Отворити ново поглавље на Балкану

Министар иностраних послова Аустрије Себастиан Курц сматра да данашња пресуда Међународног суда правде у Хагу пружа могућност за нови почетак и заједничко савладавање историје.

Регион 03.02.2015 | 17:50
Отворити ново поглавље на Балкану

"Да би такав пројекат помирења могао да успије од великог је значаја активно укључење цивилног друштва", навео је Курц у саопштењу поводом одбијања тужбе Србије и Хрватске пред МСП-ом.

Курц је нагласио да је у многим разговорима са политичарима и грађанима региона сазнао да постоји велика жеља да се превазиђе терет прошлости.

"Вјерујем да ће ова шанса бити одговарајуће искоришћена", истакао је шеф аустријске дипломатије, додајући да у приоритетне проблеме између Србије и Хрватске спада, између осталих, спор око граница, као и разрјешење судбине несталих лица.

Помирење између земаља западног Балкана већ годинама је активно подржано од стране Аустрије кроз конкретне пројекте, али и путем подршке у приближавању ЕУ, додао је Курц у саопштењу.

Аустријска влада ће, како је подсјетио, с тим у вези 27. августа у Бечу организовати Самит шефова држава и влада, као и дипломатија и министара економије Балкана, као наставак прошлогодишњег Берлинског самита иницираног од стране њемачке канцеларке Ангеле Меркел.

"Поред изградње саобраћајне инфраструктуре у региону на самиту у Бечу биће ријечи и о појачаној регионалној сарадњи. Тиме земље западног Балкана могу заједно радити на својој европској будућности", поручио је Курц.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ЈА

03.02.2015 17:57

Како ти казес Херр.Курз!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

03.02.2015 19:12

Херр Курз КАДА ХРВАТСКА ДРЖАВА ИСПЛАТИ СВУ СРПСКУ ИМОВИНУ МОЖЕМО СЕ ЛАКО ДОГОВОРИТИ А ТО СУ ВАШИ ВЈЕРНИ ВОЈНИЦИ КОЈИ СЕ БОРИШИЕ И НА ЦЕРУ ПРОТИВ СРБА , само нису комунисти дозволили да та појединост уђе у школске уџбенике,, ПА МОЖЕТЕ ИМ ПОМОЋИ ДА ПЛАТЕ ШТО СУ ОТЕЛИ И УНИШТИЛИ ПОМИРЕЊЕ ГОТОВО Херр Курз

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИШИЋ

04.02.2015 10:45

Када си завршио основну школу, мали. Ниси се поштено ни обријао а већ би на Балкан. СРАМ ТЕ БИЛО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дилфа

04.02.2015 12:26

Сваки Курц отвара ново поглавље.

ОДГОВОРИТЕ