Otvoriti novo poglavlje na Balkanu

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastian Kurc smatra da današnja presuda Međunarodnog suda pravde u Hagu pruža mogućnost za novi početak i zajedničko savladavanje istorije.

Region 03.02.2015 | 17:50
Otvoriti novo poglavlje na Balkanu

"Da bi takav projekat pomirenja mogao da uspije od velikog je značaja aktivno uključenje civilnog društva", naveo je Kurc u saopštenju povodom odbijanja tužbe Srbije i Hrvatske pred MSP-om.

Kurc je naglasio da je u mnogim razgovorima sa političarima i građanima regiona saznao da postoji velika želja da se prevaziđe teret prošlosti.

"Vjerujem da će ova šansa biti odgovarajuće iskorišćena", istakao je šef austrijske diplomatije, dodajući da u prioritetne probleme između Srbije i Hrvatske spada, između ostalih, spor oko granica, kao i razrješenje sudbine nestalih lica.

Pomirenje između zemalja zapadnog Balkana već godinama je aktivno podržano od strane Austrije kroz konkretne projekte, ali i putem podrške u približavanju EU, dodao je Kurc u saopštenju.

Austrijska vlada će, kako je podsjetio, s tim u vezi 27. avgusta u Beču organizovati Samit šefova država i vlada, kao i diplomatija i ministara ekonomije Balkana, kao nastavak prošlogodišnjeg Berlinskog samita iniciranog od strane njemačke kancelarke Angele Merkel.

"Pored izgradnje saobraćajne infrastrukture u regionu na samitu u Beču biće riječi i o pojačanoj regionalnoj saradnji. Time zemlje zapadnog Balkana mogu zajedno raditi na svojoj evropskoj budućnosti", poručio je Kurc.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

JA

03.02.2015 17:57

Kako ti kazes Herr.Kurz!!!

ODGOVORITE
Name

Nikola

03.02.2015 19:12

Herr Kurz KADA HRVATSKA DRŽAVA ISPLATI SVU SRPSKU IMOVINU MOŽEMO SE LAKO DOGOVORITI A TO SU VAŠI VJERNI VOJNICI KOJI SE BORIŠIE I NA CERU PROTIV SRBA , samo nisu komunisti dozvolili da ta pojedinost uđe u školske udžbenike,, PA MOŽETE IM POMOĆI DA PLATE ŠTO SU OTELI I UNIŠTILI POMIRENJE GOTOVO Herr Kurz

ODGOVORITE
Name

MIŠIĆ

04.02.2015 10:45

Kada si završio osnovnu školu, mali. Nisi se pošteno ni obrijao a već bi na Balkan. SRAM TE BILO.

ODGOVORITE
Name

dilfa

04.02.2015 12:26

Svaki Kurc otvara novo poglavlje.

ODGOVORITE