Protest zbog franka u subotu

Građani koji imaju kredite u švajcarskim francima protestovaće u subotu, 31. januara, ispred zgrade Narodne banke Srbije na Slaviji, u 12 časova, jer još nije predloženo sistemsko rešenje za njihov problem. Organizator je Udruženje "Efektiva" koje u svom saopštenju navodi da su sada rate zajmova u francima 2,5 puta veće nego kada su odobreni, kao i da je uvećana i glavnica pozajmice.

Srbija 29.01.2015 | 21:53
Protest zbog franka u subotu

Po oceni tog udruženja, rešenje za lakšu otplatu oko 20.000 kredita, koliko ih je u Srbiji odobreno u francima, ne zadire u džepove poreskih obveznika Srbije, niti se traže bilo kakve državne dotacije, već treba da bude rezultat dogovora banke i klijenta, uz posredovanje države.

"Rešenje ovog problema može zaustaviti ili bar smanjiti neke negativne procese u društvu, a može pomoći rastu potrošnje i povećanju naplaćenih poreza. S druge strane, nezainteresovanost države može prouzrokovati lančane probleme, a to su pad potrošnje, smanjivanje naplaćenih poreza, pad cena nekretnina kao i povećanje nezaposlenosti", ističe "Efektiva".

Ukazano je da bi za državu bio trošak ukoliko bi preko Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita morala da isplaćuje bankama subvencije u slučaju aktiviranja velikog broja hipoteka na kredite u francima.

"U rešavanju problema nenaplativih kredita biće primenjena najisplativija rešenja koja najmanje koštaju poreske obveznike, a izlaz ne treba da traži samo Narodna banka Srbije, već tu ima posla i za Udruženje banaka, Evropsku banku za obnovu i razvoj (EBRD), poslovne banke..."

Ovo je rekla Jorgovanka Tabaković, guverner NBS, na predstavljanju izveštaja Evropske banke za obnovu i razvoj o tranziciji i navela da će se u traženju rešenja za loše kredite nastojati da država u finansijskom smislu bude što je moguće više isključena.

"Kad je reč o mogućnosti prodaje nenaplativih kredita, sve opcije su u igri, ali se ta mogućnost odnosi pre svega na kredite firmi", rekla je Tabaković.

"Moramo voditi računa da na sekundarnom tržištu, odnosno na prodaji ne mogu da se nađu krediti građana jer oni moraju unapred da računaju sa svojom sudbinom".

Guvernerka je navela da NBS nije jedina koja treba da se bavi rešavanjem tog problema već je potrebno da na tome rade i Udruženje banaka Srbije, banke pojedinačno, EBRD, između ostalih, ali i druge međunarodne finansijske institucije sa kojima se mesecima ragovara o različitim pristupima za rešavanje tog problema.

Upitana da li građanima koji su zaduženi u evrima može da se desi da zapadnu u sličan problem koji imaju oni zaduženi u švajcarskim francima, ona je rekla "svima nam je problem težak život u nepredvidivim okolnostima, na koje ne možemo da utičemo, a moramo da ih rešavamo".

"Nemaju problem samo korisnici kredita u francima nego i oni koji su izgubili posao, te mi nemamo ni investicija niti proizvodne kapacitete", dodala je Tabaković primetivši da će "sve biti rešeno kad bude bilo više posla".

Ona je podsetila će NBS izneti preporuke za rešenje problema kredita u francima nakon sastanka s predstavnicima bankarskog sektora koji je planiran za ponedeljak.

Treći dan zaredom švajcarski franak je u padu. Naime, posle rasta iznad 124 dinara, sada je na nivou od 120 dinara. Ipak, to je i dalje rast od gotovo 20 odsto, za samo 13 dana.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar