Дан сјећања на жртве холокауста

У просторијама Јеврејске заднице БиХ у Сарајеву данас је обиљежен Дан сјећања на жртве холокауста.

Република Српска 23.01.2015 | 14:07
Дан  сјећања  на  жртве  холокауста

,,Холокауст је ријеч која се у другој половини 20. вијека често помињала, употребљавала али и злоупотребљавала'',изјавио је предсједник Јеврејске заједнице у БиХ Јакоб Финци и додао да је та ријеч обиљежила протекли вијек.

,,Холокауст је трагедија цјелокупног човјечанства, а не само јеврејског народа и он ће бити предмет научних истраживања, анализа, провјера, потврђивања, али нажалост и негирања и у наредним деценијама. Само у прошлој години уписано је нових 104 хиљаде имена у датотеке Института “Јад Вашем”.

Сви знамо за 6 милиона јеврејских жртава холокауста, али када говоримо о холокаусту морамо имати у виду и велики број Рома и милионе других жртава које су изгубиле живот у том времену'', подсјетио је Финци.

,,Холокауст је једна од највећих трагедија у свјетској историји и свако ко држи до основних људских вриједности мора да посвети изузетну пажњу обиљежавању Дана сјећања на жртве холокауста и да покаже  пуно поштовање према милионима страдалих'', сматра предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић и додаје:

,,Не дај Боже да се тако нешто икада више понови. Надам се да ћемо то стално имати на уму. Посебно ми у БиХ имамо пуно разлога да обиљежавамо Дан сјећања на жртве холокауста, због позитивне улоге наших народа у Другом свјетском рату и због чињенице да је много људи у БиХ страдало у последњем рату.''

У оквиру обиљежавања Дана сјећања на жртве холокуста њемачки професор Михаел Бренер одржао је предавање о теми ,,Мрачна сјена Аушвица и живот Јевреја у Њемачкој''.

(БН ТВ)

Коментари / 0

Оставите коментар