Шаровић: Ово је година великих ломова

Потпредседник СДС-а Мирко Шаровић, будући министар економских односа БиХ, о Влади РС, привреди, сарадњи са Србијом каже: Биће кризе власти у РС јер су "мали" узели велики део колача.

Босна и Херцеговина 27.01.2015 | 20:02
Шаровић: Ово је година великих ломова

За БиХ ће ово бити економски тешка, готово драматична година, пуна изазова. Први задатак је формирање Савета министара БиХ. Очекујем да већ у фебруару ова институција буде формирана и почне с радом, јер нам у противном следи блокада реформи, каже за "Новости" Мирко Шаровић, потпредседник СДС, бивши председник Републике Српске и будући министар економских односа и спољне трговине БиХ.

Економска ситуација у целом региону је веома лоша, а у БиХ је најгора у региону. Перспектива није сјајна. Много је кључних питања пред Саветом министара БиХ и владама ентитета - каже Шаровић и додаје да ће се СДС, као део извршне власти БиХ, борити за економски развој.
На питање шта је кључно за економски напредак БиХ.

Дефинитивно је потребна већа подршка домаћим произвођачима. Одговорност је на свим структурама власти у целој БиХ. Кључна мера је да се омогући извоз у ЕУ. То ће се постићи подизањем стандарда и подстицајима за домаће произвођаче који су изван просека у региону. Такође, морамо пољопривредницима омогућити плавог дизела за пуни капацитет. Спречити прекомерни увоз у БиХ, који гуши домаћу производњу. Елиминисати увознике који продају производе по неприхватљивим ценама и развити свест о куповини домаћих производа.

Упитан да прокоментарише како унапредити економску сарадњу са Србијом, Шаровић истиче да БиХ мора да конкретизује сарадњу са Србијом. Можемо заједнички наступати на иностраним тржиштима. БиХ мора искористи добре односе са Србијом како би заједнички наступале на тржишту Кине, Русије, Турске и земаља арапског света. Велика шанса у сарадњи са Србијом је пољопривредна и аутомобилска индустрији.

Ова власт у РС је и стара и нова. Заиста не видим да ће се у економском смислу нешто покренути набоље. Владајућа структура преписује економску политику и исте фразе о питањима кључним за напредак Српске. Нажалост, актуелна власт мисли да РС иде у добром правцу када је у питању економија, а то је погрешно. РС су потребне драматичне промене по питању економије. Изабрана влада није тог капацитета. Нисам оптимиста кад је реч о раду нове владе.

Шаровић је скептичан по питању опстанка нове владе. На питање да ли нова влада РС може дочекати и наредну годину, он каже да је то тешко могуће јер ће у овој години бити великих ломова пошто Влада није понудила ништа ново. Нисам оптимиста. Миислим да је реално да имамо кризу власти у Српској ове године јер је ова влада састављена у интересном смислу, и мале странке су узеле велики колач власти, док је СНСД значајно ослабио. Скупштинска већина је климава и зависиће од уступака малим странкама у коалицији. То је лоша основа за квалитетно владање, а камоли за реформе и тешко да таква власт може изнети било какве реформе.

- Нико више ни из међународних кругова ни унутар БиХ не доводи у питање опстанак Српске. Она је прихваћена као реалност и то је велика победа свих нас који смо учествовали у њеном оснивању и грађењу. Али, будућност и стабилност се морају градити економским напретком. Актуелна власт није посветила довољно пажње економском јачању РС и то је константан проблем - закључује Шаровић.

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

снс

27.01.2015 19:10

година ПАПКАРА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симе

27.01.2015 20:08

Само ти министре настави да радиш као што си радио док те банда није смијенила ..... па ће надам се бити боље барем с те стране!

ОДГОВОРИТЕ
Name

истоцно сарајево

27.01.2015 20:33

Даће Бог па ћеш се ти више питати! Прави човјек за неку руководећу функцију. То је доказао водјењем министарства док га лопови нису смијенили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми сами

27.01.2015 20:51

Рекао сам ја пре годину дана Кошарцу,на овим порталу, да је боље да буде човјек и не дирају Шаровића и Тадића.Да их нису дирали и сад би били заједно у Савјет министара.Џаба будалама говорити.Дража му би фотеља од Тадића.Малиша се заруменио јер је добио и он фотељу.Нико од вас не мисли о дану после.И сад вам кажем да ће Миле бити ухапшен,а ви полтрончићи и мали мишићи ћете се крити у мишију рупу.Колико је људи кивно на вас нисте ни свјесни.Само напред Миркане и развали увознички лоби.

ОДГОВОРИТЕ
Name

само

27.01.2015 20:52

ми је драго у свему што све више има оних који се кају за оно везање застава . нај боље окренути се Србији , а преко ње имати и тржиште и добре односе са православним , арапским свјетом , турском и кином . МА НЕЋЕ НАС НИ ЗАПАД НИ ЕУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Покојна Милева

27.01.2015 20:55

Ево баба казе да је Тито има пса који се звао Реx а Додик Зеx....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ми сами

27.01.2015 21:45

рекао Кошарцу на овом порталу!!!!??? Шта је с тобом човјече? И шта ти је Кошарац одговорио?

ОДГОВОРИТЕ
Name

валтер

27.01.2015 21:56

Господине Шаровићу, не бих вам био у кожи нема тих пара , ја мислим да ви нисте ни свијесни шта вас очекује кад дођете на власт , земља која је уништена и опљачкана , прво на нивоу БиХ па онда на нивоу ентитета , јер ови телетабиси су били обузети личним интересима а не добробити овог народа , нек вам је бог у помоћи , требаће вам, немам дилеме !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ми сами

27.01.2015 21:59

Кошарац ти си? Ма ништа брате ниси одговорио. Гурали сте своје па вас СДС почистио.А тек ћеш видјети у стварности како то изгледа кад будеш неко а онда те сви пљују и шутају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕАЛАН

28.01.2015 01:08

Пази, ми прицамо о извозу у Кину. Цега? Па Кина производи све јефтиније него вецина земаља. Засто не искористимо водне ресурсе и направимо, нпр. 300 малих хидроелектрана. Од тога би могла да зиви цијела РС. Али не. Ми висе волимо да тиме тргујемо, спекулисемо, муљамо. Такав смо ми народа. Односно наси политицари. Дају концесије сами себи а нису у стању ни један ексер да закуцају. Туга. Коме смо дали руднике. Коме смо дали концесије на хидропотенцијал? Нас колективно треба разапети ко Исуса. Нисмо способни да зивимо, јер бирамо КРИМИНАЛЦЕ и омогуцавамо да се преко ледја НАРОДА БОГАТЕ. Људи, кад цете се висе опаметити. НИКАД. Е па нека вам је са срецом у васем мраку.

ОДГОВОРИТЕ