Данас сахрана Кемала Монтена

Великан музичке сцене у БиХ, на коју је својим дјелом и јединственим гласом оставио вјечни траг, Кемал Монтено биће сахрањен данас у Алеји великана на Градском гробљу Баре у родном Сарајеву.

Босна и Херцеговина 28.01.2015 | 09:18
Данас сахрана Кемала Монтена

Претходно ће у Народном позоришту у 12 сати бити одржана комеморација, док ће сахрана услиједити у 14.30.

Кемал Монтено вјечни ће починак наћи у дијелу Алеје великана гдје је укопан бивши градоначелник Сарајева Угљеша Узелац, те бивши функционер СФРЈ Тодо Куртовић.

Како је раније изјавио министар културе и спорта Кантона Сарајево Ивица Шарић, намјера је била укопати га поред мјеста гдје су сахрањени Даворин Поповић и Мирза Делибашић Кинђе, али, нажалост, простора тамо више није било. 

Легендарни сарајевски кантаутор преминуо је прије седам дана у Загребу у 67. години живота.

Монтено је рођен 1948. у Сарајеву, гдје у другој половини 1960-их година почиње своју веома богату и успјешну каријеру и то наступом на фестивалу "Ваш шлагер сезоне" 1967.

Отад је миљеник фестивалске публике у Сарајеву, гдје редовно односи прве награде као извођач, аутор музике и аутор текста.

За "Шлагер сезоне" настале су неке од његових најљепших шансона, а крајем 1970-их овдје су изведене и његове најљепше пјесме граду и БиХ, својеврсне химне "Сарајево, љубави моја" (1976) и "Земљо моја" (1977).

Монтена је одликовао посебан лирски, романтичарски музички израз, у којем су на јединствен начин обједињени мотиви севдалинке с медитеранским шармом италијанске канцоне. 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Јулио

28.01.2015 09:01

Заједно смо расли граде ја и ти ...

ОДГОВОРИТЕ