БиХ најгора у регији по економској слободи

БиХ се налази на 97. мјесту листе земаља рангираних по економским слободама коју сваке године објављује утицајна фондација “Херитаге”.

Босна и Херцеговина 28.01.2015 | 08:22
БиХ најгора у регији по економској слободи

Иако то представља побољшање за 4 позиције у односу на прошлу годину, БиХ се још налази далеко испод европског просјека. 

Тако рангирана, БиХ је по економским слободама, између Монголије и Фиџија.

Босна и Херцеговина је заузела 38. од 43 земље у регији Европа, и њен је резултат испод глобалних и регионалних просјека.

 У сажетку се наводи како су у протеклих пет година, економске слободе Босне и Херцеговине порасле су за 1.5 бодова, достижуући свој највиши рекорд икада.

„Реформе су довеле до побољшања у половини од укупно 10 фактора, укључујући владине буџете и радничке, монетарне и трговинске слободе, са нарочито значајних додатних 12 поена за слободу од корупције” наводи се на сајту фондације Херитаге.

„Босни и Херцеговини су потребне дубље структурне и институционалне реформе.  Посебно је потребно искоријенити корупцију, која би гарантовала независност правосуђа, те досљедно поштовати власничка права која су од виталног значаја за напредак земље ка вишем нивоу економских слобода и просперитета” стоји у тексту.
Подсјетимо, земље су рангиране на сљедећи начин:

Преко 80 бодова - економски слободне

Од 70 до 80 бодова - углавном економски слободне

Од 60 до 70 бодова - економски умјерено слободне

Од 50 до 60 бодова - углавном економски неслободне 

Мање од 50 бодова - економски репресивне

Хрватска је 81. земља на свијету те 35. земља у регији (Европи) по критеријима економских слобода наведених у Индексу економских слобода за 2015. годину. Хрватска је, како наводи портал Индеx.хр остварила 61,5 бодова, што је сврстава у економски умјерено слободне земље.

Србија је у оовогодишњем Индексу остварила 60 бодова те је напредовала из категорије "углавном економски неслободне" у категорију "економски умјерено слободне" земље.

Словенија има 60 бодова.

Црна Гора и Албанија су остварила 64.7, односно 65.7 бодова.

Индекс економских слобода заједнички издају фондација Херитаге и Тхе Wалл Стреет Јоурнал.

Индекс процјењује развој економске политике 186 земаља у шест регија широм свијета.

Индекс економских слобода је тако свијет подијелио на 6 регија: Сјеверну Америку, Блиски исток и сјеверну Африку, Јужну и централну Америку/Карибе, Азију-Пацифик, Европу и Супсахарску Африку.

Извор: Бука 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Радован

28.01.2015 07:27

Народе поправљамо се, хвала Баји, гласајте поново за њега, поправицемо се још, видите бољи смо од Тунгузије, Монголије....

ОДГОВОРИТЕ
Name

градјанин

28.01.2015 07:43

Тузилаштва на свим нивоима БиХ у РС треба да отворе истраге против политичара који су доносили наопаке економске законе и тиме од ове државе направили афричку бабана републику,прћију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опозиција

28.01.2015 08:01

Цуди ме бас .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Узалудни инвеститор

28.01.2015 08:35

Не знам да ли се при прављењу ове ранг листе узима у онзир КОРУПЦИЈА. Ако узима онда смо ми убједљиво најгори, не само у регији. У БИХ СЕ НИ ЈЕДАН ОЗБИЉНИЈИ ПОСАО НЕ МОЗЕ ЗАВРСИТИ БЕЗ КОРУПЦИЈЕ - ПОДКУПЉИВАЊА ПОЛИТИЦАРА. Бар тако се прица. И зато ја цекам боља времена ако икада додју.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xy

28.01.2015 08:59

Па овдје послодавац није обавезан да плаћа ни плату, ни здравствено, ни пензијско, још само да их ослободе пореза...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

28.01.2015 09:29

Ма лазу ови Додик и Зељкица умријесе радеци да нам буде горе.

ОДГОВОРИТЕ