Исплати ли се пријавити криминал?!

БиХ је земља опасних апсурда, њен ентитет Република Српска још опаснијих.

Босна и Херцеговина 02.02.2015 | 13:15
Исплати ли се пријавити криминал?!

У БиХ/РС нон-стоп позивају на борбу против криминала. Позивају и грађане да пријаве тај криминал: може како грађани хоће, и лично и анонимно.

Праве се кримоловци, апликације за смс пријаве, апликације за све могуће начине пријава.

И грађани пријављују, не схватајући да су управо они мете, а не особе за која се сумња да су починили кривична дјела.

Након искуства кроз које пролази Борко Џајић то је неспоран закључак.

Све апликације служе само да би се открили они који нешто знају о криминалним радњама и довољно су храбри да то и пријаве, а не они који су недјела починили. Кренимо редом.

Борко Џајић, предсједник бањалучке невладине организације “Форум родитеља” дуги низ година доставља правосудним институцијама прикупљене доказе о криминалним радња појединаца из власти у РС.

Умјесто да правосудне институције ураде бар нешто по овим пријавама, Окружно тужилаштво Бањалука поднијело је оптужницу против Џајића због лажног пријављивања. Учињено је то 03.07.2012. године.

Главна расправа у овом предмету заказана је за 04.02.2015. године, пред Основним судом у Бањалуци.

Запањујуће, али само за оне који непознају рад правосуђа у БиХ/РС, које је потпуно у функцији политичара, посебно оних који чине кривична дјела.

Што си починио теже кривично дјело, украо више новца, утолико си цјењенији у свим па и правосудним круговима. Јер од те масе, коју си опљачкао, можеш да “одређене адресе” подмажеш.

Тужилаштва и Судови у овој земљи служе за издавање сертификата о поштењу непоштеним и за прогон оних који непоштеним кваре миран сан.

Џајић је жртва тог правила. И вјере да као слободан грађаним мора указати на кривична дјела о којима је сазнао. Што му и Закон налаже. Али, безакоње је овдје принцип, а Закони се третирају на сиротињи.

Џајић је прогоњен јер је, између осталих, поднио пријаве против Драгољуба Давидовића, бившег градоначелника Бањалуке и садашњег посланика СНСД у парламенту РС, прво ОКружном тужилаштву у Бањалуци. Та институција је наравно одбацила његову опријаву, коју је он потом прослиједио Специјалном тужилаштву РС.

Оцијењено је то као “лажно пријављивање”, јер је Џајић знао да је Окружно тужилаштво одбацило његову пријаву.

Џајић је оптужен, јер тврдоглаво инсистира на истрагама, а Тужилаштва тврдоглаво инсистирају на подршци криминалцима. Као и МУП РС уосталом.

Џајић је потпуно невин оптужен, јер му подношење пријава и у наведеној ситуацији гарантује Конвенција о заштити људских права и основних слобода (Протокол 7), која у члану 4, став 2, прецизира да је могуће обновити кривичну пријаву “ако постоје докази о новим или новоотркивеним чињеницама, или ако је у ранијем поступку дошло до битне повреде која је могла да утиче на њен исход”.


Међутим, људска права у овој земљи важе само за бахате, криминалце, и остале врсте зликоваца, никако за обичан свијет.

Да постоји овдје икаква Правда, не би Џајић морао на оптуженичку клупу, већ главни јунаци његових пријава. Или, пак, они што помажу Милету Радишићу да избјегава одлазак на издржавање казне од три године затвора. Чекајући да га Милорад Додик ослободи те “непријатне” обавезе.

Сву биједу овдашњег правосуђа и њихову сервилност криминалцима потврђује и одлука Окружног тужилаштва у Источном Сарајеву које је 19.02.2013. године донијело Наредбу о обустави истраге против Џајића због, како је наведено, кривичног дјела лажног пријављивања.

"Нема довољно доказа да сте учинили кривично дјело", наведено је у документу који је потписао Џермин Пашић, окружни тужилац. Чињеница да је против Џајића вођен поступак за разно пријављивање у Источном Сарајеву, као и у Бањалуци, указује на свјесну намјеру појединаца из правосуђа РС да прогоне Џајића, да га исцрпљују и финансијски униште, јер он мора плаћати адвоката. Чињеница је и да одлука Окружног тужилаштва у Источном Сарајеву додатно подвлачи зле намјере Окружног тужилаштва у Бањалуци.

