Пијемо најскупљу воду

Према доступним подацима које су прикупили новинари агенције Анадолија (АА), најскупља вода за домаћинства је у Хрватској, Црној Гори и Босни и Херцеговини, док најјефтинију воду пију становници Македоније и Албаније.

Босна и Херцеговина 26.01.2015 | 11:30
Пијемо најскупљу воду

Ови подаци су тиме занимљивији и интригантнији ако се има у виду чињеница да БиХ и Хрватска имају највеће количине питке воде по глави становника у региону.

Према подацима Водовода Загреб, услуга снабдијевања питком водом у Загребу се наплаћује 4,68 куна по кубику, односно 0,60 евра, а за канализацију се наплаћује 1 куну, услуге прочишћавања 1,28 куна што с ПДВ-ом и другим накнадама укупно износи 15,8 куна, односно 2,05 евра.

Цијена воде за домаћинства у Загребу је скупља у поређењу са другим градовима у региону највише због додатних накнада.

Након тога слиједи Подгорица гдје, према подацима којима располаже Водовод и канализација д.о.о. Подгорица, цијена воде по метру кубном (м3), за домаћинства (колективно и индивидуално становање), износи 0,40 евра, док се за канализацију плаћа 0,20, што је укупно око 0,60 евра. У цијену је урачунат ПДВ по стопи од седам одсто.

У Босни и Херцеговини су цијене воде сличне онима из Црне Горе. Из Кантоналног јавног комуналног предузећа Водовод и канализација Сарајево су казали да је укупна цијена воде за категорију домаћинства 1,17 конвертибилних марака (КМ), односно 0,59 евра.

"Основица поштрошње до 5 кубних метара износи укупно 1,17 марака по метру кубном, од чега се 0,70 односи на услугу снадбјевања питком водом, 0,30 на услугу одводње отпадних вода и 0,17 на ПДВ. Сва потрошња преко основних пет, а до 30 кубних метара, кошта укупно 1,40 КМ по кубику, док сваки потрошени кубни метар преко 30 кубика износи 1,95 КМ по кубику", навели су из овог сарајевског предузећа.

Цијене воде у Мостару су мало више. Према посљедњим подацима Водовода Мостара, тренутно важећа цијена воде по метру кубном и одвода отпадних вода за домаћинства укупно износи 1,27 КМ по кубику, односно 0,64 евра, од чега на основну цијену воде отпада 1,04 КМ, на посебну водопривредну накнаду (ПВН) 0,01 КМ, накнаду за заштиту вода (НЗВ) 0,04 и на ПДВ 0,18 КМ.

Цијене воде у главном граду Србије су скоро идентичне цијени воде у Сарајеву. Према подацима доступним на званичној страници Београдског водовода и канализације, цијена воде за домаћинства у Београду износи 51,36 динара по кубику воде, док одвођење отпадних вода кошта 20,76 динара, што је са ПДВ-ом укупно 72,12 динара, односно 0,59 евра.

С друге стране, цијене воде за домаћинства од земаља региона у просјеку су најјефтиније у Македонији и Албанији. Штавише, цијена воде у Скопљу је знатно јефтинија од цијена воде у Загребу и Мостару. Илустрације ради, грађани у Загребу би за 10 метара кубних, односно 10.000 литара воде, морали платити око 20 евра, у Подгорици иста количина потрошене воде кошта 6 евра, док грађани Сарајева и Београда издвајају скоро исто толико. Ипак, становници Албаније и Македоније би за 10 метара кубних издвојили много мање новца, тачније 3,8 евра, односно 3,9 евра.

Према подацима Водовода и канализација Скопље, цијена воде за домаћинства са канализацијама је 23,39 динара, односно 0,38 евра по метру кубном, док је цијена воде без канализације 17,25 динара, или 0,28 евра.

Исто тако, посљедњи подаци Регулаторног тијела за надзор цијена воде у Тирани казују да цијена воде у главном граду Албаније за категорију домаћинства износи 45 лека, односно 0,32 евра, по метру кубном уз 11 лека, или 0,08 евра, за одвод воде, што је укупно 56 лека, односно 0,39 евра.

Иначе, према подацима Свјетске банке (WБ) за 2012. годину, који тематизују обновљиве изворе питке воде, Босна и Херцеговина је у региону Балкана земља са највећим количинама питке воде по глави становника.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

сасарс

26.01.2015 10:42

вода и струја... оно чега највише имамо - најскупље плаћамо....А зашто???? Зато што плаћамо цех невиђеног лоповлука!!! У земљама богатим нафтом, цијене горива су убједљиво најниже, а у земљи богатом водом и струјом, цијена воде и струје је највећа! Ужас!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симе

26.01.2015 11:09

Не знам само колико јос треба овом насем народу да додје из д...а у главу и изадје на улицу како би се конацно несто расцистило, па макар сто се тице воде, струје, хљеба и осталих основних услова за зивот у овоој дрзави ...... ДОСТА ЈЕ!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