Žvaka čuva zube

Ako želite da sačuvate zdrave zube, žvaćite žvake, ali one bez šećera, ili sa veštačkim zaslađivačima poput ksilitola, sorbitola ili manitola.

Zdravlje 30.01.2015 | 12:22
Žvaka čuva zube

Ako želite da sačuvate zdrave zube, žvaćite žvake, ali one bez šećera, ili sa veštačkim zaslađivačima poput ksilitola, sorbitola ili manitola koji ne sadrže glucide, pa samim tim ne mogu da izazovu stvaranje karijesa.

Pitate se kako to žvake čuvaju zube? Jednostavno, podstiču lučenje pljuvačke i na taj način pospešuju čišćenje i uklanjanje ostataka hrane i šećera koji podstiču stvaranje zubnog plaka i karijesa.

Pljuvačka neutrališe kiselinu koju stvaraju bakterije u usnoj šupljini i u isto vreme povećava nivo kalcijuma i fosfata koji, kako je poznato, jačaju zubnu gleđ. Osim toga, istraživanja su pokazala da žvake posle konzumiranja slatkiša pospešuju eliminisanje šećera sa površine zuba za 50 odsto!

S druge strane, kliničke studije su potvrdile da žvakanje omiljenih "guma" bez šećera najmanje 20 minuta posle jela može da pomogne u prevenciji karijesa. To međutim ne znači da žvaka može da zameni redovnu oralnu higijenu: pranje zuba ujutru i uveče je obavezno!

Izvor: Novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar