Жвака чува зубе

Ако желите да сачувате здраве зубе, жваћите жваке, али оне без шећера, или са вештачким заслађивачима попут ксилитола, сорбитола или манитола.

Здравље 30.01.2015 | 12:22
Жвака чува зубе

Ако желите да сачувате здраве зубе, жваћите жваке, али оне без шећера, или са вештачким заслађивачима попут ксилитола, сорбитола или манитола који не садрже глуциде, па самим тим не могу да изазову стварање каријеса.

Питате се како то жваке чувају зубе? Једноставно, подстичу лучење пљувачке и на тај начин поспешују чишћење и уклањање остатака хране и шећера који подстичу стварање зубног плака и каријеса.

Пљувачка неутралише киселину коју стварају бактерије у усној шупљини и у исто време повећава ниво калцијума и фосфата који, како је познато, јачају зубну глеђ. Осим тога, истраживања су показала да жваке после конзумирања слаткиша поспешују елиминисање шећера са површине зуба за 50 одсто!

С друге стране, клиничке студије су потврдиле да жвакање омиљених "гума" без шећера најмање 20 минута после јела може да помогне у превенцији каријеса. То међутим не значи да жвака може да замени редовну оралну хигијену: прање зуба ујутру и увече је обавезно!

Извор: Новости

Коментари / 0

Оставите коментар