Војници дупло скупљи од полицајаца

За учешће припадника Оружаних снага БиХ и полицијских службеника Српске, ФБиХ и БиХ у мировним мисијама широм свијета за шест мјесеци прошле године из буџета ентитета и БиХ потрошено је 2,56 милиона марака.

Босна и Херцеговина 22.01.2015 | 21:54
Војници дупло скупљи од полицајаца

Извјештај о учешћу припадника Оружаних снага, полицијских службеника, државних службеника и осталих запослених у операцијама подршке миру показује да је за ангажман 106 припадника Оружаних снага за пола године потрошено 1,96 милиона, а за 62 полицијска службеника 603.650 КМ. Тако су у просјеку трошкови по једном припаднику војске дупло већи у поређењу са полицијским службеницима.

У Предсједништву БиХ су рекли да је за трошкове 16 официра у мисији ИСАФ у Авганистану дато 539.135 марака, те да је највише потрошено по основу накнада за мисију за које је исплаћено 274.990 КМ.

- Официрима су током мисије плаћани смјештај, исхрана, прање веша, санитетске услуге и заједнички трошкови за вријеме боравка у мисији, а за шта је потрошено 169.101 КМ - навели су у Предсједништву.

Официри су добијали и накнаду за службена путовања у одласку у мисију, доласку на одмор, повратку са одмора и повратку из мисије, а оне су коштале 5.808 марака.

Пјешадијске јединице за обезбјеђење база биле су јефтиније од официра, па је за 90 војника потрошено око 1,38 милиона КМ. За учешће припадника Оружаних снага у мировним мисијама широм свијета током првог полугодишта прошле године потрошено укупно 1,96 милиона КМ.

За учешће полицијских службеника у операцијама подршке миру потрошено је знатно мање новца - 603.650 КМ. У Министарству безбједности БиХ су рекли да су за ове намјене за шест мјесеци потрошили 7.640, док су из Граничне полиције БиХ навели да су имали трошкове од 37.245 КМ. Агенција за истраге и заштиту (СИПА) БиХ је за учешће својих припадника у мисијама УН издвојила 183.820 марака, док је Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ потрошила 29.160 марака.

Министарства унутрашњих послова са подручја ФБиХ за исте намјене дала су 132.640 КМ, док су трошкови Министарства унутрашњих послова РС били 213.150 КМ.

Полицијски службеници из институција Српске, ФБиХ и БиХ распоређени су у мировним мисијама УН-а у Либерији, на Кипру и у Јужном Судану.

- Непостојање одговарајућих униформи прилагођених климатским условима и неопходне опреме још остаје неријешен проблем - навели су у Предсједништву БиХ.

Посланик СНСД-а у Парламенту БиХ, која је у прошлом мандату била у Заједничкој комисији за одбрану и безбједност БиХ, Душанка Мајкић рекла је да не би требало бити велике разлике у трошковима војске и полиције за боравак у мировним мисијама.

- БиХ је преузела обавезу да учествује у мировним мисијама тако да су трошкови испланирани, али при томе би морала прије свега да води рачуна да војнике и представнике полиције шаље на начин да ону могу да буду пристојно опремљени и прилагођени условима у којима бораве - казала је Мајкићева.

Додала је да су раније биле контроле мисија и да је констатовано да су и поред издвојених значајних средстава ангажовани војници у мисијама посуђивали униформе и да је у вези с тим питањем било лоше стање.

- То показује да БиХ формално испуњава обавезе, а у суштини не држи посебно до тих људи и мисија. Ако већ шаљемо људе, можда треба редуковати њихов број, али да имају обезбијеђене основне услове за рад - рекла је Мајкићева.

Припадници Оружаних снага БиХ били су и војни посматрачи у мировној мисији УН-а у Конгу, а за њихове накнаде потрошено је 40.500 КМ.


(Глас Српске)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Полицајац

22.01.2015 21:38

Руку на срце, када погледате ко све код нас ради у МУП-у РС онда је овај војник реално плаћен. Код нас у МУП-у РС 70% полицајаца се води само на бројном стању да прима плату. Преко 40% руководног кадра нема одговарајућу стручну спрему за руководно мјесто на коме се налази. Од тога преко 10% руководног кадра МУП-а РС има купљене Фабус тренерске или менађерске дипломе. Наш МУП има просјек старости преко 45 година. То више и нису полицајци у правом смислу ријечи него обољели ђедови. Нестручност наше крим полиције је велика. Наша одјељења крим полиције по секторима у центрима у преко 45% случајева нису кадра одговорити постављеним полицијским задатцима. Грешке у раду у нашем МУП-у РС се најстрожије кажњавају док се нерад дебело награђује и исплати, а познато је да онај ко ради тај и гријеши, па сви углавном бјеже од посла. Због толиког броја надуваних руководних радника, а њихове ниске школске спреме и набијених високих чинова од њих обичног полицајца на улици нико не штити већ га прогањају као бог ђавола. Ако обични полицајац казни командировог кума онда се тај командир окоми на тог полицајца па и он нађе њему нешто да га казни. Ово што ја пишем јесте жалосно али вјерујте људи крајње истинито. Наши командири уопште не брину за безбједност грађана они се највише сикерају како ће се начелнику општине подвући под кожу неби ли он коју лијепу ријеч за њег рекао даље и тако му продужио останак у фотељи коју ничим није заслужио. Ово је код нас овако у скоро свим станицама. Резултати рада и откривеност кривичних дјела се штима и надувава. Дјела по познатим извршиоцима се пријављују као непозната а касније откривају. То ови у МУП-у недају да се о томе јавно проговара, али је све то истина и нетреба је крити, са тиме ћемо се морати суочити кад тад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xy

22.01.2015 22:56

Полицајац, добар ти је текст,вјерујем ти,посто сам радник у МУП-у РС али нисам на функцији и несто слицно. Доста си управу али само си заборавио на насе студенте,који заврсе Високу сколу унутрасњих послова,годину дана раде без и једне марке,полозе струцни испит и то је то. Треба са тим младим људима и подмладити редове МУП-а.

ОДГОВОРИТЕ