Pravosudni sistem u BiH neefikasan

Iako je reforma pravosuđa u BiH, započeta još 2001 godine, izvještaji domaćih i međunarodnih institucija ukazali su da pravosudni sistem još nije nezavisan i efikasan. Projektom “Program održivosti civilnog društva u BiH”, Helsinški odbor i Forum građana iz Tuzle, predložili su svoje mjere za brže reformisanje.

Bosna i Hercegovina 03.02.2015 | 18:48
Pravosudni sistem u BiH neefikasan

Projektom “Program održivosti civilnog društva u BiH” ukazaće se na probleme u pravosuđu i načine kako da se oni riješe.

“Prije svega nastojaće se da se obezbijedi ustavne i zakonske pretpostavke za nezavisnost institucija pravosuđa, zatim će se raditi na unaprijeđenju postupka izbora sudija i tužilaca, i jačanju uloge Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH kao nezavisne institucije. Takođe će se nastojati raditi na obezbijeđenju finanansijke nezavisnosti i samostalnosti pravosuđa u BiH”, rekao je izvršni direktor Helsinškog odbora za ljudska prava u RS Branko Todorović.

Ovaj Projekat dio je šireg programa o održivosti civilnog društva.

“Svjedoci smo da još uvijek politika ima uticaja na najviše sudske i tužilačke funkcije, što nameće da uloga VSTV mora biti takva da u buduće da bi i stvorili pretpostavku odgovornosti prama našem mišljenu treba reformisati to vijeće, da bi sudije same birale sudije, tužioci sami tužioce, i na sebe će izabrati odgovornost da li su izabrali najbolje kadrove koji će sutra moći na profesionalan način ispunjavati svoje obaveze", smatra Vehid Šehić predsjednik Foruma građana Tuzle.

„Do sada je u okviru ovog projekta oformljena mreža aktera u oblasti pravosuđa koja broji 20 aktera. To su uglavnom predstavnici udruženja sudija i tužilaca ... akademske zajednica“, izjavila je koordinator projekta Vedrana Subotić.

Iz Helsinškog odbora i Foruma građana poručuju da će na ovakav način predstavnici civilnog društva pružiti svoj doprinos u unapređenju oblasti pravosuđa i ubrzati put pridruživanju Evropskoj uniji.

(BN TV)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Dragojlo

03.02.2015 17:58

Bas Tako!!!

ODGOVORITE
Name

Md

03.02.2015 21:05

Nije da nije efikasan vec je katastrofalan korumpiran truo pod sapom nasih politicara mafije tajkuna sljama umjesto da rade posao za koji primaju ogromne plate

ODGOVORITE