити ослобођени плаћања такси.

"Цијена увјерења о држављанству неће се мијењати и она остаје пет марака, као ни такса за увјерење о слободном брачном стању и цијена извода из матичних књига намијењених за иностранство која износи десет марака", казала је она.

Одборник СДС-а у Скупштини града Миленко Јаћимовић рекао је да је посљедњих година примјетно да људи долазе из других градова у Бањалуку да се вјенчају јер се такса за те намјене до сада није плаћала.
"У томе свему постоје разне злоупотребе од стране људи, гдје грађани из сусједних општина долазе у наш град да овјере документа јер су цијене ниже", казао је Јаћимовић.

Он је додао да је цијена таксе могла бити повећана за изводе из матичних књига намијењених за иностранство.

Грађани Бањалуке нису задовољни приједлогом о поскупљењу такси.

"То је нови удар на ионако ниске кућне буџете. Свако поскупљење је за грађане болно без обзира на то што не вадимо родне листове сваки дан", каже становник Старчевице Марко Рибић.

Приходи
Од 2012. године па до данас забиљежен је пад прихода од градских административних такси.

"У 2012. години приходи су износили 1,4 милиона КМ, 2013. године 1,1 милион, док је за првих девет мјесеци прошле године од такси наплаћено око милион марака", казали су у Градској управи.

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

ми сами

04.02.2015 11:35

Па мора дупло веца цијена.Сад две слузбенице издају родни лист.По две маркице њима и маркица за сефа.Једна откуца родни лист,па устане.А онда сједне друга па удари пецат.А немају гдје ставити трецу столицу,па се мјењају,јер поред њих сједи и слузбеница која наплацује тих пет марака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требиње

04.02.2015 12:44

Све је то истина !

Name

хрватска

04.02.2015 12:30

Код нас има е грађанин добијеш своју лозинку и можеш принтат родни лист вјенчани и смртни лист и важи у свим институцијама и такођер можеш гледати дјеци оцјене у школи те стање порезног дуга а однедавно и лијекове које имаш тренутно и још неких ствари и што је најважније све бесплатно и не праве се гужве . Да и можеш вадит грунтовни извадак и власнички лист.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЕТРОВИЋ

04.02.2015 13:11

А КОЛИКА ЈЕ ТАКСА НА КОМЕНТАР? ЈОШ МАЛО ПА ЧОВЈЕК НЕЋЕ СМЈЕТИ НИ ДА СЕ ЗАБАВИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xy

04.02.2015 13:22

Ми сами, у праву си. Фора је у том да оне тако иду на обуку, једна за попуњавање а друга за пецатирање,тако да не зна једна све а и пуно је посла.... Апсурд цисти...ЛОПОВИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знас ста је

04.02.2015 13:44

Дао бих 10 марака само да не гледам онај цемер и јад по опстини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

04.02.2015 15:42

У Модричи одавно 5км

ОДГОВОРИТЕ
Name

зворник

04.02.2015 17:12

У Зворнику матицарка даје дзаба....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брод

04.02.2015 21:25

У Броду 7 км. Какв народ таква власт.

ОДГОВОРИТЕ