Босић: "СНСД ако није у фотељи, онда ће све учинити да исту уништи"

Вијеће народа Парламентарне скупштине БиХ данас је одржало конститутивну сједницу на којој су делегати прихватили мандате, положили заклетву, формирали клубове народа и изабрали предсједавајуће клубова, али нису изабрали руководсво вијећа. Сједница је прекинута, а наставак заказан за 15 дана.

Босна и Херцеговина 29.01.2015 | 18:00
Босић: "СНСД ако није у фотељи, онда ће све учинити да исту уништи"

Доњи дом Парламентарне скупштине БиХ, Представничко вијеће и данас је радило у крњем саставу јер су посланици СНСД-а поново напустили сједницу незадовољни што нико осим них није подржао захтјев за смјену Шефика Џаферовића са мјеста предсједавајућег Представничког вијећа.

Шефик Џаферовић не може бити предсједавајући Представничког вијећа јер је, тврде у СНСД-у, прикривао ратне злочине почињене над Србима, за шта доказе има још увијек актуелни потпредсједник Федерације БиХ Мирсад Кебо.

,,Ми из СНСД-а, не желећи никоме да пресудимо, желимо да у Парламенту БиХ отворимо дијалог о политичкој одговорности'', образлажио је одлуку о напуштању сједнице шеф Клуба посланика СНСД-а Сташа Кошарац.

Прозвани Шефик Џаферовић сматра да СНСД злоупотребљава Представничко вијеће и додаје:

,,Ако посланици примају плату морају извршавати своје обавезе. Парламент ће морати да размотри питање новчаних казни за оне који се понашају на овај начин.''

Из СДС-а поручују да ако је неко на било који начин умијешан у ратни злочин траже од правосудних институција истрагу и казну. Посланике СНСД-а подсјећају да је њихов посланик Никола Шпирич, и још увијек актуелни министар финасија у Савјету министара БиХ, повећао буџет Тужилаштва БиХ и омогућио запошљавање 13 нових тужилаца .

,,Зар ни један од тих нових тужилаца не може да се бави процесуирањем злочина почињеним над Србима'', питају у СДС-у и упозоравају да су напуштањем сједнице посланици СНСД-а практично укинули ентитетски механизам гласања и омогућили да се усвоји закон којим се додатно повећавају примања судија и тужилаца.

,,То није заштита интереса Републике Српске и њених грађана'', кажу у СДС-у, а предсједник СДС-а и замјеник предсједавајућег Представничког вијећа Младен Босић додаје:

,,То што они раде је нека врста политиканства на основу чега желе да изврше притисак да се не формира нова власт у БиХ. Они сматрају да не треба ништа да функционише ако они нису у фотељама и на власти''.

Једна од фотеља на коју СНСД рачуна је и она у Колегију Вијећа народа у којој себе види Небојша Радмановић, иако СНСД није дио парламентарне већине на нивоу БиХ.

Руководство Вијећа народа није изабрано јер је клуб Бошњака затражио одгађање сједнице за 15 дана званично због додатних консултација коалиционих партнера.

Незванично ХДЗ БиХ поново игра двоструку игру и покушава СНСД да убаци у парламентарну већину.

,,У политичком смислу постоји повезаност свега тога и вјероватно су због тога затражене додатне консултације'', истиче Халид Гењац, делегат Бошњака у Вијећу народа Парламентарне Скупштине БиХ.

На питање да ли ће ХДЗ БиХ при избору српског кандидата за члана Колегија Вијећа народа подржати СНСД-ов или СДС-ов приједлог Бариша Чолак, највероватније хрватски члан Колегија одговара:

,,О томе ћемо се изјаснити оног тренутка када за то дође вријеме.''

У СНСД-у тврде да у клубу Срба нема проблема и да су били спремни на наставак сједнице.

Средоје Новић, шеф Клуба делегата Срба, на питање да ли може рећи ко је српски кандидат за члана колегија одговара:

,,Ми смо били спемни али вам не могу рећи.''

Српски делегат из реда СДС-а Огњен Тадић сматра да у БиХ и даље владају сложени политички услови и поручује:

,,Сумњам да грађани из сва три конститутивна народа у Републици Српској и Федерацији БиХ имају више стрпљења за ову ситуацију. Мислим да су они који су данас тражили одгађање сједнице покушали да онемогуће блокаду ефикасног рада и зато смо, мој колега Бабаљ и ја, подржали одлагање јер боље је сачекати седам дана него донијети одлуку која би могла бити проблем наредне четири године."

Сједница Вијећа народа требала би бити настављена за 15 дана. Док се не изабере руководство, предсједавајући и два замјеника, Вијећем ће предсједавати најстарији делегат, 68-годишњи Средоје Новић.

БН ТВ

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

сирогојно

29.01.2015 17:05

Мозе фотеља, ал она затворска без тапацирунга...

