Obilježen dan Petog korpusa VRS

Služenjem parastosa u manastiru Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji i polaganjem vijenaca na vojničkom spomen-groblju „Mali Zejtinlik" u Sokocu, danas je obilježen dan Petog korpusa Vojske Republike Srpske.

Republika Srpska 31.01.2015 | 16:38
Obilježen dan Petog korpusa VRS

Obilježavanju 19 godina od formiranja ove jedinice prisustvovale su delegacije Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, grada Istočno Sarajevo, boračkih organizacija Sarajevsko-romanijske regije, kao i delegacija opštine Pale.

Peti korpus Vojske Republike Srpske formiran je 31. januara 1996. godine u Sokocu, kao nasljednik Sarajevsko-romanijskog korpusa iz vremena odbrambeno-otadžbinskog rata.

„U sastav Petog korpusa je ušao Sarajevsko-romanijski, Hercegovački i veliki dio Drinskog korpusa. Znamo da je, što se tiče Sarajevsko-romanijskog dijela, živote dalo preko 4000 boraca. Naša obaveza je da njih ne zaboravimo", ističe predsjednik Boračke organizacije Sarajevsko-romanijske regije Željko Lalić.

Borci Sarajevsko-romanijske regije koji su došli da odaju počast poginulim saborcima, još jednom su ukazali na težak status demobilisanih boraca, porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida.

„Sigurno da taj materijalni segment treba popravljati i nastojati da se obezbijede i ispoštuju prava koja su predviđena Zakonom o pravima boraca i na taj način napravimo satisfakciju, kako demobilisanim borcima tako i ostalim kategorijama. Svi mi u Republici Srpskoj, pogotovo sa ovog Sarajevsko-romanijskog područja, trebamo uvijek dolaziti na ovo mjesto, Mali Zejtinlik, da nas podsjeti na žrtvu naših saboraca i da nam to da snagu da istrajemo u očuvanju Republike Srpske, a očuvaćemo je samo ukoliko ove kategorije boraca dobiju status u društvu koji zaslužuju", smatra predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić.

Dan formiranja Petog korpusa bio je u kalendaru obilježavanja Vlade Republike Srpske. Međutim, kako kažu u Boračkoj organizaciji Sarajevsko-romanijske regije, resorno ministarstvo ni Vlada nisu ni ove, kao ni prošle godine našli načina da se ovaj datum obilježi. Shvatajući značaj ovog datuma, u Boračkoj organizaciji poručuju da će se svake godine sastajati kako bi odali počast onima koji su svoje živote ugradili u temelje Republike Srpske.

(BN TV)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Dudaković

31.01.2015 17:58

5 Korpus je bio Sila u ono vrijeme

ODGOVORITE
Name

GLAVNI GRAD REPUBLIKE SRPSKE SRPSKO SARAJEVO

31.01.2015 19:45

SLAVA I HVALA BORCIMA 5 Korpusa Vojske Republike SRPSKE. A ZIVIMA SVAKA POHVALA ZA OCUVANJE SLAVNE ROMANIJE NASIH PREDAKA. ROMANIJO DA TE NIJE BILO SRPSKO BI SE SALOMILO KRILO. SRAMOTA VLADE REPUBLIKE SRPSKE KOJA NIJE DOSLA NA OBILJEZAVANJE ROMANIJSKOG 5 KORPUSA SLAVNE ROMANIJE I GLAVNOG GRADA SRPSKOG SARAJEVA. SVAKA CAST I POHVALA PRESEDNIKA LUCICA KOJI JE ORGANIZOVAO OSNIVANJE ROMANIJSKOG UDARNOG KORPUSA SLAVNE VOJSKE REPUBLIKE SRPSKE.

ODGOVORITE
Name

Гојко, Република Српска

01.02.2015 08:35

Нека Вам је вјечна слава и велико хвала што сте одбранили нашу једину Републику Српску.

ODGOVORITE
Name

SSD. SJEDINJENJE SRPSKE DRZAVE V.SRBIJA

05.02.2015 17:08

PETI KORPUS VOJSKE REPUBLIKE SRPSKE BIO SILA I OSTAO ZAPAMCEN U REPUBLICI SRPSKOJ KAO UDARNA PESNICA NEPRIJTELJU NANEVSI MU OGROMNE GUBITKE.SLAVA I CAST SRPSKIM HEROJIMA KOJI SU UDARNICKI DOCEKALI I ELIMINISALI SVE NAMERE PROBOJA NA VRS KOJA JE ZA PONOS REPUBLIKE SRPSKE I GRADJANA REPUBLIKE SRPSKE.

ODGOVORITE