Сјећање на хероја

На данашњи дан 1993. године у Требињу, свом родном граду, погнуо је Срђан Алексић док је од припадника Војске Републике Српске спашавао свог суграђанина Бошњака Алана Главовића.

Република Српска 27.01.2015 | 11:47
Сјећање на хероја

Срђан је постао херој и тај његов племенити чин никада неће бити заборављен.

Срђан је имао 27 година када је убијен. Младић је био глумац аматер и јуниорски рекордер у пливању.

Тога дана Срђан се сам супротставио четворици наоружаних припадника Војске Републике Српске који су тукли Главовића, иначе, Срђановог комшију. Срђан му је прискочио у помоћ и том приликом је задобио повреде од којих је пао у кому, а потом и премину.

Срђанов отац Раде Алексић стално поручује да поступак његово сина није био херојски већ људски чин и да би тако требало да поступи сваки човјек. У читуљи прије 21 годину написао је једноставно:"Умро је вршећи своју људску дужност".

"Није Срђан јунак, него ви, који то поштујете, који сте Срђана усвојили и пригрлили", казао је Раде Алексић јуче у Подгорици гдје је посађено дрво у част његовом сину.

Раде је истакао да жели да млади људи праве Срђанове кораке и да не причају и не размишљају о подјелама.

"За мене постоји само човјек, све је друго варка", казао је Раде Алексић.

Један од четворице нападача погинуо је на ратишту, док су остала тројица осуђени на по двије године и четири мјесеца затвора.

Ален Главовић, младић којег је Срђан бранио својим животом, данас живи у Шведској. Ален је ожењен и има двоје дјеце. Сваке године посјети Требиње, Срђанов гроб и његовог оца, јер, како каже, не заборавља нити ће икада моћи заборавити племенити чин свог пријатеља.

Одборници Скупштине Београда одлучили су да Срђаново име носи једна улица у Новом Београду, а на иницијативу Сузане Милосављевић Илић, која је 11. фебруара послала захтјев и петицију Комисији за именовања улица и тргова.

У фебруару 2012. године тадашњи предсједник Републике Србије, Борис Тадић, постхумно је Алексића одликовао Златном медаљом "Милош Обилић" за показану храброст и дјело посебног јунаштва.

Постхумно му је додјељена Повеља Хелсиншког комитета за људска права у Босни и Херцеговини.

Храбри младић племенитог срца добио је своју улицу у Сарајеву, а пролаз у Новом Саду у Змај-Јовиној улици назван је по њему. Такође, ту је постављена и спомен-плоча у његову част. Пролаз који носи име Срђана Алексића постоји и у Панчеву.

Форум Бошњака Црне Горе је предложио, Влада Црне Горе је дала позитивно мишљење, а Скупштина Главног Града је донијела одлуку да се нови булевар назове Срђановим именом. Табла са Срђановим именом постављена је 11. јула прошле године, на Дан сјећања на жртве ратова вођених на простору бивше СФРЈ у периоду 1991 - 2001. године.

 

 

Коментари / 35

Оставите коментар
Name

ацо

27.01.2015 11:01

Ех да је било висе Срђана свима би нам било боље,велико хвала за овог хероја

ОДГОВОРИТЕ
Name

јаро

27.01.2015 11:01

Слава му! Није ми јасно како се његово име не заштити, него неки користе његово име да би дали награду Драгану Бурсаћу који није ни изблиза урадио нешто достојно Срђановог чина!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тамо Далеко Бреее

27.01.2015 11:05

Срце хероја заувек зиви не могу да га убију. Срце хероја куца вецно само за мир и добре људе. Ова је земља радјала децу сто имају срце и дусу. Срце хероја куца гласно, гласно као гром. Тамо где су хероји пали наси су домови. Сваки је метар домовина моја. Нека Срдјан у миру поцива а легенда нека вецно зиви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СВИНГА

27.01.2015 11:05

ПОЗИВАМ СВЕ КОМЕНТАТОРЕ ДА СВАКО НА СВОЈ НАЦИН И КАКО ДОЛИКУЈЕ ОДА ПОЦАСТ ОВОМ ПЛЕМЕНИТОМ ЦОВЈЕКУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈМО

27.01.2015 11:14

Нека се Бог смилује овој дуси подари му вијецни рај.Мало је оваквих људи,али се надам за будуцност да це их бити висе.Цовијек не мозе бити свако,док нецовијек мозе!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хвала Срдане

27.01.2015 11:36

Хвала Срдјане...Спасио си један зивот...А као да си спасио цитаво цовјецанство...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кустурић Јован

27.01.2015 11:44

Хуманиста,херој,људскара,светац...је овај Човјек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

грацаница

27.01.2015 11:45

Сваки град не у Босни , него у бившој СФРЈ требао би да има барем по једну улицу названу по њему и сличним као њему . А не као ове сто их тренутно имамо .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГЛАВНИ ГРАД РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ СРПСКО САРАЈЕВО

27.01.2015 11:46

СЛАВА НАЈ МЛАДЈЕМ ХЕРОЈУ СРДЈАНУ КОЈИЈЕ УГРАДИЈО ЗИВОТ У ТЕМЕЉЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ.СВЕМОЗЕ НЕПРИЈАТЕЉ УБИТИ АСЦЕ ИДУСУ НЕМОГУ.СЛАВА СРДЈАНУ И СВИМ СРПСКИМ ХЕРОЈИМА КОЈИ ПАДОСЕ БРАНЕЦИ КУЦНЕ ПРАГОВЕ ОД ПОМАНИТАЛИХ КОМСИЈА УСТАСА И БАЛИСТА.СЛАВАМУ И ВЕЦНА ХВАЛА ЗАСВЕСТОЈЕ ДОПРИНЕО УОЦУВАЊУ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ И НАСИХ ВЕКОВНИХ ОГЊИСТА СЛАВАТИ СРДЈАНЕ УМИРУ ПОЦИВАЈ ХЕРОЈСКИ ЗИВОТ ДАО ЗА НАСУ СВЕТУ ОТАДЗБИНУ ДАСЕ НЕЗАБОРАВИ НИЈЕДАН БОРАЦ НИЈЕДАН ХЕРОЈ КОЈИЈЕ ПАО ЗА СВЕТСАВСКУ ОТАДЗБИНУ НАСИХ ПРЕДАКА.СЛАВАМУ ВЕЦНО ЦЕМО ПАМТИТИ ЗБОГ КОГАСИ ДАО ЗИВОТ НЕМОЗЕМО ЗАБОРАВИТИ НИОПРОСТИ .СЛАВАМУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

27.01.2015 11:53

Камо среће да је више људи из сва три народа у себи могло пронаћи једног Срђана. Ово је и доказ какво је богатство имати доброг комшију

ОДГОВОРИТЕ
Name

мг

27.01.2015 11:56

Залосно је кад цовјек изгуби зивот а поготово млад цовјек. Медјутим треба објавити истину о томе ста се десило у Требињу тог дана а не стварати мистификацију о томе. Да ли је иједан суд о томе водио поступак постоји ли иједан званицни извјестај или свједоцење о том догадјају, јер увијек постоји и друга страна медаље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

требиње- БиХ

27.01.2015 12:00

Овај херој је сацувао цаст нас из Требиња!! Вјецна слава брате...

