Брчко: Отказ за "вјечите студенте"

Влада у Брчком је данас одлучила – нема новог рока за стицање стручне спреме која се за одређена радна мјеста тражи Законом о државним службеницима па ће 14 радника 21. фебруара добити отказе.

Босна и Херцеговина 23.01.2015 | 16:20
Брчко: Отказ за "вјечите студенте"

„Оцијењено је да је осам година било довољно дуго вријеме да се испуни услов за останак на послу и стекне тражени степен стручне спреме па ће сви који нису озбиљно схватили ту обавезу бити отпуштени", рекао је шеф Одјељења за стручне и административне послове Томислав Стјепановић и додао да ће „закон бити принципијелно проведен, једнако за раднике у управи и другим дјелатностима".

На удару такве одлуке је за сада 14 запослених – већином непосредних извршилаца у саставу Одјељења за безбједност. Накарадно наслеђе или Закон који не комуницира са животом?

„Човјек који је прије посљедњег рата у Новом Саду завршио средњу и једну годину више школе за ватрогасце и успјешан је вођа смјене за гашење пожара добиће отказ зато што у поменутом периоду није стекао било које звање с вишом или високом стручном спремом. Теоретски, могуће је да га замијени неко ко у животу није ни видио пожар. Апсурдно је – али Закон морамо поштовати без обзира што не комуиницира са животом", оцијенио је шеф овог Одјељења Урош Војновић.

Администрација дистрикта ће наставити провјере у свим организационим цјелинама, почев од образовања, па број отказа сигурно није коначан.

(БН ТВ)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Директ

23.01.2015 16:01

Као и сам Брчак, предлажем Влади Дистрикта тј. надлежним институцијама у Дистрикту да промјене регулативу која се дотиче регистрације фирми. Наиме, док је у РС поједностављена процедура, процедура за регистрацију фирми у Дистрикту је компликована, скупа и одузима пуно времена, новца, па чак и живаца. Регистрација фирме у Дистрикту кошта 4000 КМ, од којих 2000 КМ отпада на трошкове за регистрацију фирме и 2000 КМ за полог, а сама процедура (током које треба ићи на неколико адреса) траје и до неколико седмица. Поједноцтављење регистрације је корак побољшању пословне климе. На тај начин ће се смањити притисак на јавну службу која има све мање новца.

ОДГОВОРИТЕ