Sramne presude za mučenje Srba

U Osnovnom sudu Brčko distrikta danas su izrečene zatvorske kazne za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika: Asmiru Tatareviću u trajanju od dvije a Arminu Omaziću godinu ipo dana.

Bosna i Hercegovina 03.02.2015 | 18:20
Sramne presude za mučenje Srba

Prvostepene presude su izrečene na izvedenim dokazima da su Tatarević, kao pratilac komandanta 108. HVO brigade tzv. Armije BiH a Omazić kao vojni policajac iste jedinice, u više logora na području Brčkog fizički zlostavljali zarobljene Srbe tokom 92. godine.

Iako je u obrazloženju presude predsjedavajući sudija tročlanog Vijeća Osnovnog suda Sanja Ević detaljno obrazložila izvedene dokaze o mučenju, poniženju i zlostavljanju srpskih civila i ratnih zarobljenika, Vijeće je izreklo minimalne kazne – Asmiru Tatareviću dvije a Arminu Omaziću jednu godinu i šest mjeseci zatvora.

Takva odluka izazvala je ogorčenje, posebno među oštećenim čija su svjedočenja o zločinima bila dokazi opisani u presudi.

“Tužan sam. Ova presuda ne znači ništa. To je tako malo i ponižavajuće za žrtve a nagrada za čovjeka koji je bio među glavnima u iživljavanju nad civilima i zarobljenicima, pogotovo na meni i Aleksandru Pavloviću koji je nedavno preminuo od posledica višednevnih mučenja i batinjanja. Ima još umrlih od onoga što nam je činio Asmir Tatarević”, rekao je Vasiljko Todić kome je, kako u presudi stoji, pored ostalih iživljavanja i višemjesečne turture,

“Tatarević odsjekao komad butine i ugurao mu u usta tjerajući ga da jede svoje meso”.

Krivičnim zakonom SFRJ po kome se u Brčkom sudi za ratne zločine, za dokaze izvedene u ovom predmetu, zaprijećena je kazna zatvora od pet do deset godina, ali je sudija Ević naglasila da je “Vijeće pri odmjeravanju minimalne moguće kazne uzelo u obzir olakšavajuće okolnosti: “da su optuženi oženjeni i imaju djecu i da je od počinjenog zločina proteklo više od 20 godina”(?!), što je posebno razočaralo i uvrijedilo i žrtve i preživjele.

“Prosto ne mogu da vjerujem da postoje ljudi koji su mogli počiniti ovakve zločine koje je sudija pročitala u presudi. Što se tiče izrečene kazne – ovo je još jedna bruka brčanskog Osnovnog suda u koga ja ni u snu ne mogu imati povjerenja. Bruka i Suda i sudija: pitam se kako ih nije sramota da za takav rad primaju visoke plate koje im obezbjeđujemo mi - građani distrikta”, ogorčen je predsjednik Udruženja porodica poginulih Jovan Pudić.

(BN TV)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Nikola

03.02.2015 17:40

Pa naravno oni sude svojim vojnicima ,a vidi se kako ZASTO TAKO NE RADE SRPSKI SUDOVI ,SRBIMA NEKA SUDE SUDOVI REPUBLIKE SRPSKE ISTIM MJRAMA KAO I BOSANSKI NASI POLITICARI SU PRODANE DUSE ........ BORA CORBA IH JE LIJEPO OPJEVAO BOZE PRAVDE

ODGOVORITE
Name

Boki

03.02.2015 20:39

Tog ko je donio takvu presudu treba suditi. Zlocinac je trebao da misli na svoju djecu pre nego sto je iste pocinio. Poruka ponovo za Srbe da njihovi zivoti nisu vrijedni kao drugih, da ih se moze ubiti i muciti i da znog toga nece biti osudjeni. Jednostavno to je ta BiH, u kojoj jedan konstituivni narod nema pravo na ziviot. BiH u kojoj Srbi treba da budu svedeni na onaj broj u Federaciji odnosno da ih nema.

ODGOVORITE
Name

borac

03.02.2015 20:44

Sram vas bilo kakav je to sud ?? Sramota da bi bili Srbi dobili bi 10 godina. Živela RS i srpski narod

ODGOVORITE
Name

dejanpd

04.02.2015 00:01

Olakšavajuća okolnost je protok vremena, "...više od 20 godina od zločina..." pa gdje to ima u sudskoj praksi!? Bilo gdje u svijetu? Pravnici, jeste li kada čuli za ovo pravno tumačenje? Valjda je to razlog za postupak i odgovornost suda i tužilaštva, države u kojoj je zločin počinjen i pravnih naslednica,a ne bilo kakva olakšavajuća okolnost. Zamislite serijskog ubicu koji je izmicao pravdi 40 godina, osloboditi ga jer je to davno bilo? Zamislite Antu Pavelića da su htjeli Ameri suditi sedamdesetih npr, prošlo više od 30 godina, nema veze Jasenovac, jame po Hercegovini itd, protok vremena, uslovno 2 godine,ako 6 mjeseci ne ponovi to djelo!? Ma dajte ljudi, istjerajte tu bagru koja se sprda s vama, to je licemjerje nevidjeno. Bezobrazluk kakvog nema u svijetu. Kakvo pravo i pravda, ne čudi što nas neće biti do sledeće olimpijade...

ODGOVORITE
Name

Md

04.02.2015 16:56

Nemaju oni Tadica Dinkica Vukcevica i ustasu Vekarica,

ODGOVORITE