Isplati li se prijaviti kriminal?!

BiH je zemlja opasnih apsurda, njen entitet Republika Srpska još opasnijih.

Bosna i Hercegovina 02.02.2015 | 13:15
Isplati li se prijaviti kriminal?!

U BiH/RS non-stop pozivaju na borbu protiv kriminala. Pozivaju i građane da prijave taj kriminal: može kako građani hoće, i lično i anonimno.

Prave se krimolovci, aplikacije za sms prijave, aplikacije za sve moguće načine prijava.

I građani prijavljuju, ne shvatajući da su upravo oni mete, a ne osobe za koja se sumnja da su počinili krivična djela.

Nakon iskustva kroz koje prolazi Borko Džajić to je nesporan zaključak.

Sve aplikacije služe samo da bi se otkrili oni koji nešto znaju o kriminalnim radnjama i dovoljno su hrabri da to i prijave, a ne oni koji su nedjela počinili. Krenimo redom.

Borko Džajić, predsjednik banjalučke nevladine organizacije “Forum roditelja” dugi niz godina dostavlja pravosudnim institucijama prikupljene dokaze o kriminalnim radnja pojedinaca iz vlasti u RS.

Umjesto da pravosudne institucije urade bar nešto po ovim prijavama, Okružno tužilaštvo Banjaluka podnijelo je optužnicu protiv Džajića zbog lažnog prijavljivanja. Učinjeno je to 03.07.2012. godine.

Glavna rasprava u ovom predmetu zakazana je za 04.02.2015. godine, pred Osnovnim sudom u Banjaluci.

Zapanjujuće, ali samo za one koji nepoznaju rad pravosuđa u BiH/RS, koje je potpuno u funkciji političara, posebno onih koji čine krivična djela.

Što si počinio teže krivično djelo, ukrao više novca, utoliko si cjenjeniji u svim pa i pravosudnim krugovima. Jer od te mase, koju si opljačkao, možeš da “određene adrese” podmažeš.

Tužilaštva i Sudovi u ovoj zemlji služe za izdavanje sertifikata o poštenju nepoštenim i za progon onih koji nepoštenim kvare miran san.

Džajić je žrtva tog pravila. I vjere da kao slobodan građanim mora ukazati na krivična djela o kojima je saznao. Što mu i Zakon nalaže. Ali, bezakonje je ovdje princip, a Zakoni se tretiraju na sirotinji.

Džajić je progonjen jer je, između ostalih, podnio prijave protiv Dragoljuba Davidovića, bivšeg gradonačelnika Banjaluke i sadašnjeg poslanika SNSD u parlamentu RS, prvo OKružnom tužilaštvu u Banjaluci. Ta institucija je naravno odbacila njegovu oprijavu, koju je on potom proslijedio Specijalnom tužilaštvu RS.

Ocijenjeno je to kao “lažno prijavljivanje”, jer je Džajić znao da je Okružno tužilaštvo odbacilo njegovu prijavu.

Džajić je optužen, jer tvrdoglavo insistira na istragama, a Tužilaštva tvrdoglavo insistiraju na podršci kriminalcima. Kao i MUP RS uostalom.

Džajić je potpuno nevin optužen, jer mu podnošenje prijava i u navedenoj situaciji garantuje Konvencija o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda (Protokol 7), koja u članu 4, stav 2, precizira da je moguće obnoviti krivičnu prijavu “ako postoje dokazi o novim ili novootrkivenim činjenicama, ili ako je u ranijem postupku došlo do bitne povrede koja je mogla da utiče na njen ishod”.


Međutim, ljudska prava u ovoj zemlji važe samo za bahate, kriminalce, i ostale vrste zlikovaca, nikako za običan svijet.

Da postoji ovdje ikakva Pravda, ne bi Džajić morao na optuženičku klupu, već glavni junaci njegovih prijava. Ili, pak, oni što pomažu Miletu Radišiću da izbjegava odlazak na izdržavanje kazne od tri godine zatvora. Čekajući da ga Milorad Dodik oslobodi te “neprijatne” obaveze.

Svu bijedu ovdašnjeg pravosuđa i njihovu servilnost kriminalcima potvrđuje i odluka Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu koje je 19.02.2013. godine donijelo Naredbu o obustavi istrage protiv Džajića zbog, kako je navedeno, krivičnog djela lažnog prijavljivanja.

"Nema dovoljno dokaza da ste učinili krivično djelo", navedeno je u dokumentu koji je potpisao Džermin Pašić, okružni tužilac. Činjenica da je protiv Džajića vođen postupak za razno prijavljivanje u Istočnom Sarajevu, kao i u Banjaluci, ukazuje na svjesnu namjeru pojedinaca iz pravosuđa RS da progone Džajića, da ga iscrpljuju i finansijski unište, jer on mora plaćati advokata. Činjenica je i da odluka Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu dodatno podvlači zle namjere Okružnog tužilaštva u Banjaluci.

