Stotine evakuisanih zbog poplava

Više stotina porodica evakuisano je u Albaniji i Makedoniji, koje već tri dana pogađaju poplave izazvane obilnim kišama, saopštile su vlasti.

Region 03.02.2015 | 07:19
Stotine evakuisanih zbog poplava

Pripadnici vojske angažovani su u Albaniji i Makedoniji da pomognu u spasavanju meštana i ojačavanju nasipa, pošto su se reke izlile iz svojih korita. Vanredno stanje na snazi u većem delu istočne Makedonije i pojedinim delovima severne i srednje Grčke.

U Albaniji su spasioci i vojni helikopteri požurili da pruže pomoć meštanima pošto su se reka Aous, koja protiče kroz Grčku, odnosno Vjosa u Albaniji, izlile iz korita tokom vikenda.

Više od 400 porodica evakuisano je i oko 3.500 hektara obradive zemlje je poplavljeno na jugu Albanije, rekao je albanski ministar poljoprivrede Edmond Panariti.

Slična situacija je i na istoku Makedonije, gde vojne snage učestvuju u evakuaciji stanovnika dvadesetak sela na području Štipa, saopštila je makedonska vlada.
Blizu albanskog grada Berata, koji je pod zaštitom Uneska, nekolicina meštana ostala je odsečena zbog poplava, pa su pozvali pomoć.

U Makedoniji su službe za vanredne situacije pozvale stanovništvo da se priključi vojsci i lokalnim vlastima u saniranju opasnosti od izlivenih reka.

Najteže je pogođen Štip koji se nalazi 90 kilometara jugoistočno od glavnog grada Skoplja, pošto je nivo reke Bregalnice porastao za skoro dva metra, prenela je agencija Rojters.

Agencija MIA navodi da se nabujala reka Vardar izlila u rejonima sela Ulanci, Viničani i Donje Gradsko i da je velika količina poljoprivrednih zasada pod vodom.

Postoji mogućnost da se Vardar izlije na potezu od Gradskog do Đevđelije, jer nadolazi velika količina vode iz reka Pčinje i Bregalnice.

Nalet loših vremenskih uslova izazvao je znatne štete u oblastima na severu Grčke i uvedena je vanredna situacija u Epiru i Evritaniji.

Distrikt Zapadna Grčka pripremio se za proglašenje vanrednog stanja, ukoliko loši vremenski uslovi budu nastavili da nanose štetu u opštini Kalavrita.

Izlila se reka Araktos, a moglo bi da dođe i do izlivanja reke Evros, pošto su bugarske vlasti otvorile branu, što je rezultiralo velikim prilivom vode u reku, pa su zvaničnici evakuisali mnoga sela u blizini Arte.

Velike su štete na zasađenim njivama od izlivanja reka, posebno u blizini Janjine, gde su klizišta i popadalo kamenje i stene oštetile lokalne puteve i auto-puteve.

Jake kiše su počele u subotu u severozapadnoj grčkoj pokrajini Epir, što je nateralo lokalne vlasti da evakuišu četiri sela i nekoliko izolovanih farmi u blizini grada Arte.

Do nedelje, najmanje četiri reke su se izlile iz svojih korita, od kojih tri u blizini Arte i još jedna bliže grčko-albanskoj granici.

Nabujala reka odnela je jedan od najvećih kamenih jednolučnih mostova u Evropi – most Plaka kod Arte iz 18. veka, ali nije bilo žrtava.

U južnoj Albaniji, jaka kiša i sneg izazvali su poplave i pod vodom su hiljade hektara, stotine kuća i mnogi putni pravci.

Policija i vojska evakuisale su brojne porodice i stoku iz poplavljenih područja u oblastima Valone, Fijera, Đirokastre i Berata, između 100 i 180 kilometara južno od glavnog grada Tirane, pa mnoge oblasti u južnoj Albaniji nemaju struje ni vode, saopštilo je juče albansko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Izvor: RTS

 

Komentari / 0

Ostavite komentar