СОС дјеци у БиХ путем интернета

Удружење грађана "Нова генерација", уз савјетодавну линију "плави телефон", ускоро уводи и е-маил савјетовање, чиме ће њихова помоћ бити доступна у цијелој БиХ.

Босна и Херцеговина 30.01.2015 | 07:58
СОС дјеци у БиХ путем интернета

"До сада смо били доступни само корисницима 'М:тела', а од 18. фебруара ћемо бити на располагању свој деци у БиХ која имају приступ интернету", потврдила је  Снежана Јонџа, координатор рада "плавог телефона", додајући да ову новину уводе због жеље да буду на дохват руке што већем броју дјеце, али и одраслих, те да им омогуће да и писменим путем потраже помоћ и добију одговор.

Истиче да је у току процес израде интернет странице "плавог телефона", која ће нудити могућност е-маил савјетовања. Ту ће, како најмлађи, тако и старија популација, моћи да потраже информације о различитим проблемима са којима се сусрећу.

Из Удружења уједно најављују да ће, с обзиром на то да имају доста позива изван радног времена, од 18. фебруара продужити рад линије за два сата, тако да ће "плави телефон" радити од девет до 17 часова, сваким радним даном.

На ту савјетодавну, анонимну и бесплатну линију за дјецу, која је у функцији од фебруара 2013, током прошле године је упућено 477 позива, од којих је 277 сервисирано, док је 200 било пропуштено због истека радног времена.

Званични подаци показују да "плави телефон" зову и дјеца и одрасли  подједнако, с тим да су од укупног броја позива на број 080 05 03 05 више од 130 упутила дјеца.

"Када кажемо деца, мислимо на све оне до 18 година. Они зову да потраже савет, да се консултују у вези с одређеним проблемима које имају или да пријаве насиље", прича Јонџа.
Пријаве насиља  

Од 277 запримљених позива током 2014, 24 су биле пријаве насиља.

"Драго нам је да деца имају довољно поверења у линију да назову и да пријаве насиље и да настављају да зову како би добили подршку током кризне ситуације у којој се налазе, јер ова линија управо и постоји да би пружила деци овакву врсту услуге", истакла је Јонџа.

Извор: Независне новине

Коментари / 0

Оставите коментар