ОДГОВОРИТЕ
Name

За мг

27.01.2015 12:06

Ако знаш нешто напиши или си можда разочаран зашто није убијен дечко кога је Срдјан спашавао !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ретроактивно

27.01.2015 12:16

Као Бошњак кажем да је ово Србин којег цијели свијет разумије. Ако је то допуштено реци код вас у европској Сјеверној Кореји с обзиром на законе које вам доноси велики водја

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрсиц

27.01.2015 12:26

Свака цаст Срдане!Бог це те сигурно наградити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

постен

27.01.2015 12:45

"Је суис Срдјан" или овако "и јасам Срдјан"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

27.01.2015 13:05

Па добро брате,зар није доста, уз уважавање и похвалу за Срдјана и његово дело, да ли је, ико икад и игдје учинио добро дјело и спасао неког. Шта се овом причом жели рећи и потенцирати? Изгледа, слика је, да је у насем српском роду теже наћи јунака и доброчинитеља него на Хималају воду, а наравно медији доприносе таквој слици. Па имате примера колко хоћете, само узмите протекли рат колико је људи поступило људски и спасило друге. О таквим стварима се мало пише.А зашто? Овде је фора, као Србин спасао Бошњака,и шта сад.Зашто то злоупотребљавате.Част и слава мртвима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

адо

27.01.2015 13:14

Дај бозе да нам висе хероји никад не затребају...свака цаст момку за оно сто је направио...људи у задње вријеме поново ово заборављају и губе савјест ...сада це вам теско ко помоци кад вас лопови нападну на улици јер се опасно умијесат...све док неког од њих не закаци иста судбина тада кмеце гдје је помоц а сами је у другим условима не би прузили...видим има јос будала које би ратовале...због цега,због кога...казе један добар мој пријатељ; ЈЕДНОГ СУ МИ СИНА УБИЛИ, сад нек гину њихова дјеца (политицара) ја своје висе недам...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

27.01.2015 13:38

ТРЕ ГЛАВНИ ГРАД РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ СРПСКО САРАЈЕВО,теби није мјесто на овом порталу. Ниси дорастао, а ни описменио довољно. Стиди се свог исказаног национализма и совинизма у свом коментару. Херој Срдан је и погинуо од теби слицни. Осудујем Срданове убице, а Срданово име треба да носи по једна улица или скола у свим градовима БиХ. Слава му.

ОДГОВОРИТЕ
Name

правда

27.01.2015 13:52

Свака цаст и оцу, а поготову сину. Босанско је то срце. Али је циницно да га постхумно одликују бас они цији су слиједбеници тако сурово, мрзњном заслијепљени, угасили тако један племенити зивот. Хвала свима који саосјецају са Срдјановом фамилијом и пријатељима. А има нас Бога ми у сваком цоску насе Босне и Херцеговине. Да неки нису из овога пуно науцили показује примјер помоци из Тесња за Добој из времена поплаве. Како су се тада тмурни облаци над Б.Луком надвили. Цуј Тесањ да помазе Добоју, а Добој ко у РС. Гдје то има. А има... у насој Босни и с насим Срдјанима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симо

27.01.2015 14:03

Свака цаст Срдјану , али мени ово препуцавање васе стварно "безобразлук." Дајте људи молите Бога да нам се рат висе непонови. Убице имате на свим странама а и добрих људи као Срдјан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за главни град рс

27.01.2015 14:11

Вјерујем да си некад зивио у главном граду БИХ. Кад твој текст процитам, драго ми је да си утегао опанке и у брда преселио. Ниси вала никад требао ни силазити. Остани тамо и молим не помињи пок. Срдјана. Ти и такви то ницим не заслузују. Остани у твом гл.граду. Тамо ти и јест мјесто. И теби и слицнима теби.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре правда

27.01.2015 14:15

Херцеговачко је то срце из љутог камена али племенито.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Онај сто се зове...

27.01.2015 14:24

Овај сто назива Истоцно Сарајево као неки главни град би боље било да науци граматику . Сељак који нема два разреда сколе и који би требао да посјети сколу за неписмене.А паметовати зна ... Срдан је спасио један зивот... Од таквих као сто си ти ... за мене као да је спасио цијело цовјецанство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре - правда

27.01.2015 14:24

Срдјан босанско срце? Е ти мора да си пијан или си стварно тотално дезиформисан. Па ја знам Раду а и Срдју од кад сам се родио никад се они нису изњасњавали као босанци. И дај молим те немој цовјеку правити јос вецу дусевну бол. Раде прати ово и могу замислити како це реагирати на поједине васе глупе коментаре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ако је тако..

