Анализа: Серена - трофејна сервис машина!

Приликом сервиса Серене Вилијамс код резултата 3:2 у другом сету, на 0:30 мислили смо да Шарапова има шансу да се резултатски врати – грдно смо се преварили.

Тенис 02.02.2015 | 23:40
Анализа: Серена - трофејна сервис машина!

Американка је везала четири ас ударца и за непун минут изједначила у гемовима, а Род Лејвер Ареном још једном се пронело гласно „Ц'мон“.

У следећем гему поновила је малтене исто – погодила је три сјајна сервиса (два аса и један винер), и већ тада је било јасно да ће Маша тешко добити било какву прилику.

Двадесетак минута касније нови почетни ударац донео јој је директан поен, онај који је означио да је Серена Вилијамс нова шампионка Аустралијан опена.

Она је тако дошла до 19. Грен слем титуле, прве у Мелбурну од 2010. године, и сада је њен низ победа над Шараповом продужен на 16. Наставила је потпуну доминацију у мечевима са Рускињом против које није изгубила сет пуне две године.

„Једна од највећих њених предности јесте сервис. Можда је баш сервис спасао у многим мечевима, у ситуацијама у којима једноставно не можете рекетом да дохватите лоптицу. То морате прихватити. Чак и када некако успете да уђете у поен, не можете много олакшати себи. Нисам осећала да имам много шанси да уђем у поен. У њеним гемовима било је 30:30, 40:30, или 15:30 у више наврата, али је онда она неколико пута убацила одличан почетни ударац“, описала је Шарапова сервис противнице.

Статистика овог сегмента Серенине игре довољан је показатељ – у финалном мечу одсервирала је чак 18 асова (скоро два по гему), уз одличне проценте првог и нешто слабије другог сервиса. Међутим, погађала га је у најбитнијим тренуцима, а најбржи је ишао преко 200 километара на час.

„Дефинитивно је много бржи од свих осталих у женском тенису. Постоји веома мали број играчица које сервирају брзином коју она достиже константно. Екстремно добро проналази углове“, додала је Рускиња признавши да би волела да може достићи исту брзину сервиса.

Јасно је било да прва тенисерка света са основне линије није приказала довољну сигурност, а велики утицај у томе имала је прехлада са којом се борила читаве недеље. Имала је среће да киша прекине дуел на 3:2 и да се он настави у дворанским условима. И сама је признала да је прокоцкала много лаких поена, па је само захваљујући сервису избегла веће проблеме.

Стекао сам утисак да би нека друга противница више намучила Американку из једног простог разлога – великог комплекса који Шарапова има, иако је други сет одиграла на поприлично високом нивоу. То није било довољно да се барем избори одлучујући, а деценијска агонија на тренутак заборави.

„У другом сету је било много теже – Марија је почела да игра боље, била је много агресивнија, а ја мало пасивнија. Само сам покушавала да вратим лоптицу у терен. Међутим, кренула сам боље да сервирам у другом сету јер сам знала да моји основни ударци не иду тамо где желим. Знала сам да могу да се избавим сервисом“, навела је Серена.

Вилијамсова је са 19 трофеја престигла Крис Еверт и Мартину Навратилову, а испред ње је још само Штефи Граф са 22 највеће титуле. На конференцији за медије после финала изјавила је да би желела да обори рекорд легендарне Немице, што са оваквом Сереном није далеко од остваривог.

„Осећај је веома добар седети овде као шампион. Дефинитивно нисам очекивала да ће бити тако на почетку ове или прошле недеље, али је осећај фантастичан. Прошла сам много у претходне две седмице и нисам очекивала да ћу тријумфовати. Била сам веома усхићена што сам имала прилику да играм у финалу“, закључила је шестострука првакиња Аустралијан опена.

Годинама смо сведоци сурове доминације девојке са Флориде, која када је потпуно здрава и мотивисана, нема апсолутно никакву конкуренцију на WТА туру. Доказ томе је и турнир за нама на којем је читав тениски свет поново остао без даха пред великом шампионком.

Акценат је сада бачен на сервис, следећи пут издвојићу неки други сегмент јер сам готово убеђен да ће повода бити.

До историјског рекорда остала су само три корака...

Коментари / 0

Оставите коментар