Рајчевић: Можемо издржати крах још двије мале банке

Агенција за осигурање депозита БиХ у свом Фонду има довољно средстава да истовремено покрије потенцијални крах најмање двије банке средње величине.

Република Српска 30.01.2015 | 08:32
Рајчевић: Можемо издржати крах још двије мале банке

Рекао је то Перица Рајчевић, директор Филијале Бањалука Агенције за осигурање депозита БиХ, и додао да Фонд и послије исплате осигураних депозита до 50.000 марака Бобар банке која је у ликвидацији има највећи коефицијент покрића у југоисточној Европи.

Међутим, он није могао рећи колики је износ средстава у том фонду, истичући да је то пословна тајна, као свугдје у свијету, те да те информације зна само ограничен број људи.

Са друге стране, Кемал Козарић, гувернер Централне банке БиХ, рекао је да се сваке године прописује премија од 0,3 одсто за свих 27 комерцијалних банака у БиХ, које уплаћују у Фонд за осигурање депозита, и у њему се новац прикупља годинама.

Он, такође, није желио говорити колика је снага тог фонда, али је упозорио да у њему има довољно новца да затвори "све депозите који су осигурани до 50.000 КМ, за мале банке које нису системски важне".

"Та средства се могу само у ту сврху користити, а она се инвестирају сваке године како би се остварили приходи на њима и повећала вриједност тог фонда", рекао је Козарић.

Он је изразио наду да ће случај са Бобар банком, у оквиру банкарског система у БиХ остати изолован, јер, како је казао, та банка није системски важна и не би требало да угрози систем.

"Ипак, она је један нови изазов и ситуација коју нисмо имали досад у БиХ", рекао је гувернер Централне банке БиХ.

Према његовим ријечима, већ двије године се ради на Бобар банци и на још неким банкама, и додао да све банке нису у истој кондицији, али није желио говорити о именима банака изражавајући увјерење да ипак не би требало да буде проблема у другим банкама.

Рајчевић је појаснио да се такви фондови никад међусобно не мјере по самој количини новца, него искључиво кроз нешто што се зове коефицијент покрића, а што у ствари представља ниво потенцијалне обавезе коју Фонд може да покрије.

"Што се тиче новца Фонда, ми у случају да он није довољан, имамо стендбај аранжман са ЕБРД-ом, гдје у сваком тренутку можемо повући 100 милиона марака, а на располагању нам стоји законска могућност расписивања ванредне премије ка банкама, те могућност задужења на тржишту обвезницама, на ино-тржишту", појаснио је Рајчевић.

Што се тиче системских банака, он је рекао да су оне, самим тим што су системске, под посебном пажњом државе, те да се чак ни у овој задњој свјетској кризи није дозволило нити десило да било која системска банка стихијски пропадне.

Иначе, исплата осигураних депозита Бобар банке у ликвидацији до 50.000 марака је у току, и према расположивим информацијама, исплаћено је више од осам хиљада депонената у износу већем од 60 милиона КМ.

Извор: Независне новине

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

ухххх

30.01.2015 08:07

То је тај страсни кадар СНСД-а Рајцевиц.Кад смо издрзали власт СНСД-а 9 година и опет гласали за робовласнике,ста су две банке.Пиххх

ОДГОВОРИТЕ
Name

банкомат

30.01.2015 08:57

Очито им је јасно да ће још банака отичи у стечај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опозиција

30.01.2015 08:57

А крах ИРБ ? Ма ј...ш милијарду ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Остаци без пара и посла

30.01.2015 09:13

Павловић Банка.БИБ .....а тек Нова....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Народ

30.01.2015 09:24

Не лажи , продајете имовину да би намирили депозите ,немате фенинга док вам не лијезу. паре Бобар групе..сви знамо..има ли онај дечко шта да једе...фукаре

ОДГОВОРИТЕ