Стање у “Бобар банци” дуго прикривано

Члан СДС-овог Одбора за финансије Славиша Раковић оспорио је тврдњу предсједника РС Милорада Додика,  који је јуче рекао да је до пропасти Бобар банке дошло „због губитка повјерења депонената након смрти Гаврила Бобара, једног од оснивача и власника банке, те да је том приликом повучено око 50 милиона КМ депозита што је довело до блокаде рада банке“.

Република Српска 23.01.2015 | 15:03
Стање у “Бобар банци” дуго прикривано

Раковић је на конференцији за новинаре, одржаној у Бијељини, рекао да је Агенција за банкарство требала да информише и Додика и јавност да је Бобар банка ушла у привремену управу због губитка преко цјелокупног капитала, у износу око 35 милиона КМ.

Оцијенио је да велику одговорност за дешавања у пропалој Бобар банци сноси Агенција за банкарство РС-а, која је нечињењем омогућила ескалацију проблема и увећавање штете, умјесто да их умањи правовременим акцијама.

"Материјал, који је био припремљен за сједницу парламента РС о стању у Бобар банци, указује да је банка без капитала остала и годину дана, а можда и више, прије увођења привремене управе, као и да су свјесно прикривени детаљни налази ревизије за 2013. годину, а одобрена је и емисија акција и проспект с подацима који указују на тешка кршења Закона о банкама", рекао је Раковић.

Навео је и да је из тих материјала јасно и недвосмислено утврђено да је банка без капитала остала из више разлога, због кредитних губитака, због погрешног и лажног исказивања прихода, због пословања с особама повезаних с банком изнад лимита од 40 посто капитала банке и оспорене докапитализације из властитих кредитних извора.

Раковић је упитао и ко је „затварао очи“ пред овим пропустима.

Због свега, казао је, да СДС инсистира да се јавности, путем расправе у Народној скупштини РС-а, омогући истинита и тачна информација о овим питањима, јер не ради се само о Бобар банци већ о раду Агенције за банкарство РС, која је гарант стабилности финансијског система РС, а која по свим информацијама није урадила свој посао.

"Пропусти у раду су могли настати само притисцима унутар политичке структуре, јер помислити да је Агенција за банкарство РС немарно поступала била би увреда професије", рекао је Раковић.

Он је оптужио власти у РС да не желе да се суоче са стварним проблемима и да на сваки начин траже могућност даљег задуживања, ради очувања такозване финансијске стабилности.

Раковић је критиковао и тврдњу предсједника РС Милорада Додика, да би БиХ требало да одштампа и пусти у промет двије милијарде КМ и чиме би се ријешили финансијски проблеми и дефицити.

"Заблуда је мислити да би такво финансирање ријешило проблеме, јер и финансирање из примарне емисије јесте дуг и такав дуг се мора вратити", казао је Раковић.

(БН ТВ)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Трећи човјек

23.01.2015 14:05

Како дошло, тако и отишло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

23.01.2015 14:06

Још један еxперт?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА ПД

23.01.2015 14:10

САДА ЋЕ МАШИНА ЗА ШТАМПАЊЕ НОВЦА У БАКИНЦЕ. СВЕ ЋЕ ТО БИТИ ПОДМИРЕНО СА ДВИЈЕ МИЛИЈАРСДЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПД ЖИКА

23.01.2015 14:13

НАРОД ЈЕ ИЗГУБИО ПОВЈЕРЕЊЕ У СНСД-е, АЛИ ЈЕ..НОМ СЕ КАСНО КАЈАТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

23.01.2015 14:18

Питао бих еxперта Раковица да ли је то била приватна или дрзавна банка?

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

23.01.2015 14:20

А докле че се прикривати лоша приватизација од 1998 до данас?Када ће се објавити имена "успјешних"бизнисмена који купише те фирме?

ОДГОВОРИТЕ
Name

вама

23.01.2015 14:26

СДС гледа вас народ. Ако не оборите лопове и криминалце и будете размисљали о фотељама гори сте од њих. Акција само. Пусти празне прице сада имате власт у БиХ па показите инаце ниста од вас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Васкрсија

23.01.2015 15:53

Прикривано, да... Да није, зар би се упало у овакву дубиозу!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

АЛО

23.01.2015 16:10

НАРОДЕ ОВДЈЕ ЈЕ СВЕ КРИМИНАЛ ИЛИ АФЕРА ОВО СЕ МОЗЕ РИЈЕСИТИ САМО УЛИЦОМ ТРЕБА САЦЕКАТИ СЗП ДА СЕ У КРАТКОМ РОКУ ИЗЈАСНИ ХОЦЕ ЛИ СТАТИ НА ЦЕЛО НАРОДА ИЛИ НЕ УПРОТИВНОМ ДА СЕ НАРОД САМ ОРГАНИЗУЈЕ И ДА СЕБИ ИЗАБЕРЕ ПОТПУНО НОВУ ВЛАСТ ЈЕР ОВО ЈЕ ДНО ДНА УСТАЈ НАРОДЕ УЛИЦА НАС ЗОВЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

бнфан

23.01.2015 16:19

ЈОС УВЈЕК СЕ ПРИКРИВАЈУ КРИМИНАЛНЕ РАДЊЕ КОЈЕ СПРОВОДИ САВО СЕВАЉЕВИЦ. сВИ ОНИ КОЈИ СУ РАДИЛИ У БАНЦИ ОН ЈЕ ЗАДРЗАО ДА БИ ЛАКСЕ ПРИКРИО КРИМИНАЛНЕ РАДЊЕ. САВО СЕВАЉЕВИЦ ЈЕ БИО СИТНИ ЛОПОВ КОЈИ ЈЕ УЗИМАО ПАРЕ ПРИЈЕ РАТА МНОГИМА ЈЕ ДУЗАН ОСТАО А НИКАД ВРАЦАО САДА ДОБИЈА ВЕЦЕ ПОСЛОВЕ И ЛЕГАЛИЗУЈЕ КРИМИНАЛНЕ РАДЊЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

врс.

23.01.2015 16:39

Вријеме је да Савез за промјене дигне народ на ноге и истјерају ове лопове са власти ако неце онда су исти као и они а пљују једни на друге. Ратовали смо 5 година а са овима лоповма је довољно мјесец дана...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ало

23.01.2015 18:30

а гдје СИПА У БОБАР БАНЦИ....СТАРИ САВО СКЛАЊА ДОКАЗЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

оги приједор

23.01.2015 18:56

ПОДРШКА ЗА АЛО ,СВИ СМО ЗА ПРОТЕСТЕ

ОДГОВОРИТЕ