Након овога лако је замислити шта у РС слиједи уколико се усвоји криминални Закон о јавном реду и миру.

СлободанВасковицБлог

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Брод

02.02.2015 12:37

Фактички кад буде усвојен нови закон сви ће овако пролазити ако само зуцну о криминалу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

метузалем

02.02.2015 12:39

Тацно је ово све........Поодавно се за ово зна.........Намјерно остављено наивном и постеном народу да се упеца......па потом да се у поцетку обавјесте "структуре" да се замаскирају а ако неко несто зна у вецој мјери.....онда се изведе "анонимац" пред суд(који је по правилу корумпиран) а онда после "фер судјења" (цитај застрасивања) глупог и постеног анонимуса (ха ха које ли глупости) све се зстаскава и с послова се наставља....Wелцоме то Босниа гдје криминал убија......

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГОРАН

02.02.2015 12:44

Ако висе немате од цега да зивите,онда опустено пријавите криминалне радње неког од владајуцих олигарха и наредних година заједно са својом дјецом имате бесплатан оброк на Туњицама или у Фоци.ПАЗИТЕ ДА ЗЕНУ И ДЈЕЦУ УРЕДНО ПРИЈАВИТЕ КАО ВОДЕЦЕ ЦИНКАРОСЕ ИЛИ ЦЕ ПОКРЕПАТИ ОД ГЛАДИ ДОК ВИ РОБИЈАТЕ.Добро досли у Републику Српску!Заста смо гинули јадна нам мати и засто нас тјерају да се стидимо сваког дана проведеног на фронту

ОДГОВОРИТЕ
Name

валтер

02.02.2015 13:03

Слободно пријавите , има да продјете као господин Вукелић ! Свијетао примијер је и господин Жељко Копања којије након писања о криминалу остао без ногу али је на крају дошао тобе па сад пише хвалоспијеве о онима што му ноге одузеше !

ОДГОВОРИТЕ
Name

митар

02.02.2015 13:35

Нови закон казе да це људи који су на власти оцјењивати и казњавати оно сто ми овдје писемо.Ако они оцјене да смо ми овим писањем прекрсили закон,ето казне.Немамо посао,немамо пензије,немамо никакво осигурање,гледамо око себе бахате криминалце и НЕ СМИЈЕМО их пријавити.Сјеверна кореја је доста напреднија

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

02.02.2015 13:39

Само напред ВАСКОВИЋУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ми сами

02.02.2015 13:48

Питајте дјецу Милана Вукелица!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

кондор

02.02.2015 14:00

ПРОТИВ ГРМУСЕ 007 ПОДНЕСЕНО ЈЕ ВЕЛИКИ БРОЈ ПРИЈАВА МУП-У,ТУЗИЛАСТВУ,СПЕЦ ТУЗИЛАСТВУ И СИПИ АЛИ ОВАЈ БИВСИ ПОЛИЦАЈАЦ САДА НАЈВЕЦИ КРИМИНАЛАЦ ИМА СВОЈЕ ЉУДЕ У ОВИМ ТКЗ ИНСТИТУЦИЈАМА .СВИ ЗНАЈУ ДА ЈЕ ОВАЈ МОНСТРУМ ИЗВОР ЗЛА И КРИМИНАЛА И ДА ЈЕ БЛИЗАК СА ЦЕЛНИМ ЉУДИМА ИЗ ВЛАСТИ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деки

02.02.2015 14:20

Милан Вукелиц је има цд на коме је све документовао.Сав криминал врха СНСД-а у Б.Луци.Претили су му.Исао је у муп да се зали а инспектор му је рекао смири се имас зену и дјецу.Србин сам.Овакву РС не зелим.Ако це лопови и криминалци владати нека она одмах нестане а нека додју муслимани па нека нас хапсе како год хоце.Сутра цу гласати да нестане РС.Ово није оно за ста сам ја гулио по вукојебинама око Сребренице и Зепе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

02.02.2015 14:29

Џајићу,што ти је то требало.Пусти политичаре нека ратују,а ти води НО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јован

02.02.2015 14:44

Само не знамо ми народ коме да се обратимо и ста да пријавимо кадје све под криминалом цак и полиција тако сути и трпи сто смо изабрали сад морамо да трпимо а лопови нек се сире дрзавама

ОДГОВОРИТЕ