Стотине евакуисаних због поплава

Више стотина породица евакуисано је у Албанији и Македонији, које већ три дана погађају поплаве изазване обилним кишама, саопштиле су власти.

Регион 03.02.2015 | 07:19
Стотине евакуисаних због поплава

Припадници војске ангажовани су у Албанији и Македонији да помогну у спасавању мештана и ојачавању насипа, пошто су се реке излиле из својих корита. Ванредно стање на снази у већем делу источне Македоније и појединим деловима северне и средње Грчке.

У Албанији су спасиоци и војни хеликоптери пожурили да пруже помоћ мештанима пошто су се река Аоус, која протиче кроз Грчку, односно Вјоса у Албанији, излиле из корита током викенда.

Више од 400 породица евакуисано је и око 3.500 хектара обрадиве земље је поплављено на југу Албаније, рекао је албански министар пољопривреде Едмонд Панарити.

Слична ситуација је и на истоку Македоније, где војне снаге учествују у евакуацији становника двадесетак села на подручју Штипа, саопштила је македонска влада.
Близу албанског града Берата, који је под заштитом Унеска, неколицина мештана остала је одсечена због поплава, па су позвали помоћ.

У Македонији су службе за ванредне ситуације позвале становништво да се прикључи војсци и локалним властима у санирању опасности од изливених река.

Најтеже је погођен Штип који се налази 90 километара југоисточно од главног града Скопља, пошто је ниво реке Брегалнице порастао за скоро два метра, пренела је агенција Ројтерс.

Агенција МИА наводи да се набујала река Вардар излила у рејонима села Уланци, Виничани и Доње Градско и да је велика количина пољопривредних засада под водом.

Постоји могућност да се Вардар излије на потезу од Градског до Ђевђелије, јер надолази велика количина воде из река Пчиње и Брегалнице.

Налет лоших временских услова изазвао је знатне штете у областима на северу Грчке и уведена је ванредна ситуација у Епиру и Евританији.

Дистрикт Западна Грчка припремио се за проглашење ванредног стања, уколико лоши временски услови буду наставили да наносе штету у општини Калаврита.

Излила се река Арактос, а могло би да дође и до изливања реке Еврос, пошто су бугарске власти отвориле брану, што је резултирало великим приливом воде у реку, па су званичници евакуисали многа села у близини Арте.

Велике су штете на засађеним њивама од изливања река, посебно у близини Јањине, где су клизишта и попадало камење и стене оштетиле локалне путеве и ауто-путеве.

Јаке кише су почеле у суботу у северозападној грчкој покрајини Епир, што је натерало локалне власти да евакуишу четири села и неколико изолованих фарми у близини града Арте.

До недеље, најмање четири реке су се излиле из својих корита, од којих три у близини Арте и још једна ближе грчко-албанској граници.

Набујала река однела је један од највећих камених једнолучних мостова у Европи – мост Плака код Арте из 18. века, али није било жртава.

У јужној Албанији, јака киша и снег изазвали су поплаве и под водом су хиљаде хектара, стотине кућа и многи путни правци.

Полиција и војска евакуисале су бројне породице и стоку из поплављених подручја у областима Валоне, Фијера, Ђирокастре и Берата, између 100 и 180 километара јужно од главног града Тиране, па многе области у јужној Албанији немају струје ни воде, саопштило је јуче албанско министарство унутрашњих послова.

Извор: РТС

 

Коментари / 0

Оставите коментар