Stanje u “Bobar banci” dugo prikrivano

Član SDS-ovog Odbora za finansije Slaviša Raković osporio je tvrdnju predsjednika RS Milorada Dodika,  koji je juče rekao da je do propasti Bobar banke došlo „zbog gubitka povjerenja deponenata nakon smrti Gavrila Bobara, jednog od osnivača i vlasnika banke, te da je tom prilikom povučeno oko 50 miliona KM depozita što je dovelo do blokade rada banke“.

Republika Srpska 23.01.2015 | 15:03
Stanje u “Bobar banci” dugo prikrivano

Raković je na konferenciji za novinare, održanoj u Bijeljini, rekao da je Agencija za bankarstvo trebala da informiše i Dodika i javnost da je Bobar banka ušla u privremenu upravu zbog gubitka preko cjelokupnog kapitala, u iznosu oko 35 miliona KM.

Ocijenio je da veliku odgovornost za dešavanja u propaloj Bobar banci snosi Agencija za bankarstvo RS-a, koja je nečinjenjem omogućila eskalaciju problema i uvećavanje štete, umjesto da ih umanji pravovremenim akcijama.

"Materijal, koji je bio pripremljen za sjednicu parlamenta RS o stanju u Bobar banci, ukazuje da je banka bez kapitala ostala i godinu dana, a možda i više, prije uvođenja privremene uprave, kao i da su svjesno prikriveni detaljni nalazi revizije za 2013. godinu, a odobrena je i emisija akcija i prospekt s podacima koji ukazuju na teška kršenja Zakona o bankama", rekao je Raković.

Naveo je i da je iz tih materijala jasno i nedvosmisleno utvrđeno da je banka bez kapitala ostala iz više razloga, zbog kreditnih gubitaka, zbog pogrešnog i lažnog iskazivanja prihoda, zbog poslovanja s osobama povezanih s bankom iznad limita od 40 posto kapitala banke i osporene dokapitalizacije iz vlastitih kreditnih izvora.

Raković je upitao i ko je „zatvarao oči“ pred ovim propustima.

Zbog svega, kazao je, da SDS insistira da se javnosti, putem rasprave u Narodnoj skupštini RS-a, omogući istinita i tačna informacija o ovim pitanjima, jer ne radi se samo o Bobar banci već o radu Agencije za bankarstvo RS, koja je garant stabilnosti finansijskog sistema RS, a koja po svim informacijama nije uradila svoj posao.

"Propusti u radu su mogli nastati samo pritiscima unutar političke strukture, jer pomisliti da je Agencija za bankarstvo RS nemarno postupala bila bi uvreda profesije", rekao je Raković.

On je optužio vlasti u RS da ne žele da se suoče sa stvarnim problemima i da na svaki način traže mogućnost daljeg zaduživanja, radi očuvanja takozvane finansijske stabilnosti.

Raković je kritikovao i tvrdnju predsjednika RS Milorada Dodika, da bi BiH trebalo da odštampa i pusti u promet dvije milijarde KM i čime bi se riješili finansijski problemi i deficiti.

"Zabluda je misliti da bi takvo finansiranje riješilo probleme, jer i finansiranje iz primarne emisije jeste dug i takav dug se mora vratiti", kazao je Raković.

(BN TV)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Treći čovjek

23.01.2015 14:05

Kako došlo, tako i otišlo.

ODGOVORITE
Name

MILOŠ

23.01.2015 14:06

Još jedan expert?

ODGOVORITE
Name

ŽIKA PD

23.01.2015 14:10

SADA ĆE MAŠINA ZA ŠTAMPANJE NOVCA U BAKINCE. SVE ĆE TO BITI PODMIRENO SA DVIJE MILIJARSDE.

ODGOVORITE
Name

PD ŽIKA

23.01.2015 14:13

NAROD JE IZGUBIO POVJERENJE U SNSD-e, ALI JE..NOM SE KASNO KAJATI.

ODGOVORITE
Name

Miroslav

23.01.2015 14:18

Pitao bih experta Rakovica da li je to bila privatna ili drzavna banka?

ODGOVORITE
Name

007

23.01.2015 14:20

A dokle če se prikrivati loša privatizacija od 1998 do danas?Kada će se objaviti imena "uspješnih"biznismena koji kupiše te firme?

ODGOVORITE
Name

vama

23.01.2015 14:26

SDS gleda vas narod. Ako ne oborite lopove i kriminalce i budete razmisljali o foteljama gori ste od njih. Akcija samo. Pusti prazne price sada imate vlast u BiH pa pokazite inace nista od vas

ODGOVORITE
Name

Vaskrsija

23.01.2015 15:53

Prikrivano, da... Da nije, zar bi se upalo u ovakvu dubiozu!!!

ODGOVORITE
Name

ALO

23.01.2015 16:10

NARODE OVDJE JE SVE KRIMINAL ILI AFERA OVO SE MOZE RIJESITI SAMO ULICOM TREBA SACEKATI SZP DA SE U KRATKOM ROKU IZJASNI HOCE LI STATI NA CELO NARODA ILI NE UPROTIVNOM DA SE NAROD SAM ORGANIZUJE I DA SEBI IZABERE POTPUNO NOVU VLAST JER OVO JE DNO DNA USTAJ NARODE ULICA NAS ZOVE

ODGOVORITE
Name

bnfan

23.01.2015 16:19

JOS UVJEK SE PRIKRIVAJU KRIMINALNE RADNJE KOJE SPROVODI SAVO SEVALJEVIC. sVI ONI KOJI SU RADILI U BANCI ON JE ZADRZAO DA BI LAKSE PRIKRIO KRIMINALNE RADNJE. SAVO SEVALJEVIC JE BIO SITNI LOPOV KOJI JE UZIMAO PARE PRIJE RATA MNOGIMA JE DUZAN OSTAO A NIKAD VRACAO SADA DOBIJA VECE POSLOVE I LEGALIZUJE KRIMINALNE RADNJE.

ODGOVORITE
Name

vrs.

23.01.2015 16:39

Vrijeme je da Savez za promjene digne narod na noge i istjeraju ove lopove sa vlasti ako nece onda su isti kao i oni a pljuju jedni na druge. Ratovali smo 5 godina a sa ovima lopovma je dovoljno mjesec dana...

ODGOVORITE
Name

alo

23.01.2015 18:30

a gdje SIPA U BOBAR BANCI....STARI SAVO SKLANJA DOKAZE

ODGOVORITE
Name

ogi prijedor

23.01.2015 18:56

PODRŠKA ZA ALO ,SVI SMO ZA PROTESTE

ODGOVORITE