Протест због франка у суботу

Грађани који имају кредите у швајцарским францима протестоваће у суботу, 31. јануара, испред зграде Народне банке Србије на Славији, у 12 часова, јер још није предложено системско решење за њихов проблем. Организатор је Удружење "Ефектива" које у свом саопштењу наводи да су сада рате зајмова у францима 2,5 пута веће него када су одобрени, као и да је увећана и главница позајмице.

Србија 29.01.2015 | 21:53
Протест због франка у суботу

По оцени тог удружења, решење за лакшу отплату око 20.000 кредита, колико их је у Србији одобрено у францима, не задире у џепове пореских обвезника Србије, нити се траже било какве државне дотације, већ треба да буде резултат договора банке и клијента, уз посредовање државе.

"Решење овог проблема може зауставити или бар смањити неке негативне процесе у друштву, а може помоћи расту потрошње и повећању наплаћених пореза. С друге стране, незаинтересованост државе може проузроковати ланчане проблеме, а то су пад потрошње, смањивање наплаћених пореза, пад цена некретнина као и повећање незапослености", истиче "Ефектива".

Указано је да би за државу био трошак уколико би преко Националне корпорације за осигурање стамбених кредита морала да исплаћује банкама субвенције у случају активирања великог броја хипотека на кредите у францима.

"У решавању проблема ненаплативих кредита биће примењена најисплативија решења која најмање коштају пореске обвезнике, а излаз не треба да тражи само Народна банка Србије, већ ту има посла и за Удружење банака, Европску банку за обнову и развој (ЕБРД), пословне банке..."

Ово је рекла Јоргованка Табаковић, гувернер НБС, на представљању извештаја Европске банке за обнову и развој о транзицији и навела да ће се у тражењу решења за лоше кредите настојати да држава у финансијском смислу буде што је могуће више искључена.

"Кад је реч о могућности продаје ненаплативих кредита, све опције су у игри, али се та могућност односи пре свега на кредите фирми", рекла је Табаковић.

"Морамо водити рачуна да на секундарном тржишту, односно на продаји не могу да се нађу кредити грађана јер они морају унапред да рачунају са својом судбином".

Гувернерка је навела да НБС није једина која треба да се бави решавањем тог проблема већ је потребно да на томе раде и Удружење банака Србије, банке појединачно, ЕБРД, између осталих, али и друге међународне финансијске институције са којима се месецима раговара о различитим приступима за решавање тог проблема.

Упитана да ли грађанима који су задужени у еврима може да се деси да западну у сличан проблем који имају они задужени у швајцарским францима, она је рекла "свима нам је проблем тежак живот у непредвидивим околностима, на које не можемо да утичемо, а морамо да их решавамо".

"Немају проблем само корисници кредита у францима него и они који су изгубили посао, те ми немамо ни инвестиција нити производне капацитете", додала је Табаковић приметивши да ће "све бити решено кад буде било више посла".

Она је подсетила ће НБС изнети препоруке за решење проблема кредита у францима након састанка с представницима банкарског сектора који је планиран за понедељак.

Трећи дан заредом швајцарски франак је у паду. Наиме, после раста изнад 124 динара, сада је на нивоу од 120 динара. Ипак, то је и даље раст од готово 20 одсто, за само 13 дана.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 0

Оставите коментар