Срамне пресуде за мучење Срба

У Основном суду Брчко дистрикта данас су изречене затворске казне за ратни злочин против цивилног становништва и ратних заробљеника: Асмиру Татаревићу у трајању од двије а Армину Омазићу годину ипо дана.

Босна и Херцеговина 03.02.2015 | 18:20
Срамне пресуде за мучење Срба

Првостепене пресуде су изречене на изведеним доказима да су Татаревић, као пратилац команданта 108. ХВО бригаде тзв. Армије БиХ а Омазић као војни полицајац исте јединице, у више логора на подручју Брчког физички злостављали заробљене Србе током 92. године.

Иако је у образложењу пресуде предсједавајући судија трочланог Вијећа Основног суда Сања Евић детаљно образложила изведене доказе о мучењу, понижењу и злостављању српских цивила и ратних заробљеника, Вијеће је изрекло минималне казне – Асмиру Татаревићу двије а Армину Омазићу једну годину и шест мјесеци затвора.

Таква одлука изазвала је огорчење, посебно међу оштећеним чија су свједочења о злочинима била докази описани у пресуди.

“Тужан сам. Ова пресуда не значи ништа. То је тако мало и понижавајуће за жртве а награда за човјека који је био међу главнима у иживљавању над цивилима и заробљеницима, поготово на мени и Александру Павловићу који је недавно преминуо од последица вишедневних мучења и батињања. Има још умрлих од онога што нам је чинио Асмир Татаревић”, рекао је Васиљко Тодић коме је, како у пресуди стоји, поред осталих иживљавања и вишемјесечне туртуре,

“Татаревић одсјекао комад бутине и угурао му у уста тјерајући га да једе своје месо”.

Кривичним законом СФРЈ по коме се у Брчком суди за ратне злочине, за доказе изведене у овом предмету, запријећена је казна затвора од пет до десет година, али је судија Евић нагласила да је “Вијеће при одмјеравању минималне могуће казне узело у обзир олакшавајуће околности: “да су оптужени ожењени и имају дјецу и да је од почињеног злочина протекло више од 20 година”(?!), што је посебно разочарало и увриједило и жртве и преживјеле.

“Просто не могу да вјерујем да постоје људи који су могли починити овакве злочине које је судија прочитала у пресуди. Што се тиче изречене казне – ово је још једна брука брчанског Основног суда у кога ја ни у сну не могу имати повјерења. Брука и Суда и судија: питам се како их није срамота да за такав рад примају високе плате које им обезбјеђујемо ми - грађани дистрикта”, огорчен је предсједник Удружења породица погинулих Јован Пудић.

(БН ТВ)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Никола

03.02.2015 17:40

Па наравно они суде својим војницима ,а види се како ЗАСТО ТАКО НЕ РАДЕ СРПСКИ СУДОВИ ,СРБИМА НЕКА СУДЕ СУДОВИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ИСТИМ МЈРАМА КАО И БОСАНСКИ НАСИ ПОЛИТИЦАРИ СУ ПРОДАНЕ ДУСЕ ........ БОРА ЦОРБА ИХ ЈЕ ЛИЈЕПО ОПЈЕВАО БОЗЕ ПРАВДЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

03.02.2015 20:39

Тог ко је донио такву пресуду треба судити. Злоцинац је требао да мисли на своју дјецу пре него сто је исте поцинио. Порука поново за Србе да њихови зивоти нису вриједни као других, да их се мозе убити и муцити и да зног тога неце бити осудјени. Једноставно то је та БиХ, у којој један конституивни народ нема право на зивиот. БиХ у којој Срби треба да буду сведени на онај број у Федерацији односно да их нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

03.02.2015 20:44

Срам вас било какав је то суд ?? Срамота да би били Срби добили би 10 година. Живела РС и српски народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

дејанпд

04.02.2015 00:01

Олакшавајућа околност је проток времена, "...више од 20 година од злочина..." па гдје то има у судској пракси!? Било гдје у свијету? Правници, јесте ли када чули за ово правно тумачење? Ваљда је то разлог за поступак и одговорност суда и тужилаштва, државе у којој је злочин почињен и правних наследница,а не било каква олакшавајућа околност. Замислите серијског убицу који је измицао правди 40 година, ослободити га јер је то давно било? Замислите Анту Павелића да су хтјели Амери судити седамдесетих нпр, прошло више од 30 година, нема везе Јасеновац, јаме по Херцеговини итд, проток времена, условно 2 године,ако 6 мјесеци не понови то дјело!? Ма дајте људи, истјерајте ту багру која се спрда с вама, то је лицемјерје невидјено. Безобразлук каквог нема у свијету. Какво право и правда, не чуди што нас неће бити до следеће олимпијаде...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

04.02.2015 16:56

Немају они Тадица Динкица Вукцевица и устасу Векарица,

ОДГОВОРИТЕ