27.01.2015 15:21

Најбоље би било да ти Раде казе да ли је босанац или несто друго...А за тебе би боље било да не дајес изјаве за другог ... у овом слуцају за Раду . И ако знас - задрзи то за себе.Нека се изјасњава како ко хоце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре: ретроактивно

27.01.2015 15:26

Нађе се један Србин да спаси муслимана, да ли има и један муслиман да је тако спасио Србина. А што се тиче причања слободно кажи у "Европској Сјевреној Кореји", само немој у "џамахирији".

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре: ГЛАВНИ ГРАД РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ СРПСКО САРАЈЕВО

27.01.2015 15:33

Друже или поправи тастетуру или поново у школу. Напор ми је прочитати Твој коментар. Нигдје тачке, нигдје зареза, а све велика слова. Неко правило је да, ако на форуму пишеш великим словима значи да галамиша, да вичеш, да си бијесан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сузуки

27.01.2015 19:50

Која иронија,одликован од оних који су га убили. Лака ти босанска земља људино.

ОДГОВОРИТЕ
Name

202. гарава

27.01.2015 21:06

Моја јединица је у најтежим ратним данима чувала стражу у српском засеоку и нисмо дозволили избјеглим Бошњацима да малтретирају наше комшије Србе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ-Ре ретроактивно

27.01.2015 21:41

Требао би се стварно ретроактивно васпитати ако је то уопште код тебе могуће.Да си прави православац,поштовао би све људе на свијету.Жалосно какви умови живе у 21. вијеку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

27.01.2015 21:45

Да ли је Ален био наоуружан кад су га напали,овако како пише Бн више ми личи на партизански филм гдје Рамиз и Боро спасавају један другог,и чудно ми да у федерацији није био ни један Срдјан кад видим да неки пишу како су спасавали Србе на све стране,само у Сарајеву је могло бити бар хиљаду Срдјана,а ја нисам чуо ни за једног,и сад као по федерацији пишу бајке - улице носе име Срдјана а 99 посто муслимана мрзе Србе

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ-МД

28.01.2015 14:08

Овим коментаром управо ти показујес да мрзис.Такви као ти су убили Срдјана зато сто спасава неког кога ти мрзис.Убице не коментарисес,јер сте истог менталног склопа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре сузуки

28.01.2015 14:36

Иронија је твој коментар. Јадан си кад поистовјећујеш тројицу убица са једним цијелим народом.Ја сам као Србин поносан на Срђаново дјело. Поносан сам још више зато што је Србин и што је спасао комшију муслимана, свог друга, пријатеља.Уједно сам пун горчине на малу затворску казну коју су добиле убице.Нажалост Срђана међу другима није било у селу Ледићи ( 24 убијана Српска цивила међу којима и једна беба), у селу Чемерно (34 Српске жртве),у селу Којево ( цијела једна породица од осам чланова),Смолућа, Озрен итд итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ево и мене

28.01.2015 17:08

Јуцер цитам да је просло 22. године од смрти Срдјана Алексица, ваљда од убиства Срдјана Алексица? Морамо ствари назвати правим именом. Срдјан јесте српски херој, требињски херој, босански херој а не неки "скорпиони", "бели орлови"... Цовјека цине и обиљезавају његова дјела или недјела а не припадност нацији, боја козе, вјерска припадност... А Срдјан је цовјек, људина, људескара... он нам је 93. године показао какви би требали да будемо једни према другима а ми данас 22. године послије бојим се да смо постали јос гори једни према другима. Слава му.

ОДГОВОРИТЕ