Nakon ovoga lako je zamisliti šta u RS slijedi ukoliko se usvoji kriminalni Zakon o javnom redu i miru.

SlobodanVaskovicBlog

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Brod

02.02.2015 12:37

Faktički kad bude usvojen novi zakon svi će ovako prolaziti ako samo zucnu o kriminalu.

ODGOVORITE
Name

metuzalem

02.02.2015 12:39

Tacno je ovo sve........Poodavno se za ovo zna.........Namjerno ostavljeno naivnom i postenom narodu da se upeca......pa potom da se u pocetku obavjeste "strukture" da se zamaskiraju a ako neko nesto zna u vecoj mjeri.....onda se izvede "anonimac" pred sud(koji je po pravilu korumpiran) a onda posle "fer sudjenja" (citaj zastrasivanja) glupog i postenog anonimusa (ha ha koje li gluposti) sve se zstaskava i s poslova se nastavlja....Welcome to Bosnia gdje kriminal ubija......

ODGOVORITE
Name

GORAN

02.02.2015 12:44

Ako vise nemate od cega da zivite,onda opusteno prijavite kriminalne radnje nekog od vladajucih oligarha i narednih godina zajedno sa svojom djecom imate besplatan obrok na Tunjicama ili u Foci.PAZITE DA ZENU I DJECU UREDNO PRIJAVITE KAO VODECE CINKAROSE ILI CE POKREPATI OD GLADI DOK VI ROBIJATE.Dobro dosli u Republiku Srpsku!Zasta smo ginuli jadna nam mati i zasto nas tjeraju da se stidimo svakog dana provedenog na frontu

ODGOVORITE
Name

valter

02.02.2015 13:03

Slobodno prijavite , ima da prodjete kao gospodin Vukelić ! Svijetao primijer je i gospodin Željko Kopanja kojije nakon pisanja o kriminalu ostao bez nogu ali je na kraju došao tobe pa sad piše hvalospijeve o onima što mu noge oduzeše !

ODGOVORITE
Name

mitar

02.02.2015 13:35

Novi zakon kaze da ce ljudi koji su na vlasti ocjenjivati i kaznjavati ono sto mi ovdje pisemo.Ako oni ocjene da smo mi ovim pisanjem prekrsili zakon,eto kazne.Nemamo posao,nemamo penzije,nemamo nikakvo osiguranje,gledamo oko sebe bahate kriminalce i NE SMIJEMO ih prijaviti.Sjeverna koreja je dosta naprednija

ODGOVORITE
Name

MILOŠ

02.02.2015 13:39

Samo napred VASKOVIĆU.

ODGOVORITE
Name

mi sami

02.02.2015 13:48

Pitajte djecu Milana Vukelica!!!!

ODGOVORITE
Name

kondor

02.02.2015 14:00

PROTIV GRMUSE 007 PODNESENO JE VELIKI BROJ PRIJAVA MUP-U,TUZILASTVU,SPEC TUZILASTVU I SIPI ALI OVAJ BIVSI POLICAJAC SADA NAJVECI KRIMINALAC IMA SVOJE LJUDE U OVIM TKZ INSTITUCIJAMA .SVI ZNAJU DA JE OVAJ MONSTRUM IZVOR ZLA I KRIMINALA I DA JE BLIZAK SA CELNIM LJUDIMA IZ VLASTI....

ODGOVORITE
Name

Deki

02.02.2015 14:20

Milan Vukelic je ima cd na kome je sve dokumentovao.Sav kriminal vrha SNSD-a u B.Luci.Pretili su mu.Isao je u mup da se zali a inspektor mu je rekao smiri se imas zenu i djecu.Srbin sam.Ovakvu RS ne zelim.Ako ce lopovi i kriminalci vladati neka ona odmah nestane a neka dodju muslimani pa neka nas hapse kako god hoce.Sutra cu glasati da nestane RS.Ovo nije ono za sta sam ja gulio po vukojebinama oko Srebrenice i Zepe.

ODGOVORITE
Name

MILOŠ

02.02.2015 14:29

DŽajiću,što ti je to trebalo.Pusti političare neka ratuju,a ti vodi NO.

ODGOVORITE
Name

jovan

02.02.2015 14:44

Samo ne znamo mi narod kome da se obratimo i sta da prijavimo kadje sve pod kriminalom cak i policija tako suti i trpi sto smo izabrali sad moramo da trpimo a lopovi nek se sire drzavama

ODGOVORITE