Dan sjećanja na žrtve holokausta

U prostorijama Jevrejske zadnice BiH u Sarajevu danas je obilježen Dan sjećanja na žrtve holokausta.

Republika Srpska 23.01.2015 | 14:07
Dan  sjećanja  na  žrtve  holokausta

,,Holokaust je riječ koja se u drugoj polovini 20. vijeka često pominjala, upotrebljavala ali i zloupotrebljavala'',izjavio je predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci i dodao da je ta riječ obilježila protekli vijek.

,,Holokaust je tragedija cjelokupnog čovječanstva, a ne samo jevrejskog naroda i on će biti predmet naučnih istraživanja, analiza, provjera, potvrđivanja, ali nažalost i negiranja i u narednim decenijama. Samo u prošloj godini upisano je novih 104 hiljade imena u datoteke Instituta “Jad Vašem”.

Svi znamo za 6 miliona jevrejskih žrtava holokausta, ali kada govorimo o holokaustu moramo imati u vidu i veliki broj Roma i milione drugih žrtava koje su izgubile život u tom vremenu'', podsjetio je Finci.

,,Holokaust je jedna od najvećih tragedija u svjetskoj istoriji i svako ko drži do osnovnih ljudskih vrijednosti mora da posveti izuzetnu pažnju obilježavanju Dana sjećanja na žrtve holokausta i da pokaže  puno poštovanje prema milionima stradalih'', smatra predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i dodaje:

,,Ne daj Bože da se tako nešto ikada više ponovi. Nadam se da ćemo to stalno imati na umu. Posebno mi u BiH imamo puno razloga da obilježavamo Dan sjećanja na žrtve holokausta, zbog pozitivne uloge naših naroda u Drugom svjetskom ratu i zbog činjenice da je mnogo ljudi u BiH stradalo u poslednjem ratu.''

U okviru obilježavanja Dana sjećanja na žrtve holokusta njemački profesor Mihael Brener održao je predavanje o temi ,,Mračna sjena Aušvica i život Jevreja u Njemačkoj''.

(BN TV)

Komentari / 0

Ostavite komentar