Обиљежен дан Петог корпуса ВРС

Служењем парастоса у манастиру Светог великомученика Георгија на Равној Романији и полагањем вијенаца на војничком спомен-гробљу „Мали Зејтинлик" у Сокоцу, данас је обиљежен дан Петог корпуса Војске Републике Српске.

Република Српска 31.01.2015 | 16:38
Обиљежен дан Петог корпуса ВРС

Обиљежавању 19 година од формирања ове јединице присуствовале су делегације Трећег пјешадијског Република Српска пука, града Источно Сарајево, борачких организација Сарајевско-романијске регије, као и делегација општине Пале.

Пети корпус Војске Републике Српске формиран је 31. јануара 1996. године у Сокоцу, као насљедник Сарајевско-романијског корпуса из времена одбрамбено-отаџбинског рата.

„У састав Петог корпуса је ушао Сарајевско-романијски, Херцеговачки и велики дио Дринског корпуса. Знамо да је, што се тиче Сарајевско-романијског дијела, животе дало преко 4000 бораца. Наша обавеза је да њих не заборавимо", истиче предсједник Борачке организације Сарајевско-романијске регије Жељко Лалић.

Борци Сарајевско-романијске регије који су дошли да одају почаст погинулим саборцима, још једном су указали на тежак статус демобилисаних бораца, породица погинулих бораца и ратних војних инвалида.

„Сигурно да тај материјални сегмент треба поправљати и настојати да се обезбиједе и испоштују права која су предвиђена Законом о правима бораца и на тај начин направимо сатисфакцију, како демобилисаним борцима тако и осталим категоријама. Сви ми у Републици Српској, поготово са овог Сарајевско-романијског подручја, требамо увијек долазити на ово мјесто, Мали Зејтинлик, да нас подсјети на жртву наших сабораца и да нам то да снагу да истрајемо у очувању Републике Српске, а очуваћемо је само уколико ове категорије бораца добију статус у друштву који заслужују", сматра предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић.

Дан формирања Петог корпуса био је у календару обиљежавања Владе Републике Српске. Међутим, како кажу у Борачкој организацији Сарајевско-романијске регије, ресорно министарство ни Влада нису ни ове, као ни прошле године нашли начина да се овај датум обиљежи. Схватајући значај овог датума, у Борачкој организацији поручују да ће се сваке године састајати како би одали почаст онима који су своје животе уградили у темеље Републике Српске.

(БН ТВ)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Дудаковић

31.01.2015 17:58

5 Корпус је био Сила у оно вријеме

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГЛАВНИ ГРАД РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ СРПСКО САРАЈЕВО

31.01.2015 19:45

СЛАВА И ХВАЛА БОРЦИМА 5 Корпуса Војске Републике СРПСКЕ. А ЗИВИМА СВАКА ПОХВАЛА ЗА ОЦУВАЊЕ СЛАВНЕ РОМАНИЈЕ НАСИХ ПРЕДАКА. РОМАНИЈО ДА ТЕ НИЈЕ БИЛО СРПСКО БИ СЕ САЛОМИЛО КРИЛО. СРАМОТА ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ КОЈА НИЈЕ ДОСЛА НА ОБИЉЕЗАВАЊЕ РОМАНИЈСКОГ 5 КОРПУСА СЛАВНЕ РОМАНИЈЕ И ГЛАВНОГ ГРАДА СРПСКОГ САРАЈЕВА. СВАКА ЦАСТ И ПОХВАЛА ПРЕСЕДНИКА ЛУЦИЦА КОЈИ ЈЕ ОРГАНИЗОВАО ОСНИВАЊЕ РОМАНИЈСКОГ УДАРНОГ КОРПУСА СЛАВНЕ ВОЈСКЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гојко, Република Српска

01.02.2015 08:35

Нека Вам је вјечна слава и велико хвала што сте одбранили нашу једину Републику Српску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ССД. СЈЕДИЊЕЊЕ СРПСКЕ ДРЗАВЕ В.СРБИЈА

05.02.2015 17:08

ПЕТИ КОРПУС ВОЈСКЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ БИО СИЛА И ОСТАО ЗАПАМЦЕН У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ КАО УДАРНА ПЕСНИЦА НЕПРИЈТЕЉУ НАНЕВСИ МУ ОГРОМНЕ ГУБИТКЕ.СЛАВА И ЦАСТ СРПСКИМ ХЕРОЈИМА КОЈИ СУ УДАРНИЦКИ ДОЦЕКАЛИ И ЕЛИМИНИСАЛИ СВЕ НАМЕРЕ ПРОБОЈА НА ВРС КОЈА ЈЕ ЗА ПОНОС РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ И ГРАДЈАНА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ.

ОДГОВОРИТЕ