Brčko: Otkaz za "vječite studente"

Vlada u Brčkom je danas odlučila – nema novog roka za sticanje stručne spreme koja se za određena radna mjesta traži Zakonom o državnim službenicima pa će 14 radnika 21. februara dobiti otkaze.

Bosna i Hercegovina 23.01.2015 | 16:20
Brčko: Otkaz za "vječite studente"

„Ocijenjeno je da je osam godina bilo dovoljno dugo vrijeme da se ispuni uslov za ostanak na poslu i stekne traženi stepen stručne spreme pa će svi koji nisu ozbiljno shvatili tu obavezu biti otpušteni", rekao je šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove Tomislav Stjepanović i dodao da će „zakon biti principijelno proveden, jednako za radnike u upravi i drugim djelatnostima".

Na udaru takve odluke je za sada 14 zaposlenih – većinom neposrednih izvršilaca u sastavu Odjeljenja za bezbjednost. Nakaradno nasleđe ili Zakon koji ne komunicira sa životom?

„Čovjek koji je prije posljednjeg rata u Novom Sadu završio srednju i jednu godinu više škole za vatrogasce i uspješan je vođa smjene za gašenje požara dobiće otkaz zato što u pomenutom periodu nije stekao bilo koje zvanje s višom ili visokom stručnom spremom. Teoretski, moguće je da ga zamijeni neko ko u životu nije ni vidio požar. Apsurdno je – ali Zakon moramo poštovati bez obzira što ne komuinicira sa životom", ocijenio je šef ovog Odjeljenja Uroš Vojnović.

Administracija distrikta će nastaviti provjere u svim organizacionim cjelinama, počev od obrazovanja, pa broj otkaza sigurno nije konačan.

(BN TV)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Direkt

23.01.2015 16:01

Kao i sam Brčak, predlažem Vladi Distrikta tj. nadležnim institucijama u Distriktu da promjene regulativu koja se dotiče registracije firmi. Naime, dok je u RS pojednostavljena procedura, procedura za registraciju firmi u Distriktu je komplikovana, skupa i oduzima puno vremena, novca, pa čak i živaca. Registracija firme u Distriktu košta 4000 KM, od kojih 2000 KM otpada na troškove za registraciju firme i 2000 KM za polog, a sama procedura (tokom koje treba ići na nekoliko adresa) traje i do nekoliko sedmica. Pojednoctavljenje registracije je korak poboljšanju poslovne klime. Na taj način će se smanjiti pritisak na javnu službu koja ima sve manje novca.

ODGOVORITE