ОДГОВОРИТЕ
Name

клипантропи назад на радне задатке чувања оваца

29.01.2015 17:20

СНСД посланици се баве политикарењем скупљајући јефтине поене, код далабусана који на то падају. Користе све да развале власт на државном нивоу зато што нису ни дио те власти. Неће ускоро бити ни дио власти на ентитетском нивоу. Они треба да иду кући чувати козе и овце. Од оваца са ливаде су и дошли у град да се баве политиком.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

29.01.2015 17:24

Треба бити цивилизован да би сједио у фотељи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан Трн

29.01.2015 17:25

Г.Босицу, ми са стране то све видимо.Подцјењују интелигенцију својих градјана ови из СНСД-а.Само ви радите свој посао.Ако урадите добру ствар за овај народ све прице Милорада и осталих це пасти у воду.А њихова странка распасти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

недјо2

29.01.2015 17:27

Није ми зена крива али кад видим ову Макјиц немам напретка, ако је то политицарка ја сам доктор наука.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ми сами

29.01.2015 17:28

Какав тандем Тадиц - Бабаљ!!! Јаца два лика из РС нису били у том вијецу. А упоредите неког од њих двојице и Радмановица. Будоцност и прослост... Ја бирам будуцност увјек...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

29.01.2015 17:34

БЕЗ ПРОТЕСТА НИШТА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗЕ СДС

29.01.2015 17:50

Па нек и Савез за промјене "врати истом мјером" у Народној Скупштини РС?! Зашто да они играју непоштено, а Савез за промјене поштено?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

САША

29.01.2015 17:52

КО ЈЕ УБИО МИЛАНА ВУКЕЛИЋА?

ОДГОВОРИТЕ
Name

миломир

29.01.2015 18:13

Ако је ово кадар који води БиХ онда смо ми и добро просли

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ СИРОГОЈНО

29.01.2015 18:15

ТУ ЗАТВОРСКУ ФОТЕЉУ СПОМИЊЕТЕ 10 ГОДИНА А ЈА НЕ ВИДИМ ДА ЈЕ НЕКО ИЗ СНСДа СЈЕО У ЊУ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

војин папаниколау

29.01.2015 18:41

Како лијеп капутиц има ова љепотица Мајкиц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хуманист

29.01.2015 18:41

Босићу ти би све урадио да би сјео у фотељу,што показујеш својим нападима на СНСД,јер је то сада тренд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

29.01.2015 18:57

Па видите да вам је и Новаковиц био уздрзан и ова вецина бице на испиту мој Босицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

посјетилац

29.01.2015 19:17

бабаљ је јак само кад не спава на сједницама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

29.01.2015 19:32

СНСД-ов потрчко и саучесник у криминалу гледа како ће на било који начин убацити СНСД у влас да би их спасио пропасти, а Богами многих и затвора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Колективни харакири

29.01.2015 19:34

Ста је ово брацо мила? Премијерка је ЗељКиМун, посланица у Парламенту БиХ МајКичКа. Предсједник ентитета је ДоДицк. Фали јос Фреди Кругер да употпунимо ово насе коло среце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тихи

29.01.2015 19:34

Сви сте ви исти.Све би дали за фотељу.И позиција и опозиција.Срам вас било,ви сте скуп неписмених идиота

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гузоња

29.01.2015 20:27

Косарац-легендарно.... Зелимо да отворимо дијалог о политицкој одговорности.... Зато сте одбили да се истрази афера два.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гузоња

29.01.2015 20:35

Клосарац,легенда....зелимо да отворимо блах блах,политицка одговорност,блах бла. А одбили сте приједлог за истрагу око два папка на скупстини рс,а ? Интересантно како се сјетите одговорности само кад вама одговара. Еј,поздрави Успут поздрави колегу из странке Зорана,сефа изборног стаба снсд који је био у ЗЕНГАМА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

29.01.2015 20:39

Те фотеље би саме одрадиле исто колико и ви политичари, кад вас политичара не би било у њима. Дакле идите сви кући и не долазите више без разлога прљати тепихе и те фотеља јер чистачице онда морају да чисте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брод

29.01.2015 21:26

Николу Шпирића пошаљите код нас у Брод има мало царинског терминала па ће некако да преживи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нм

29.01.2015 22:10

Оцито је на сцени договор додик-цовиц који покусавају на свим могуцим мјестима убацити кртицу која це блокирати,уцјењивати,опструирати и сл.цовиц је свјестан да сда несмије направити ниста у федерацији без њега као тобозњег заститника хрватског питања а он то користи да свог пријатеља на све нацине увуце у сему како на дрзавном тако и на федералном нивоу.питање је само ста баја даје за протууслугу-посавину мозда?

ОДГОВОРИТЕ
Name

киншаса

29.01.2015 22:13

А шта нам је са Цвјетковићем и оним надридиректором УИО, заборавио сам како се зове, ах да Чаушевићем? јел готов роман о томе колико су покрали у УИО?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГЛАВНИ ГРАД РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ СРПСКО САРАЈЕВО

30.01.2015 21:11

СЛЕДЕЦА ФОТЕЉА МИЛОРАДА ДОДИКА ЈЕ ОНА ЗАТВОРСКА КОЈУ НЕЦЕ ДУГО НАПУСТИТИ. БОЉУ ВИСЕ НЕЦЕ НИ ДОБИТИ ЈЕР ЈЕ ДОТЕРАО ДНО ДО ДНА. СА БАГРОМ ЦРВЕНОМ И КУМОВИМА. САДА ТРЦКАРА ЗА САВЕЗОМ ЗА ПРОМЈЕНЕ КО ТРИНЕСТО ПРАСЕ НЕБИЛИ СЕ ДОГРАБИО ФОТЕЉЕ НА НИВОУ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ АЛИ БАЈА МАЛО МОРГЕН ДАНКЕ.

ОДГОВОРИТЕ