Правосудни систем у БиХ неефикасан

Иако је реформа правосуђа у БиХ, започета још 2001 године, извјештаји домаћих и међународних институција указали су да правосудни систем још није независан и ефикасан. Пројектом “Програм одрживости цивилног друштва у БиХ”, Хелсиншки одбор и Форум грађана из Тузле, предложили су своје мјере за брже реформисање.

Босна и Херцеговина 03.02.2015 | 18:48
Правосудни систем у БиХ неефикасан

Пројектом “Програм одрживости цивилног друштва у БиХ” указаће се на проблеме у правосуђу и начине како да се они ријеше.

“Прије свега настојаће се да се обезбиједи уставне и законске претпоставке за независност институција правосуђа, затим ће се радити на унапријеђењу поступка избора судија и тужилаца, и јачању улоге Високог судског и тужилачког савјета БиХ као независне институције. Такође ће се настојати радити на обезбијеђењу финанансијке независности и самосталности правосуђа у БиХ”, рекао је извршни директор Хелсиншког одбора за људска права у РС Бранко Тодоровић.

Овај Пројекат дио је ширег програма о одрживости цивилног друштва.

“Свједоци смо да још увијек политика има утицаја на највише судске и тужилачке функције, што намеће да улога ВСТВ мора бити таква да у будуће да би и створили претпоставку одговорности прама нашем мишљену треба реформисати то вијеће, да би судије саме бирале судије, тужиоци сами тужиоце, и на себе ће изабрати одговорност да ли су изабрали најбоље кадрове који ће сутра моћи на професионалан начин испуњавати своје обавезе", сматра Вехид Шехић предсједник Форума грађана Тузле.

„До сада је у оквиру овог пројекта оформљена мрежа актера у области правосуђа која броји 20 актера. То су углавном представници удружења судија и тужилаца ... академске заједница“, изјавила је координатор пројекта Ведрана Суботић.

Из Хелсиншког одбора и Форума грађана поручују да ће на овакав начин представници цивилног друштва пружити свој допринос у унапређењу области правосуђа и убрзати пут придруживању Европској унији.

(БН ТВ)